A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. szeptember 5.

Tokajról az aszú, legfeljebb a furmint jut az eszünkbe, nem is gondoltuk volna, hogy Tokaj-Hegyalja milyen kincseket rejt az ínyencek számára.

Ősszel már nem csak szüretre invitálják a vendégeket, bőven jut gasztronómiai eseményekből is. Például szeptember 6-7-én tartják Mádon a Furmint Ünnepét, amely esemény fő szenzációja a Bodnár sajtmanufaktúrában érlelt Dávid sajt megszegése. Az ötszáz liter teljes értékű tejből készült sajtot január óta érleli Bodnár Sándor. A híres mádi sajtkészítő Tokaj-Hegyalján elsőként alkalmazta a hegyi sajt készítésének technológiáját és ma már többféle sajtot érlel a pincéjében.

A Furmint ünnepére kitelepülnek a Tokaj-Hegyalja éttermei, termelői, vagyis izgalmas gasztroesemény várható.

Ha a környéken járva gasztrokülönlegességre vágyunk, ne hagyjuk ki a bodrogkeresztúri Tokaji Borecet Manufakturát. Formanek Ferenc és családja gondolván, hogy Tokajban már túl sok a bortermelő, belevágott az ecetkészítésbe. Száz százalékban természetes úton, biológiai erjesztéssel készítik a finom nedűt, mint mondják:  "Valódi alkímia, mert a borban eredetileg jelenlevő alkohol alakul át ecetsavvá, már pár cseppnek is intenzív karaktert kölcsönözve, mely erős, ugyanakkor játékos formába önti a tokaji bor örökségét."

A tölgyfahordóban érlelt különlegesség lényege a jó bor, ezért csakis megbízható borásztól vásárolják a bort. Újabban egyedi ízekkel kísérleteznek, érdemes megkóstolni az áfonyás, bodzás, barackos ecetet is. Persze a ma már klasszikusnak számító tokaji balzsamecettel egyik ízesítés sem ér fel.

Ha kiváncsiak vagyunk, hogyan készül a borecet, egy üzemlátogatás keretében meg is nézhejük a Bodrogkeresztúr és Tarcal határán fekvő új üzemet, ahol a díjnyertes ecetek készülnek.

www.borecet.hu

 Szót kell ejteni Hernádszentandrásról is, amelyet ma már csak BioSzentandrás néven ismer a közönség. Három éve indították el a községben a biotermelést, Matthew Hayes, a gödöllői egyetem oktatója segítségével.  2,5 hektáron termelnek zöldséget, gyógynövényt és fűszernövényt. A „Nyitott Kert” mozgalom keretében bárki vásárolhat hétfőtől szombatig burgonyát, céklát, paradicsomot, patisszont, salátát tököt és cserepes fűszernövényeket. Ma már webshopon keresztül is megvásárolhatjuk a vegyszermentes, ellenőrzött, BIO minősítésű zöldségeket. (www.bioszentandrás.hu)

Ha pedig igazi hegyi levegőre vágyunk, látogassunk el Komlóskára, a gyönyörű hegyi faluba, ahol szintén a kézműves termelők sora található. A Komlóskán készült kecskesajt ízében valóban fellelhető a sok gyógynövény, amelyet a hegyoldalon legelnek a kecskék.

Tokaj-Hegyalja étteremkínálata szintén nagyot változott. Elsőként a Gusteau Élményműhelyt ajánljuk. Régen úgy fogalmaztunk volna, hogy „tiszta Toszkána”, de ma már itthon is találunk néhány ilyen éttermet, ahol fák és bokrok lombja alatt ízlésesen kialakított kerthelyiségben élmény a vacsora. Mi éppen kecskehúst kóstoltunk, előtte világos zöldborsólevest, amely leves íze olyan volt, akár a zsenge borsószem. A rakott padlizsán és a tányérdesszert szintén a Gusteau séfjét dicséri. (www.gusteaumuhely.com)

Aztán ott az Anyukám mondta. Higyjék el megéri a fél óra kitérőt elmenni Encsre, ahol a Dudás fivérek, Szabolcs és Szilárd egy igazi gasztrooázist hoztak létre. Olaszországban tanulták a mesterséget, mai napig kijárnak alapanyagért Toszkánába, de egyre több helyi kézműves terméket fedeznek fel és támogatnak. Olyan pizzát Magyarországon sehol nem kapni, mint itt. A bárány is helyi tenyésztőtől származik és omlós mint a vaj. Az ebédet érdemes egy tiramisuval lezárni à la Dudás fvérek.

 Szeptember 8-án pedig ismét Tokaj-Hegyalja Piac. Gombát és szőlőt a kosárba! szól a Disznókő birtokon megrendezésre kerülő havi piac szlogenje.A szervezők igérete szerint lesz sokféle csemegeszőlő és gomba minden formában: savanyítva, szárítva, szendvicskrémként, piacmenüben, s ha addig esik, akkor frissen is. A Bor-Bárban tarcali Basilicus borokkal és a borkurzuson bodrogkeresztúri dűlős borokkal lehet majd öblögetni. Mindezt jazzmuzsikára és jótékonykodással fűszerezve, kinek-kinek ízlése szerint.