A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 26.

"A lecsót, a töltött paprikát igazi nyári ételnek tartjuk, pedig a finom szabadföldi paprika szezonjának augusztus vége még csak a közepét jelenti, s az ízletes, piros színű paradicsompaprika is csak augusztus elején kezd piacra kerülni." Salamon Csaba írása a paprikáról.

A tavasz vége felé kiültetett növények nálunk általában augusztus elejétől hozzák terméseiket, így ezt megelőzően szinte biztos, hogy üvegházban vagy fólia alatt érett paprikát kapunk. Persze augusztus után sem egyszerű megkülönböztetni a piacon a szabadföldi termést a "hajtatott" változattól, de az előbbi illata, íze, ropogósan kemény állaga miatt megéri olyan termelőt találni, aki legalább szezonban biztosítja számunkra az igazi lecsóbavalót.

A zöldségként fogyasztott paprikának számtalan színű és alakú változata létezik. Az asztalra kerülő cső lehet tényleg zöld, világossárga (ezt a kertészek fehérnek nevezik) vagy piros, esetleg narancssárga, illetve ezek bármilyen árnyalata és kombinációja. Lehet kúpszerűen hegyes vagy szinte egyenes, tompa vagy betűrt véggel, esetleg gömbölyded. Felülete lehet sima vagy gerezdes.

 

A paprika történetéről, fajtáiról és felhasználásukról a Magyar Konyha szeptemberi számában olvashat!