A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Nincs titok többé: így készül a jó sör

Magyar Konyha

2017. október 6.

Kőbányán készül, mégsem a Kőbányai. Az ország talán legszebb gyárépülete csendesen rohad, de egy eldugott sarkában lelkes fiatalok főznek sört. Kisüzemi technológia, világszínvonalú ízekkel.

Ahogy sok divatot, a kézműves sörforradalmat is sikerült túlpörgetni:

az, a szakállát gondosan fésülő hipszter, aki még nem főzött odahaza IPA-t, már nem is volt trendi.

Ahogy a kézműves szó, úgy a forradalom is hamar talajt vesztett, majd helyenként hiteltelenné vált – a hullámnak azonban kétségkívül volt arany a hordalékában. A konyhában kalózkodó legények közül kinőtt néhány remek kisüzemi főzde - ezek egyikénél, a mostanra nemzetközi versenyeken is sikerrel szereplő Horizont Sörfőzdénél jártunk a Globus egykori gyárában. 

A sör alapja a minőségi maláta, ami csíráztatott gabona. A képen árpamaláta látható - ennek erjesztése során születik meg az egyik kedvencünk italunk.

A csírázáskor diasztáz enzim jön létre, ami

a gabonában levő keményítőt maltózzá és dextrinné bontja. Az élesztőgombák ebből hozzák létre az alkoholt és mellette a szén-dioxidot is.

A főzési folyamat előtt a szemeket megroppantják - nézzék, milyen szépen csúsznak a garatba!

Maláta és maláta között nem csak színbeli, hanem ízbeli különbség is van, a főzdék több fajtával dolgoznak.

Ez a víztisztító berendezés, a sörfőzdékben ártézi vagy lággyá szűrt vizet használnak.

A főzőüstben megkezdődik a munka: forgó lapátok segítenek, hogy ne tapadjon le az alapanyag.

Az üstbe öntik a megroppantott malátát, amely nem csak alkoholt, hanem ízt is ad majd a sörnek. Tudták, hogy nyersen is nagyon finom ropogtatnivaló?

Az erjesztőtartályok sora a Horizontnál. Jelenleg mindben más sör készült.

A komló a sör fűszere: rengeteg fajta létezik. A sör ízében óriási különbségek lehetnek annak függvényében, hogy milyet és mennyi komlót tesznek a sörléhez.

Modern, digitális vezérlőpanellel irányítható a főzési folyamat. Nem is ez adja a szakma nehézségét, hanem a jó recept és a szükséges tapasztalat!

Az üzemben rozsdamentes acél alkatrészekből nincs hiány. Akinek ezek a gyengéi, elveszne.

Erjesztési diagram:

minden tartályon ott lóg,

ennek segítségével követik nyomon a sör megszületését.

Fokolók a fakkban: nem hőmérő, hanem manuális műszer az alkohol térfogatszázalékának meghatározására.

A főzés után visszamaradt elegy - tápnak is kiváló, a disznók majd megvesznek érte.

Tejsavval állítják be az erjesztéshez megfelelő pH-értéket.

Izgalmas kísérlet: új sörükhöz grépfrútlét adnak. Hiába kisüzem, van azért bőven kézművesség.

Nem kukta, hanem hidegkomlózó berendezés, segítségével a sört fűszerezni, ízben gazdagítani tudják.

 

A palackozó gép megbabonázza szemet, öröm nézni, ahogy táncolnak a 0,33-as üvegek.

Töltésre utaznak, mindjárt beléjük nyomják a kész sört.

Így kerül rá a kupak a palackra töltés után.

 

Aki a sört szereti, ezt a táncoló kavalkádot is örömmel figyeli.

 

Számos munkafolyamatot kézzel végeznek, köztük a kész palackok rekeszélést is.

 

Csapra várva: hagyományos aluhordó és az újfajta, jóval könnyebb kegek.

 

Fertőtlenítik a rendszer alkatrészeit. Ahol erjedés van, ott nagyon fontos a maximális tisztaság.

Boros fahordók - a Horizont kísérletezik, az érlelés nagyon sok extra aromát adhat a sörek.

Frissen a csőből -

megcsapoltunk egy tartályt, ez az igazi,

gazdag, szűretlen és pasztörizálatlan csemege.

Üvegben a lager, a cég alsóerjesztésű söre.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra