A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. augusztus 19.

Augusztus 22-én szilvalekvárfőző versenyt tartanak Szatmárcsekén. Miközben megtudhatjuk, hogyan készül a jó szilvalekvár, az eseményen megválasztják „Szilva Szépét”, „Cibere Szépét”, és „Lekvár Szépét” is.

Andrásy szilva, duránci szilva, húsos szilva, lószemű szilva, nemtudom szilva. A magyar szilvafajtáknak nemcsak száma, hanem elnevezése is végtelen. Az őszi szilvalekvár főzés pedig a keleti és a nyugati országrészben is régi hagyomány. Rézüstben, cukor nélkül, egy egész napon át kevergetve.

A kék héjú gyümölcs ősidők óta nő - már-már dzsungelszerűen - a folyók árterében, s jól tűri azt is, ha elárasztja a víz. Legalább négy fajtát jegyeznek itt emberemlékezet óta: a mézédes kökényszilvát meg a "macskapöcsűt", a gömbölyű Boldogasszony szilvát, ami Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én érik, s persze a beszterceit, amit a németek egyszerűen magyar szilvaként emlegetnek. Ehhez jönnek az újabb fajták: a Stanley, az Elena, a Lepotika, a President... de a környék aranyát, a katlanban főtt fekete szilvalekvárt a vékony héjú, sárga húsú, apró szemű "nemtudomszilva" adja.a együtt élnek magyarok, románok, szlávok, tótok, ruszinok, zsidók és cigányok - hét náció, öt meghatározó felekezetben. Pont szilvafajtából lenne kevesebb?!

A Szatmár-Beregben őshonos, eredetvédett gyümölcsök közül talán ez, a "nemtudomszilva" a leghíresebb (persze csak a milotai dió után, amit a századelőn a londoni tőzsdén is jegyeztek). Szatmár szilvás központja pedig két szomszédos település: Penyige és Panyola. A két szomszédvár játékosan vetekszik egymással: az egyik Szilvóriumot, a másik Lekváriumot alapított ugyanarra a gyümölcsre. Szatmárcseke pedig a szilvalekvárfőző versenyéről híres.

Idén augusztus 22-én állnak az üstökhöz a versenyzők. Reggel hétkor lesz a szilvaosztás és az ünnepélyes köszöntő után megkezdődik a Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny. Az esti eredményhirdetésen pedig nemcsak a legjobb lekvárt választják ki, hanem megválasztják a „Szilva Szépét”, „Cibere Szépét”, és „Lekvár Szépét” is.