A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. május 17.

Nemzetközi visszhangot váltott ki a Magyar Konyha szakmai konferenciája, amelyet A sonka világa, a világ sonkái címmel először rendeztek meg Budapesten.

"Magyarországon megnőtt az érdeklődés a minőségi sonkák termelése és fogyasztása iránt." Ezzel a címmel jelent meg egy cikk az ABC című spanyol napilapban, amelyet több, a Magyar Konyha által szervezett szakmai konferenciáról szóló beszámoló követett.

A cikkek előzménye, hogy két hete egy írást adott közre az El Mundo című napilap arról, hogy a magyar mangalicák veszélyeztetik az ibérico sertések piaci helyzetét. A lap kiemeli, hogy nem elég, hogy a mangalicából készült sonkák kísértetiesen hasonlítanak a híres spanyol ibérico sonkákhoz, de még a lábuk is éppoly fekete mint az ibéricónak. Az újságíró felvetette, hogy sok vendéglős kihasználja, hogy a mangalica sertés ára négyszer olcsóbb mint az ibéricóé és spanyol sonkának adja el a magyar sonkát. Sajnos a helyzetet megnehezíti, hogy a magyar termékek HU jelzéssel érkeznek Spanyolországba, amely betűjelzést sokan összetévesztik a híres huelvai tartomány sertésének védjegyével, ami csupán egy H betű.

Tóth Péter, az Olmos és Tóth Kft. ügyvezetője, akinek a nevéhez fűződik a Spanyolországban sikerre vitt jamón mangalica nevű termék, komolytalannak tartja a felvetést. Szerinte az évi húszezres mangalicaexport nem veszélyeztetheti a négymilliós ibérico állományt. Alejandro Olmos Llorente, a segoviai Monte Nevado cég tulajdonosa, aki a spanyol sonkákról tartott előadást a Magyar Konyha konferenciáján, szintén elvetette, hogy a mangalica az ibérico komoly versenytársa lenne. Mint mondta, a mangalica éppoly veszélyt jelent az ibéricóra, mint a cégük által nemrég bemutatott új termék, a "jamón light". A kis zsírtartalommal rendelkező sonka iránti kereslet soha nem fogja elérni a hagyományos spanyol érlelt sonkák iránti érdeklődést.

A Gastronomía  Cia nevű internetes újság, az egyik leglátogatottabb gasztronómiai portál a mangalica védelmére kelt, mondván, az El Mundo újságírója téved, ha azt hiszi, hogy a mangalica minősége annyira alulmarad az ibérico alatt. Akkor kellene félni, ha a kínaiak felfedeznék a mangalicát és abból hamisítanák a jamón serranót. Mert eddig könnyen felismerhető volt a különbség az igazi és a hamisított ibériai sonka között, de a mangalicából készült termék sok hozzáértőt becsaphat.

A konferenciáról szóló cikkek mindemellett kiemelik, hogy Magyarországon a fogyasztók előnyben részesítik a felvágottakat, de a konferencia elindíthat egy folyamatot, amely a sonkakultúra magyarországi elterjedéséhez vezethet. Bárcsak igazuk lenne!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra