A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Mihez igyuk a tokaji aszút?

Magyar Konyha

2018. december 29.

A #KoccintsAszuval kezdeményezés arra ösztönzi az ínyenceket és borkedvelőket, hogy bátran vegyék le a polcról a tokai aszút, tervezzék s építsék be az ünnepi menüsorba. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy milyen ételek, időzítés, hőmérséklet és fogyasztási mód dukál, a legegyszerűbb, amit tehetünk: kérdezzük a borászt!

Mi a Zsirai Pincészet autentikus forrását, Zsirai Kata borászt kérdeztük, hogy a hatputtonyos 2013-as Zsirai Tokaji aszújuk kapcsán mondja el, mire figyeljünk egy ilyen kaliberű bor választásánál.

„Az aszúnak kell az érlelés, minimum 3 évet érdemes várni. 2013 kiemelkedően jó évnek bizonyult a szőlő és a bor tekintetében, legyen szó akár édes, akár száraz borról, mennyiség és minőség szempontjából is a bőség éve volt. Rendkívül komplex bor, nagyon sok arca van, az alapbor, az aszúszemek és az érlelés komplex hármas csomagjához rengeteg mindent lehet párosítani.”A borász alkalmazott technológiája, az általa kiemelt karakterjegyek árulkodók. A borkülönlegesség készítésében Kata eltért a családi hagyománytól, mert míg korábban csak furminttal áztattak, ebben az évben kísérlet jelleggel itt

az aszúszemeket újborral, pontosabban furmint-hárslevelű házasítással áztatta.

A végeredmény nem újhullámos, inkább a szép fahordós jegyek dominálnak.

„Az aszú desszertborként került a köztudatba, ezért főleg sütemények mellé kínálják, ezzel nem teljesen értek egyet, sőt, a bor önmagában olyan édes, hogy én akár ezt kínálnám desszertként. Az édes-édes helyett érdemes inkább az előételeknél bontani és koccintani vele! A mi 2013-as aszúnk kiváló kiegészítője a libamájnak és a markáns kéksajtnak például."

Ha mégis desszertben gondolkozunk, Kata inkább a savanykás ízekre szavaz: "Ezek még jobban kiemelik a karakterét. Az étcsokoládé, a pörkölt dió és a mandula is jó választás lehet. Még jobb, ha nyitottak vagyunk a szokatlan kombinációkra –

próbálkozzunk merész ízekkel, például csipetnyi bors a süteményben csodásan kihozza a bor édes ízét.

A tradicionális vonalon maradva inkább egy kevésbé geil, fügés sütihez kínálnám a karácsonyi klasszikusok, vagyis bejgli, hókifli, mézespuszedli helyett. Az aszú a legszebb arcát 14-16° között mutatja, ezen a hőmérsékleten kerekednek leginkább az ízek és zamatok."

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra