A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Nem csak a nagy vörösökről szól a vidék

Magyar Konyha

2019. június 26.

Pécsen a Pannon Borrégió Top25 kóstolófesztiválján kiderült, hogy itt sem minden a villányi és a szekszárdi testes vörösökről szól, emellett két új helyre is betértünk: az előkelő Donautica Hotelben igazi ínyencfogást kóstoltunk, míg a Kóstoldában a cigány házias konyhával ismerkedtünk.

Kirándulásunk első megállója a Dombori Beachként ismertté vált faddi Duna-holtág partján idén januárban nyitó Donautica Hotel és Étterem volt. Itt alakított ki a Tolnagro Csoport tulajdonosa, Dr. Varga József 11 egyedi szállodai szobát és 6 luxusbungalót és egy ínyenckonyhát. Ez utóbbit Sárközi Péter chef vezeti. Alapkoncepciójuk szerint az európai trendek által inspirált megfogalmazásban elkészített helyi specialitásokon keresztül kívánják bemutatni a Dél-Dunántúl valódi ízeit.

Az otthonosság érzése némi meglepetéssel

Mint azt a szakács elmesélte, a gyöngytyúkeszenciát náluk 14 órán keresztül főzik és libamájjal töltött palacsintatekercset adnak hozzá betétnek, a hideg almalevest pedig háromféle almából készítik, és mentás gyümölcszselét is találhatnak benne a vendégek.

A megkóstolt malaccsászárnál jól érezhető, hogy elemében volt a szakács. Ehhez a húst sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezte, felgöngyölte, egy napon keresztül így pácolta vákuumtasakban, majd 65 fokon készítette el 24 óra alatt. Végül 240 Celsius-fokon pirította meg. Ehhez pedig a köretként újburgonyát kínál

császárszalonnával, lilahagymával, gyöngyhagymával, szeletelt savanyított jalapeno paprikával,

valamint koreai fekete fokhagymával.

A hús kívül ropogós, belül szépen buggyan a szájban az ízeket hordozó zsír, és a rostok is könnyedén esnek szét. Ha a szakács nem figyel az egyensúlyra, akkor a sertéshústól nagyon nehézkes is lehet a fogás, de a könnyű burgonyás ragu jól ellenpontoz a gyöngyhagymával és a savanyított erős paprikával. Pontosan ilyen ételekre van szükség egy vidéki gourmet-konyhán, amely egyszerre hozza az otthonosság érzését, a frissességet és a meglepő ízkombinációt is. Ezért igazán érdemes beugrani a Donauticába.

Nemcsak a nagy vörösökből áll a borvidék

Bár már itt is remek borokat kaphattunk az ételünkhöz, de ezen a téren a folytatás igazi különlegességeket ígért a Pannon Borrégió éves borversenyén, amit 2019 májusában egy év kihagyás után rendeztek meg ismét. Itt a hegyközségi és borvidéki borversenyek legjobbjait mérte össze a zsűri különböző kategóriákban. A válogatásból aztán a június közepén rendezett fesztiválon kóstolhattunk a Littke Palace látogatóközpontban. A rendszer ugyan a különböző kvótákkal némileg túlszabályozottnak tűnik, de az is kiderült, hogy miért volt erre szükség.

„Ha nem lennének kategóriák, akkor mindig csak a komoly vörösborokat nevezve nyernének a pincészetek.

A cél azonban az, hogy a verseny megmutassa, hogy a négy borvidék (a pécsi, a szekszárdi, a tolnai és a villányi) mire képes. Vannak szép, száraz fehérek, desszertborok, könnyű vörösök, rozék is a testes vörösök mellett. Mindig van persze versengés, hogy szekszárdi vagy villányi borokból lesz több, de ez csak játék” – mondta el nekünk a fesztivált szervező Győrffy Zoltán.

Bár megtalálhatjuk a híres pincészetek nagy borait, ezért lényeges lehet az is, hogy a kevésbé nagyok mivel jutottak be a legjobbak közé. Egészen érdekes volt például a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Jázmin bora, amelynél a szőlő illatossága jelenik meg leginkább, de szőlészeti szempontból azt is megtudtuk, hogy igen ellenálló fajtát kísérleteztek ki. A Csillagvölgy Pincészet rozéjában leginkább az üdeség érződött, így tisztán jöttek a friss ízek minden fajélesztős cukorkaíz nélkül. Lelovits Tamás Portugieserénél pedig

meglepő volt, hogy egyáltalán nem a fajtánál szokásos könnyű gyümölcsös bort kaptunk, hanem sűrű, fűszeres, komoly tételt.

A legjobban azonban talán Kelemen Róbert 2017-es Sirah-ja ízlett, amely az egyensúlyával, és a hosszú lecsengésével egyszerre volt könnyen iható, de emellett újabb és újabb ízek pattantak ki a pohárból, így lassabb kortyolgatásra is csábított. 

