Ízvadászat » Magyar ízek pr cikk

Ötórai tea a karácsonyfa alatt

Ötórai tea a karácsonyfa alatt

2017.12.13.

Betegeskedő hercegnő, ködös Anglia, na meg a gyarmatok – ahhoz, hogy az ötórai tea elterjedjen, ezek kellettek. Most a várkonyi Amade Kastélyszállóban élheti át azt, amiért annyira rajonganak a királyi és nemesi családok.

A hotel Csallóköz szívében fekszik, 27 kilométerre Győrtől. (www.hotelamade.sk) Advent idején az ötórai teát a hatalmas karácsonyfa alatt szolgálják fel, finom falatokkal. Az etazséron a szendvicsek között kitűnik a csallóközi mangalicaszalonnás, a brownie pedig a fehérsapkás Télapóra hajaz.  Igazi finomságok kerülnek terítékre, hiszen az Amade étterem a legjobbak közé tartozik Szlovákiában – a szálloda pedig az Év szállodája lett.

A teát az Amade Kastélyszálló cukrászdájában szolgálják fel, stílusosan herendi porcelánban, és mellé pezsgőt is kínálnak. A fehér kesztyűs pincér örömmel meséli el a délutáni tázás történetét: a szertartás a ködös Albionból származik, az 1830-as évekből. 

A történet főszereplője Anna bedfordi hercegnő, aki délutánonként rosszullétre panaszkodott. Akkoriban az volt a szokás, hogy az arisztokrácia egy nap csak kétszer, reggel és este 8 óra körül étkezett. A hercegnő problémájára a megoldás egy csésze tea és némi könnyű harapnivaló volt, amit a délután folyamán fogyasztott el egyedül a lakosztályában. Vidéki kastélyában erre később a barátnőit is meghívta. Londonba visszatérve már meghívó kártyákat küldött a barátainak teára és parki sétára. 

A délutáni teázás ettől kezdve kisebb étkezést jelentett 4 óra körül, hogy csillapítsa az éhséget addig, amíg a vacsorát felszolgálják. Ez eredetileg egy, a hölgyek által szervezett magánesemény volt. Viktória királynő azonban az alkalmat formálissá és nagyobbá tette: azontúl „tea fogadásnak” hívták. Ezt 4 és 7 óra között tartották, és akár 200 fő is részt vehetett rajta. A vendégek akkor érkeztek és mentek, amikor akartak. 

A délutáni teázás szokása később az egész országban – sőt, az egész birodalomban elterjedt. Észak-Angliában és Dél-Skóciában, ahol a férfiak nagy része bányákban vagy gyárakban dolgozott, munka után fáradtan értek haza 6 óra körül. Ők egy bögre teát ittak, amihez kenyeret, sajtot, zöldséget és időnként húst is ettek. Ezt csak high tea-nek (magas tea) hívták. A név valószínűleg onnan jött, hogy míg a délutáni teát fotelokban, karosszékekben fogyasztották, addig ezt az étkező asztalnál ülve úgy, mintha vacsoráznának. 

A felsőbb rétegek is kialakították a maguk high tea szokásait. A teához szendvicseket, sütiket ettek, és valamilyen pitét, gyümölcsöt vagy pástétomot. A nevek jelentése annyiban módosult, hogy a kora délután elfogyasztott teát később low tea-nek hívták, míg a késő délutánit high tea-nak.

Az Amade Kastélyszálló a hagyományos hármas etazséron szolgálja fel a szendvicseket – az adventi időszakban karácsonyi süteményeket kínálnak felül. A középsőre kerül a krémsajtos és mangalicasonkás szendvics, a kézműves sajtokkal kidíszített sajtos, tojásos vagy éppen sonkás tojásos. Kérésre scone-t is felszolgálnak: ez egy sütőporos édes sütemény, amely Agatha Christie kedvence volt - az ő receptjét vették alapul. Különlegessé az igazi, csallóközi házi lekvár teszi, amely barackból vagy málnából készül. A tejszínt 40 százalékos Kukkonia tejszínből készítik. Tudták, hogy Kukkonia a Csallóköz régi neve? 

