A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. március 20.

Szakácsverseny keretében keres séfeket négy diplomáciai kirendeltségre a Külügyminisztérium.

A Magyar Konyha magazin szervezésében megrendezésre került Gasztronómia és diplomácia címmel tartott hétfői megmérettetés győztesei a genfi, a hágai, az oslói, illetve az ottawai magyar nagykövetség szakácsai lehetnek.

A rendezvény célja a magyar gasztronómia országimázs építő szerepének erősítése a külképviseletek bevonásával. A versenyen nyolc szakács vett részt, akik feladata egy pontyból készült előétel és egy tanyasi csirkéből készült főétel elkészítése és tálalása volt. Az elkészült menüsorokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai Cseh János és Ruprecht László séfek valamint Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró voltak.

A verseny fővédnöke Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár a rendezvényt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az étkezések a diplomáciai munka fontos eseményei, így a gasztronómia, a gasztrodiplomácia erősen kötődik az országimázshoz. "Az ország is bemutatkozik azon keresztül, hogy milyen a felszolgálás, az étkészlet, és hogy mi van a tányérban egy diplomáciai fogadáson" - mutatott rá. Az államtitkár saját tapasztalatairól is szólva elismerte, ezen a téren még "van hová fejlődnünk, de legalább elindultunk az úton". Hozzátette: Magyarországnak kötelessége megmutatni nagyszerű gasztronómiáját a világ számára.

Győri Enikő felidézte, hogy Magyarország soros uniós elnöksége idején kiemelt figyelmet fordítottak a legkiválóbb magyar ételek és borok bemutatására, és Gál Helga sommelier szervezésében azóta minden évben pályázat keretében választják ki a Külügyminisztérium borait. A tárca tervei szerint mostantól hasonló megmérettetések keretében döntenek a nagykövetségi szakácsokról is - fűzte hozzá.