A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. augusztus 29.

New York, Madrid, London, Párizs nagykövetségein dolgozó szakácsok egy hetes szakácstréningen vesznek részt Budapesten és Egerben. A képzés folyamán megismerkednek a legújabb főzési technológiákkal, a modern újításokkal. A tréning a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából a Magyar Konyha Magazin szervezésében zajlik.

"A legfontosabb dolgok a fehér asztalnál dőlnek el, így kiemelten fontos, hogy a külképviseleteken a gasztronómia, a borkultúra és a hozzáértő emberek valódi segítséget jelentsenek a misszióvezetők számára.

A gasztronómia és a vendéglátás politikai és gazdasági célokat is szolgál, egyben nagyon fontos országimázs-építő tényezők is" - fejtette ki a tréning bemutatásakor Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn.

A tavalyi budapesti Bocuse d’Or rendezés és a san sebastiáni Gastronomika nevű gasztronómiai konferencián való díszvendégség óta Európában jelentősen megnőtt a magyar alapanyagok, a magyar konyha, különösen a regionális konyha iránti érdeklődés. A külföldi képviseleteken dolgozó szakácsok számára fonektos, hogy kövessék a magyar konyha fejlődését, megismerjék a legújabb technológiákat, alapanyagokat, amely segítségével a magyar konyha nagyköveteivé válhatnak.

Idén a budapesti három napos tréninget egy egri látogatás követi, ahol a szakácsok megismerhetik a régió konyháját, alapanyagait és a bor-étel párosításról helyben kapnak ismereteket.  Eger kiváló lehetőség arra, hogy a résztvevők betekintést kapjanak gasztronómiai és borászati szempontból az ország egyik leggazdagabb vidékének kultúrájából.

Ruprecht László, a tréning egyik előadója elmondta, Eger "kis Franciaország", ahol minden megtalálható, amire a jó konyhaművészethez szükség van.

A képzés során készült menüsorok szorosan illeszkednek a Külügyminisztérium 2017-es borválogatásához, az egri borvidék borai pedig jelentős számban szerepelnek a válogatásban. A borokat Gál Helga, a minisztérium gasztronómiai tanácsadója mutatja be.

A tréningen 13 külképviseleten dolgozó szakács vesz részt az alábbi állomáshelyekről: Berlin, Hága, Helsinki, Párizs, Varsó, Madrid, Brüsszel (2 fő), London, New York, Strasbourg, Bern, Oslo.

Idén újításként a különböző ételérzékenységekkel kiemelten foglalkoznak, felkészítik a szakácsokat és séfeket a speciális igényekre, ötleteket adnak arra, miként és mivel lehet helyettesíteni és kiváltani az egyes érzékenyítő anyagokat.