A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. augusztus 25.

Széll Tamás és Szulló Szabina mintha lavinát indított volna el, az utóbbi napokban négy ismert séfről derült ki, hogy otthagyja az éttermet, amely évek óta a nevéhez fűződik. 2016 sok szempontból a gasztronómia éve. Budapesten rendezték meg a Bocuse d’Or európai selejtezőjét, amelyet Széll Tamás nyert meg, októberben Magyarország vendégszerepel a San Sebastián-i gasztronómiai világkongresszuson és a magyar konyha iránt egyre nagyobb az érdeklődés a világon.

Januárban kezdődött, amikor Bicsár Attila, az Alabárdos séfje bejelentette, hogy útra kel, szerencsét próbál Londonban. Sikerült is neki, hiszen a Hay Hill nevű neves londoni elitklub éttermének séfje lett, ősszel pedig  Floridában folytatja, ahol Coolinary néven nyílik egy trendi étterem európai konyhával.

Bicsár Attila

Ádám Csaba, aki Takács Lajostól átvette a zuglói Olimpia étterem irányítását és jó hírnévre tett szert az ázsiai ízek és alapanyagok használatának köszönhetően, márciusban lett az Alabárdos séfje. Illetve visszatért a Várba, hiszen korábban Bicsár Attila tanítványaként ismerte meg a szakmát.

Takács Lajos útjait már nehezebb követni, ő az Olimpiából a Laci!Pecsenye? konyhájára, onnan pedig a Balaton mellé költözött, előbb Sajkodra, majd Balatonfüredre, ahol augusztusban nyílt meg a Nem kacsa nevű étterem.

Krausz Gábor

Amikor Huszár Krisztián egy éve otthagyta a ZONA konyháját, Krausz Gábor lett az alagút melletti ínyenc étterem séfje. Közben tulajdonosváltás történt, Baldaszti Péter kivonult az éttermek világából, így idén május közepén Krausz is elhagyta a ZONA-t és a Bestiában folytatta.

Széll Tamás és Szulló Szabina a Bocuse d'Or európai döntőjén

Július végén érkezett a hír, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás otthagyja az Onyx éttermet, amely 2011-ben Szulló Szabina irányítása alatt nyerte el az egy Michelin-csillagot. A két neves szakács Hamvas Zoltánnal már egy ideje tervezi saját étterem megnyitását, amelyre valószínűleg a Bocuse d’Or lyoni döntője után kerül sor.

Litauszki Zsolt

Augusztus ismét a váltások ideje. Litauszki Zsolt, a Zsidai csoport éttermeinek kreatív séfje ősszel több éves közös munka után távozik a budapesti éttermek konyhájáról és nagy meglepetésünkre Costa Ricában folytatja szakács pályafutását. És, hogy miért választotta a közép-amerikai országot? "Az étterem, amelynek nem csak séfje, hanem résztulajdonosa is leszek, Uvitában, az őserdő mellett van. Kiaknázatlan lehetőség alapanyagok szempontjából. Társam, aki már két éttermet működtet a térségben jó kapcsolatban van a helyi indiánokkal, így olyan termékeket és terméseket ismerhetek meg, amit csak álmomban képzeltem el" - meséli a séf, aki novemberben kezd új életet Latin-Amerikában. A Zsidai Csoport éttermeiben feladatát Lutz Lajos, a Pest-Buda séfje veszi át.

Heiszler Olivér

Csütörtökön Heiszler Olivér jelentette be, hogy otthagyja a Tanti konyháját. A Michelin-csillagot Pesti István távozása után is elnyerő étterem séfje, üzletvezető feleségével, Haris Eszterrel együtt távozik a Hegyvidék Bevásárlóközpont fine dining étterméből. Mint fogalmaznak: „Új lehetőségek után nézünk, hogy még jobbá válhassunk szakmánkban. Nem titok, nagyon nehéz döntés volt, de miután az ember mindig a fejlődésre törekszik, valamint újabb és újabb élményekre, kihívásokra vágyik az élete során, nem volt más lehetőségünk”.

Fülepi Kálmán

Budapest mellett a vidéki ínyenc éttermekben is változások történnek. Információink szerint Fülepi Kálmán elbúcsúzik a perbáli Walter étterem konyhájától. A korábban a nU Bisztróban, majd a székesfehérvári Beat étteremben dolgozó szakács a tervek szerint Újpalotán saját vendéglőt nyit.

Pataky Péter

Szintén nagy meglepetés, hogy a debreceni Ikon séfje, Pataky Péter is búcsút mond a civis város fine dining éttermének konyhájától. A televíziós műsorokból is jól ismert szakács jövőjéről még nincsenek hírek.