A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. április 26.

Sokan próbálkoztak már azzal, hogy a fröccsöt palackba zárják és sörként árusítsák. Idén új magyar találmányként mutatkozik be a Vasuta fröccs, amely a fesztiválok itala címet szeretné elnyerni.

Azt persze Vörösmarty Mihály és Jedlik Ányos óta tudjuk, hogy megfelelő minőségű borból szódavízzel (és nem ásványvízzel!) jó fröccs készíthető.  A nyári fesztiválokra, a Voltra, Balaton Soundra és a Sziget rendezvényeire idén a fröccs becsomagolva érkezik. Így nem kell többé azon aggódni, hogy kispórolja a bort belőle a kocsmáros, hogy jó-e a szóda, kellően gyöngyözik-e a buborék, eléggé hidegek-e az összetevők.

A Vasuta fröccs  2,5 bar nyomáson fél literes pet-palackba zárva, 51 százalékos boraránnyalkészül, csavaros, visszazárható kupakkal.Választani lehet a Cserszegi fűszeresből készült fehér és a Cabernet Savignonból készült rozé közül.


A Vasuta fröccs elnevezését feltalálójáról, Vasuta Gáborról kapta, aki azon bosszankodva, hogy egy étteremben a vacsorához nem kapott jó fröccsöt, kigondolta, hogyan lehet bárhol, bármikor biztosítani ezt a kellemes hűsítő italt megfelelő minőségben. A gyártási technológiát bejegyezte az Artisjus jogvédő iroda és nyilvántartásba vette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. 2015 december 18-án a Hungarikum Védjegy- és Jogvédelmi Bizottság egyhangúlag engedélyezte, hogy a Vasuta fröccs használja a Hungarikum védjegyet. A magyar ital nagy sikert aratott március 8-11. között a világ legnagyobb nemzetközi élelmiszer szakkiállításán, a FOODEX-en Tokióban, majd április 12-15 között Szingapúrban a Food and Hotel nemzetközi szakkiállításon. Ízlett Hágában a Business Women Congress résztvevőinek is, bizonyítva, hogy a női szívekhez és ízléshez is közel áll.


A palackozott fröccs alkoholtartalma megegyezik a sörével, ám nem hizlal, jobb szomjoltó, és mértékkel fogyasztva segíti az emésztést, támogatja a vérkeringést. Méltán számíthat tehát sikerre a fesztiválozók körében mind Sopronban, Zamárdiban vagy Budapesten, a Szigeten. Külön öröm, hogy a külföldi fiatalok is megismerkedhetnek ezzel a kitűnő hungarikummal, és elvihetik a magyar bor, a magyar találmányú szóda és a magyar ötletesség hírét hazájukba.