A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. december 3.

A kistermelők piacot keresnek, az éttermek pedig beszállítókat, akik folyamatosan minőségi termékkel látják el a konyhát. Nehéz feladat. Van egy szervezet, amely fejébe vette, hogy összehozza a séfeket a termelőkkel. De nemcsak a gasztronómia, hanem környezetünk védelme is szerepel a Felelős Gasztrohősök céljai között.

A Szimpla Kert emeletén sajtok, zöldségek, tojás, tej, paradicsomkonzerv. Az ország különböző részeiről érkeztek a termelők, hogy bemutassák termékeiket. Szakácsok, vendéglátósok kóstolnak, érdeklődnek, hogy egy-egy termékből mennyit, hogyan és mennyiért tudnának biztosítani az éttermük számára. Az ajtóban Huszár Krisztiánnal találkozunk, majd Saás Petra a Fruccola tulajdonosa meséli el, miért is tartják fontosnak a rendezvényt. "Ezek az alkalmak segítenek beszállítókat találni, most például felvettem a kapcsolatot egy tejessel sajtkészítővel és egy zöldségtermesztővel. Régóta tartom a kapcsolatot az alapítvánnyal, szerintem sokat köszönhet nekik a szakma, párbeszédet hoztak létre a vendéglátók és a beszállítók között. Emellett nagyon sok tanácsot kapunk tőlük a környezettudatos működéssel, például a ételhulladékok csökkentésével kapcsolatban."

A Felelős Gasztrohős kampány az Ökológiai Evolúció Alapítvány kezdeményezése. 2011-ben döntötte el néhány fiatal, hogy összefognak és hobbijukat, a gasztronómia és a környezettudatosság iránti szeretetüket egy szervezet égisze alatt továbbfejlesztik. Céljuk, hogy növeljék a fogyasztók ismereteit a felelős táplálkozásról. 

„Sokan nem is gondolnák milyen iszonyatos mértékben terheli a globális élelmiszeripar a környezetet. Az állattenyésztés felelős az összes üvegházhatású gáz kibocsátás 20%-áért, a mezőgazdaságra megy el az összes édesvíz 70%-a, egy élelmiszer pedig átlagosan 1000 km-et utazik, mire a fogyasztó tányérjára kerül. De ahelyett, hogy megbecsülnénk az ilyen komoly erőforrás és energia felhasználással elkészített ételt, a statisztikák szerint annak harmada a kukában végzi. De ennek nem kell így lennie. Nem kell a terméknek 1000 km-et utaznia, ha a helyit választjuk, nem kell az édesvíz készletet a mezőgazdaságra áldozni, ha kevesebb húst eszünk és nem kell minden harmadik terméket kidobni, hogy ha megtanulunk tudatosan vásárolni. A fentiek megvalósításában kíván a Felelős Gasztrohős segíteni. Ezen felül célunk, hogy olyan vendéglátóegységeket találjunk, akik helyi beszállítókat alkalmaznak, nem csak hús ételeket kínálnak és kevés hulladékot termelnek. Könyörtelen kritikát kapnak viszont az olyan éttermek, akik nem így működnek. Az étterem kritikáinkkal növelni szeretnénk a fogyasztók igényét a felelősen működő éttermek, kávézók, borbárok iránt és ezzel talán olyan vendéglátósokat is ráveszünk a környezetvédelmi szerepvállalásra, akik egyébként nem feltétlenül gondolkodnak még környezettudatosan" - fogalmazza meg céljaikat Horváth Saci, Varga Judit, Szűcs-Winkler Robi és a többi "gasztrohős".

A hétfői SzimplaKerti találkozón nógrádi, Veszprém megyei és Pest megyei termelők mutatták be termékeiket. Találkoztunk a Szent Gál melletti biodinamikus gazdaság vezetőjével, Varga Sándorral, aki hihetetlen finom tejet és joghurtot kóstoltatott. Hamar kiderült, hogy szállítanak az Onyx étteremnek és a Sarki fűszeresnek és hogy a jelenlegi 33 lánytehénhez és Bélához, a bikához épp most készülnek vásárolni új jövevényt.

Kóstoltunk érlelt tehénsajtot Terényből, ahol Elek Szabolcs egyelőre vásárolt tejből készít több hónapos érleléssel holland típusú sajtokat. A sajtmester Walesben tanulta a sajtkészítés mesterségét.

Megismertünk egy paradicsomtermelőt Tahitótfaluról és egy bio zöldségtermelőt, aki a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban tizennégyfajta paradicsomot tart.

 

Egyelőre nem nagy számban voltak termelők és szakácsok, de a kezdeményezés így is sikeresnek mondható, mert ha csak tíz étterem a közeli farmokról szállítja be a termékeket, akkor már elindult valami. A világon egyre több vendéglátós és vendég támogatja a helyi alapanyagok használatát, a slow food világméretű kezdeményezéssé vált és a kor legnagyobb szakácsai is az alapanyag származási helyével kezdik a konyhájuk dícséretét.