Ezek a finomságok külön-külön is igazán finomak, de a hárman együtt isteniek. A felső tányéron felszolgált karácsonyi sütik receptjét közreadjuk: a leglátványosabb a Télapós brownie, könnyű megsütni, ám annál látványosabb. 

Az  Amade Kastélyszálló az ötórai teát decemberben azzal a jelszóval hirdeti: Ajándékozzon élményt! A várkonyi Amadéban teázni valóban felejthetetlen élményt jelent.  

BROWNIE EPERREL

Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 200 g keserű csokoládé
  • 360 g kristálycukor
  • 80 g kakaópor
  • 65 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 4 db tojás
  • 250 ml habtejszín
  • 15-16 szem eper

Elkészítése: 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Öntsük egy tálba a kristálycukrot, és szitáljuk hozzá a lisztet, a sütőport és a kakaóport. Gőzfürdő fölött, folyamatosan keverve olvasszuk össze a vajat és a csokit, amíg szép fényes krémet nem kapunk.

A gőzről levéve keverjük hozzá a lisztes keveréket, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és az egészet alaposan dolgozzuk össze. Amikor az utolsó tojást is hozzáadtuk, az egész keverék csillogó krémmé áll össze, ami alig tapad az edény falához. Sütőpapírral kibélelünk egy legalább 5 cm magas, 25 x 25 vagy 18 x 30 cm-es tűzálló tálat. Ebben a méretben a brownie egész magas lesz (kb. 5 cm). Ha laposabbat szeretnénk, kb. 22 x 38 cm-es tepsit használjunk.

A magasabb változatnak kb. 33-35 perc sütés kell, míg a vékonyabbaknak 25 perc is elég. A jó brownie-nak a teteje már száraz, repedezett, de a beleszúrt villára még rátapad a csokis massza. A belseje ilyenkor a folyékony és a kocsonyásság határán van. Mikor kivesszük a sütőből, még sül egy kicsit, és hűlés közben is szilárdul. Ha kihűlt, óvatosan tegyük át egy vágódeszkára, és vágjuk fel tetszés szerinti kockákra. (Ebből a mennyiségből kb. 15-16 magasabb browniekocka lesz.) Tálalás előtt minden szeletet megkoronázunk felvert tejszínhabbal és egy-egy félbevágott eperrel.  

CSOKIS-NARANCSOS HABCSÓK

Hozzávalók a habcsókhoz (kb. 15 darabhoz):

  • 2 db tojásfehérje
  • 125 g kristálycukor
  • 1/3 tk. étkezési keményítő
  • 1/2 tk. keserű kakaópor
  • 30 g étcsokoládé  

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 ml habtejszín
  • 100 g fehér csokoládé
  • 1/4 tk. narancsolaj 

Hozzávalók a mártogatáshoz:

  • 100 g étcsokoládé 

Hozzávalók a díszítéshez:

  • arany tortadara vagy apró cukorka

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 130 fokra, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit. A habcsókhoz a tojásfehérjét verjük kemény habbá, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a kristálycukrot és az étkezési keményítőt. Szilikonspatulával forgassuk bele óvatosan a kakaóport, majd a ledarált (lereszelt) étcsokoládét is. Töltsük a habcsók tésztáját csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk belőle kb. 5 cm átmérőjű halmokat a sütőpapírra. Kb. 30 perc alatt süssük meg, majd hagyjuk kihűlni őket. 

A töltelékhez forraljuk fel a tejszínt, és öntsük a fehér csokoládéra. Adjuk hozzá a narancsolajat, és keverjük simára. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, töltsük habzsákba, majd tegyük be a hűtőbe. 

Az étcsokoládét lábasban olvasszuk meg. A kihűlt habcsókok alját mártsuk az olvasztott csokiba, és az oldalát szórjuk meg a díszítőcukorral. Tegyük vissza a sütőpapírra, hogy megdermedjen. Habzsákból nyomjunk fehércsokoládé-krémet egy habcsókra, és tapasszuk össze egy másik habcsókkal. Ugyanígy állítsuk össze a többit is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.