A válogatottban összességében idén Villány vitte a prímet, ahonnan 13-an kerültek be, míg Szekszárdról 5, 3-3 a tolnai és pécsi borvidékekről érkezett, egy bor pedig „Pannon” megjelöléssel került versenybe.

A Borválogatott:

•    BOCK PINCE Bock and Roll Rosé 2018 (Villány)
•    BODRI PINCÉSZET Gurovica Cabernet Sauvignon Válogatás 2016 (Szekszárd)
•    CSILLAGVÖLGY PINCÉSZET Rosé Cuvée 2018 (Villány)
•    DANUBIANA Chardonnay 2017 (Tolna)
•    DANUBIANA Pinot Blanc 2018 (Pannon)
•    FRITZ BORHÁZ Két Dudás 2016 (Szekszárd)
•    HÁRS PINCÉSZET Hárslevelű 2017 (Pécs)
•    HEIMANN CSALÁDI BIRTOK Viognier 2018 (Szekszárd)
•    HETÉNYI PINCÉSZET Cirfandli 2018 (Pécs)
•    HETÉNYI PINCÉSZET Tábornok Kékfrankos 2017 (Szekszárd)
•    KELEMEN RÓBERT Syrah 2017 (Tolna)
•    KVASSAY LEVENTE Redy 2018 (Villány)
•    LELOVITS TAMÁS Virtus Portugieser Válogatás 2017 (Villány)
•    MAUL ZSOLT Dániel Cuvée 2016 (Villány)
•    PTE SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET Jázmin 2018 (Pécs)
•    RUPPERT BORHÁZ Villányi Franc 2015 (Villány)
•    STIER PINCÉSZET Cabernet Sauvignon 2013 (Villány)
•    SZEMES JÓZSEF Dél Cuvée 2015 (Villány)
•    SZENDE GÁBOR Múzsa Merlot Selection 2016 (Villány)
•    TAKLER BORBIRTOK Bikavér 2016 (Szekszárd)
•    TIFFÁN EDE PINCÉSZET Cuvée Carissimae 2015 (Villány)
•    TIFFÁN EDE PINCÉSZET Elysium Merlot 2013 (Villány)
•    VITIS PINCE Cabernet Franc 2012 (Tolna)
•    VYLYAN PINCÉSZET Duennium 2012 (Villány)
•    VYLYAN PINCÉSZET Merlot 2016 (Villány)

Lakásétteremből a Király utcába

A borkülönlegességek után pedig nem lehetett kihagyni Pécs új étteremkülönlegességét sem. A Kóstolda beás cigány éttermet, amely alig pár nappal a látogatásunk előtt nyitott meg a város központi részén, a Király utca egyik 300 éves, renovált műemléképületében. Itt már egy cigányzenészekből álló trió húzta a népszerű nótákat a teraszon. Mint kiderült, Várnai Anna még 2015-ben nyitotta meg az első cigány lakáséttermét, a Kóstoldát, amely most így valódi étteremmé lépett tovább.

A két étterem között lényegi különbség a nyitva tartás és a választék, hiszen a Király utcában 10-22 óráig várják a vendégeket, és szabadon választhatnak az ételek közül a la carte étlapról, valamint délidőben ebédmenü is várja az érkezőket, míg a lakásétteremben kötött a menüsor, és bejelentkezés után alkalmi jellegű a vendégfogadás.

Az étlapra kerülő ételek kiválasztásánál fő szempont volt, hogy azokkal reprezentálhassák

a tulajdonosok az autentikus cigány ízvilágot, megmutathassák a cigány gasztronómia világát

az érdeklődőknek egy olyan kontextusban, amelynek köszönhetően a vendégek által egyébként akár korábban maguk által is elkészített ételeket összehasonlíthassák a jellemző cigány ízekkel.

A Kóstolda ételeibe kóstolva viszont leginkább az derült ki, hogy az ételekben nem is vagyunk olyan különbözőek. A csülkös bableves ugyan inkább főzelék sűrűségű, de nagyjából ugyanolyan, mint amilyenhez otthon hozzászokhattunk. Húsos lecsót (vagy lecsós húsragut) sem cigányétteremben ettünk először, a cigánykenyérként ehhez adott punya, pedig gyakorlatilag egy formában sütött élesztős kenyérke. Igazi házias koszt, mintha csak nagymama konyhájából érkezett volna, ahogyan a túrós és grízes meggyes rétes is. Az étterembe leginkább úgy lehet érdemes betérni, ha Pécsre mennénk, mintha lenne ott egy cigány nagyink is, akinél kiadósan lehet ebédelni, vacsorázni, és a zenekar még a kedvenc nótánkat is elhúzza kint a teraszon.

Ha tehát Tolnában- Baranyában barangolunk, érdemes ellátogatni az új helyekre, amihez az aktuális borválogatottból nemcsak nagy, sűrű vörösöket, de üde rozékat, illatos fehéreket is nagy biztonsággal találhatunk, amelyek a látogatásunkat még magasabb régiókba emelhetik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra