A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Szentek és szakácsok a Gellértben

Magyar Konyha

2016. november 2.

A Tanti, a Salon, a Kistücsök, a Gundel, az ARAZ és a Gerbeaud jövő hétvégén a Gellértbe vonulnak, és pazar asztalokkal várják az ínyenceket. A hazai gasztroélet szereplőit mozgósító rendezvény minden eddiginél sokszínűbb ételsort kínál: a Szent Márton-évben kiemelkedőnek kell lennie a Gellért Márton-napi Borfesztiváljának is.

Hatodik alkalommal rendezi meg novemberi fesztiválját a Gellért Söröző & Brasserie. Idén szinte áttekinteni is nehéz a sok jeles szakács, cukrász, sommelier és gasztroszakember jelenlétét a négynapos ünnepen. A fesztiválra védőszentek is "hivatalosak": az idén 1700 éve született Szent Márton mellett a pincérek, pincérnők és háziasszonyok védőszentje, Szent Márta, valamint a fogadósokat, vendéglátósokat óvó Szent Lőrinc.

November 11-én és 12-én este borvacsorán vehetünk részt, amelynek minden fogásáért a hazai gasztroszíntér más-más neves szereplője felel. A menüsort Fűszeres Eszter és Mautner Zsófia előételei nyitják. A Fűszer és lélek blog írója korianderes birsalma chutney-val, a Chili és vanília blog szerzője sárga és cirmos céklával, gránátalmával és dióval kínál füstölt libamellet. Természetesen a Gellért söröző séfje, Frideczky András munkája is megjelenik a menüsorban: a házigazda piros libalevest készít rántott liba rilette-tel.

Ezt egy izgalmas figura izgalmas fogása követi: Giuseppe Scaricamazza olasz gasztronómus "castagne e ceci alla teramana" nevű étele csicseriborsókrémmel és gesztenyével kínált maltagliati tésztát takar, és a Cruxx birsborával kínálja.
A Kistücsök séfje is Budapestre érkezik. Jahni László töltött káposztát készít libával (mi mással?), az ő fogását Wolf András, a New York Kávéház és a Salon Étterem séfjének desszertje követi: édes maceszgombóc kávékrémmel, pácolt almával, bébibazsalikommal. Az italsor összeállításáért Angerman Laszló, az Év Sommelier-je 2016-os versenyének győztese, a Tanti borszakértője felel.

Közel sem csak a borvacsoráról szól az idei Szent Márton-ünnep a Gellértben. Erős street food mezőnnyel is jelentkezik a rendezvény: Bükki Sajt, Csokoládia Kézműves Manufaktúra, Héjja László Libastandja, az ikonikus Zing Burger és a stílusos Low Cost Gourmet Trailer is ott lesz. Kucumester a Kistermelők Klubját képviseli, Szabó Győző a Steamboo-t és a gőzön főzés tudományát, és még a Lakatos Műhely is kitelepül a Gellértbe. Az idei borfesztivál legkülönlegesebb programjának Vajda Pierre „A Sajt, a Bor és a Kenyér Szentháromsága” című kurzusa ígérkezik a Kávé Szalonban. 

A Márton-napi Borfesztivált  idén először zárja egy izgalmasnak ígérkező kettős Sunday brunch. Parádés menüből válogathatunk a Panoráma Étterem termében, ahol az ARAZ, a Gundel, az Icon, a Manna, a Paris Budapest és a Panoráma fogásai szerepelnek a büféasztalokon. Egy másik kulináris utat is választhatunk vasárnap: hamisítatlan, házias ételekkel jelentkezik ugyanekkor a Gellért Söröző, ahol Budapest legjobb kifőzdéi dolgoznak össze Frideczky Andrással, a söröző séfjével. A Kádár, a Földes Józsi Vendéglője, a Kisharang és a Nagyi Kifőzdéje olyan ételekkel készülnek, mint a sólet, a libacomb szalvétagombóccal és ludaskása.

További információk a fesztivál honlapján!