A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. szeptember 11.

A hétvégén rendezik a hazai kézműves sörök őszi seregszemléjét, amelyen a megszokott választék mellett ezúttal vadonatúj egyházi sörmárkák is bemutatkoznak majd. A háromnapos sörfieszta helyszíne a Felvonulási tér lesz, ahol közel 50 hazai kisüzemi főzde, gerillasörfőző majd 300 sörét, köztük 40 vadonatúj sörkülönlegességet is kóstolhatunk.

Remélhetőleg az égiek is a kegyeikbe fogadják majd a 10. Főzdefesztre kilátogatókat, hiszen a szervezők éppen a múlt heti kedvezőtlen időjárás miatt tették át a rendezvényt erre a hétvégére. Az esemény különlegességét a már megszokott széles sörválaszték mellett az adja, hogy bemutatkoznak a feltámadó magyar egyházi sörkultúra képviselői is.

Kóstolhatók lesznek a Zirci Ciszterci Apátság pincéjében alapított üzemben, saját receptúra alapján készített sörök: egy könnyű pils, egy erősebb félbarna belga ale és egy szűretlen búza. A zirci monostori sörfőző hagyományokról, a kisüzemi odafigyelést korszerű technológiával ötvöző új manufaktúráról és a valódi apátsági sörökről nemrég mi is írtunk, itt:

A bakonybéli Szt. Mauriciusz Monostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a székesfehérvári püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt.István Portert, amit abban a Monyó Sörfőzdében készítenek Kőbányán, amely idén elnyerte a Főzdefeszt "Év Sörfőzdéje" díját is.

Néhány további érdekesség a rendezvény kínálatából: hidegen ajánlott a C.C.P. Saccharomyces Stahanovoae, ami Armando_Otchoa és Csupor Marci juharsziruppal és nádcukorral főzött masszív, 12%-os tripla india red ale-je; de érdemes lesz megkóstolni a Freak Fusion Circus Ale-t is, ami egy könnyen iható, de izgalmas (füstös-kapros) ízvilágú sör. Ott lesz a hétvégi fesztivál kínálatában az Egymilliárd Megawatt, amely egy gyömbérrel dúsított nukleáris dupla IPA az Élesztő Sörműhelyből. Az Év Sörfőzdéjének választott Monyó többek között a Fukushima Heavy Water nevű premiersörével készül, ami egy zöld ételfestékkel "szennyezett", cseresznyefachipsen érlelt, rizssziruppal és sorachi ace komlóval főzött különlegesség.

A külföldi mezőnyre sem lehet panasz. A fesztivál vendége lesz az osztrák Brew Age sörfőzde, a holland Van de Streek, és limitált darabszámban kóstolót küldenek a Főzdefeszt barátai Görögországból (Nissos Beer - Tinos sziget), Oroszországból, Tádzsikisztánból és Ukrajnából is. Kóstolhatók lesznek a londoni Signature Brewery és a testes söreiről híres leedsi Northern Monk sörfőzde remekei is. A finom, elegáns, mégis indusztriális, szintén londoni Crate-től IPA, Pale, Wheat, Sour italok lesznek a csapokon.

Idén frissült az ételkínálat is: a bevált, régi kedvencek (pl.: Befaló Bill, Butchers Kitchen, Vörös Homár) mellett újabb street food standokat állítanak fel. Ráadásul a sörfőzők is készülnek saját ételkínálattal, így például a rendezvényen is megkóstolhatjuk majd a híres Hopp Fanatic burgert.

A Főzdefeszt ismét készpénzmentes lesz, vagyis csak Paypass-os bankkártyával, vagy a helyszínen váltható Metapay kártyával lehet majd fizetni. Belépő nem lesz, de sört csak a fesztivál üvegpoharába csapolnak, amit tehát belépéskor meg kell vásárolni (és távozáskor nem lehet visszaváltani).

HELYSZÍN:

Felvonulási tér (XIV. ker.)

IDŐPONT:

2015.szeptember 11., péntek 15.00-02.00
2015.szeptember 12., szombat 12.00-02.00
2015.szeptember 13., vasárnap 12.00-00.00

További információk: www.fozdefeszt.hu

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra