A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. december 6.

A méltán kedvelt Szamos szaloncukrok a mai napig sok-sok kézimunkával készülnek, ahogy Szamos Mátyás fondant szaloncukrai is a háború után.

Az akkori szaloncukrokat nem árulták sehol, mert ezeket csak a családnak, a közeli rokonoknak és az utcában lakóknak készítette. Azonban ezek az arany, ezüst és piros sztaniolba csomagolt kis cukorkák ihlették mai utódaikat, és eredményezték, hogy mára a Szamos szaloncukrok a karácsonyi időszak, a karácsonyi ajándékozás elengedhetetlen kellékei: ehető karácsonyfadíszek, szaloncukor alakú, csinosan csomagolt bonbonok, fenséges ízzel.

A 90-es évek egyik legnagyobb itthoni szaloncukor-szenzációja vitathatatlanul a Szamos valódi marcipánból készült szaloncukra volt. Az arany, ezüst, piros és megannyi más élénk színben pompázó édességek elegánsak, csábítóak és ünnepélyesek voltak. A kiváló minőségű hántolt mandulának és a hozzáértő kezeknek köszönhetően pedig fantasztikusan finomak is. A rendszerváltás idején még nem volt gyakori, hogy az üzletek magas minőségű édességeket kínáljanak, így valóságos csodaszámba ment, hogy sok-sok év után ismét igazi szaloncukrot lehet kapni.

A Szamos szaloncukrok legújabb generációjának sikere kétségkívül érezteti hatását a szaloncukor piacon tapasztalható tendenciákon. Ahogy a szezonális édességeknél általában, egyre nagyobb az igény a magasabb minőségű termékek iránt, így a piacon a fejlesztések is ezen a területen a legszembetűnőbbek. A pár éve bevezetett Szamos töltött desszertszaloncukrok elődjeikhez képest kevesebb cukrot, lágy, gyümölcsös tölteléket tartalmaznak. A krémes töltelékek magas mandulatartalmú burokba kerülnek, melyeket belga étcsokoládé koronáz meg. Az idei év újdonságai – a meggyes, narancsos, fekete ribizlis és tejszínes csokoládékrémes töretlen sikere mellett – a zamatos szilvakrémmel töltött, valamit a mogyoróval és mazsolával gazdagított változatok. Kiemelkedő a sikere az új, hozzáadott cukrot nem tartalmazó Szamos szaloncukroknak is. A 21. század Szamos szaloncukrai tulajdonképpen a jól ismert és kedvelt töltött Szamos desszertek kicsinyített másai. Csomagolásuk pedig a klasszikus koncepciót követi, miszerint a selyempapírt színes sztaniollal kombinálják. A díszdobozos kiszerelést inkább ajándékozásra, míg a tálcás változatot az ünnepeket megelőzően saját fogyasztásra szánják. Az idén debütáló Szamos szaloncukor válogatás a legkedveltebb ízekből kínál kóstolót.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra