A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. július 23.

A magyar szürkeharcsa húsa jobb mint a legjobb ördöghalé. Rugalmas, tömör, fehér és íze vetekszik a tengeri halakéval. A gond az, hogy harcsa néven nem mindenhol magyar harcsát kapunk. A jó éttermek ugyan már jelzik, hogy tiszai szürkeharcsát vagy balatoni harcsát kínálnak, de számtalan étteremben - sajnos - még mindig az afrikai harcsát, vagy rosszabb esetben a pangasiust adják el harcsának.

A harcsa eredetileg Közép-és Kelet Európában őshonos, de a telepítések révén eljutott szinte már az egész kontinensre. Ha nem is magyar hal, de a tiszai és a balatoni szürkeharcsából készült harcsapaprikás akár hungarikumnak is nevezhető. Az eddigi legnagyobb hazai példány 113 kg és 230 centiméter volt, amelyet a szerencsés horgász, Kovács Gábor a Töröcskei tavon 2010. május 10-én fogott.

Magyarországon a leggyakoribb előfordulási helyei a Balaton, Dráva, Duna, Maros, Tisza, Körösök, Mura, Duna-Tisza-csatorna, Sajó, Zagyva, Fonyódi árok, Velencei tó, Fertő tó. Néhány halgazdaságban is tenyésztik. A Dunántúlon fekvő Pécsi-tóban például olymértékben elszaporodtak a harcsák, hogy gyéríteni kellett az állományt, így minden horgásznak aki 20 kg feletti testsúlyú harcsát fogott ki a következő évre szóló területi jegyet kapott.

Sajnos mégis kevés helyen kapható és ehető a jó ízű magyar ragadozó hal, sok helyen az afrikai harcsát árulják, amely igénytelenebb, de az íze meg sem közelíti a szürkeharcsáét. Persze az ára sem, mert míg az afrikai harcsa ára 1500 forint, addig a szürkeharcsáért sokszor 5000 forintot is kell fizetni kilónként. Aztán ott a cápaharcsának nevezett pangasius, ameyből készült harcsapaprikás olyan mint a szójából készült csirkepaprikás. A probléma ott van, hogy a vendéglősök előszeretettel csapják be a gyanútlan vendéget és az étlapon szereplő "Harcsa túrós csuszával" fogásnál cápaharcsával vagy jobb esetben afrikai harcsával helyettesítik a hagyományosan szürkeharcsából készülő magyar ételt.

Nyári számunkban balatoni és tiszai éttermeket mutattunk be, ahol friss halból készül a harcsapaprikás. Íme még két javaslat a Balaton partjáról, ahol jó ízű szürkeharcsát kínálnak.

Ferenc pince

A tihanyi Ferenc pince lassan negyed évszázada fogadja a vendégeket a balatoni félszigeten, gyönyörű panorámával és balatoni halakból készült fogásokkal. Remek a harcsa halászlé, a harcsapaprikás túrós csuszával, és a fokhagymás harcsaderék. A tihanyi Belső-tó felett fekvő étterem hétvégén zsúfolt és sokat kell várni az ételekre, de a Balaton látványa és az ízletes halételek feledtetik a várakozást.

8237 Tihany Cser-hegy 9.
Telefon: 06 87 448 575
www.ferencpince.hu

János vendéglő

Siófokon a János vendéglő kínál finom harcsahalászlét nagy szelet harcsával és harcsapaprikást szintén túrós csuszával. A hangulatos családi vendéglő a Galérius fürdővel szemben, a Balatonszabadi fürdőtelepen található. Hagyományos magyaros konyha, balatoni halak, de érdemes megkóstolni Hortobágyról érkezett gomolyasajtot is, amelyet roston sütnek és grillezett zöldségekkel kínálnak.

8600 Siófok, Szent László utca 192/a
Telefon: 06 84 353 -123
www.janosvendeglo.hu

 

Nyálkás testű, sötétszürke, nagy bajuszú, apró kefefogazatú hal a harcsa. A tófenék lustája. Ezért is sokszor zsíros a húsa. Az íze viszont vetekszik a legjobb tengeri halakéval. És ami szintén fontos:  szálkamentes. A legfinomabb része a harcsaderék. A hátulja a zsírosabb. Tisztítása eltér a megszokottól. A halászok nyúzni szokták. Száján átbújtatott kötéllel fellógatják egy ágra, majd éles késsel körbevágják a mellúszói alatt a bőrét. Egy helyen megcsípik fogóval, és határozott mozdulattal lehúzzák a farka felé a bőrt. Van, aki forrázza és lekaparja a nyálkát, de megoldás a drótkefés súrolás is. A halas boltokban könnyedén leszedik a harcsa bőrét, így érdemes ezt inkább az eladóra bízni, mint magunknak próbálkozni.

A jó filé aztán készíthető rántva, roston vagy grillezni is érdemes.

Szürkeharcsából készült receptek találhatók Recept rovatunkban

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra