A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. szeptember 7.

Ha ősz, akkor szőlő és bor. Ha bor, akkor Tokaj. A leghíresebb magyar borvidék idén nemcsak jó borokkal várja a látogatókat. Tokaj-Hegyalja a gasztronómia központja lesz szeptember harmadik hétvégéjén.

“Tokaj aranykorát éljük. Aki ezt megéli, az történelmet ír.” - vallja a Tokaji Ősz szakmai vezetője, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, ifj. Szepsy István.

A Tokaji Ősz vendégei idén Mád történelmi dűlőiben három napon át élvezhetik a többszáz éves pincék mélyéről kikerülő tokaji nedűket és Michelin-csillagos konmyhák ízeit. Tokaj-Hegyalja neves borászai ráadásul ritkán képviseltetik magukat egyszerre ekkora számban: több mint 20 borászat mutatja meg itt legszebb tételeit.

Nem mindennapi eseménnyel kezdődik a Tokaji Ősz. Szeptember 18-án egy Szepsy apa-fia borvacsorával indít, amely a borvilág egyik ritka pillanata lesz - azelőtt nem volt még példa arra, hogy a családi borászatot igazgató idősebb és a Szent Tamás főborászaként tevékenykedő ifjabb Szepsy együtt ajánlja a legjobb nedűket a közönségnek. És ha ez nem elég, a vacsorát Michelin-csillagos éttermek készítik, méghozzá mind a négy séf jelen lesz. A Borkonyha, a Costes, az Onyx séfjei és Pesti István, aki egy ideje már nem dolgozik a Tantiban, amely a csillagot megkapta, de azt, hogy Pestinek volt köszönhető az elismerés, senki nem tagadja. A négy séf mellett a mádi Gusteau étterem szakácsa, Horváth Gábor is készül egy fogással. Az összesen ötfogásos vacsorának az újonnan nyílt, borarchívummal és bortrezorral rendelkező, az aszúkészítés módját virtuális játékokkal bemutató mádi Aszúház ad helyet.


Georg Riedel, az osztrák Riedel üveggyár tulajdonosa a gálavacsorán mutatja be először azt az egyedi tokaji furmint poharat, mely a háromnapos mádi hétvége után indul világhódító útjára.

Szombaton, szeptember 19-én tokaj-hegyaljai borászok kalauzolják a vendégeket - délelőtt és délután is 20-25 fős csoportokban kóstolhatják a borokat, szakmai vezetés mellett. Az ebédet a miskolci Keszegsütő csapata biztosítja majd a Mádi Kúria kertjében, délután pedig ellátogathatnak a résztvevők a Mádi Zsingagógába vagy megtekinthetik az Aszúház interaktív kiállítását is. A mádi Oktatási Központban este 6 órától nyit a borbár, ahol este a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) vacsoraestje zajlik majd, a kellemes dallamokat pedig többek között a Group'N'Swing koncert biztosítja.

Vasárnap, szeptember 20-án, akik előzetesen jelezték, exkluzív mádi dűlőtúrán is részt vehetnek, három útvonal és borász közül választva: kerékpárral vagy elektromos terepjárókkal indulhatnak a Nyerges Tetőre ifj. Szepsy Istvánnal, sétálhatnak az Urbán Dűlőbe Szepsy Istvánnal, vagy kisbusszal tarthatnak a Kakas Dűlőbe, Demeter Zoltánhoz. Hamisítatlan mádi dűlőtúra lesz mind, melyeket a Gusteau vidéki vasárnapi ebédje zár a Mádi Udvarházban.

Októberben Bodrogkeresztúr lesz a főszereplő Tokajban. Tokaj-Hegyalja szívében minden ősszel megrendezik a Mindszent Havi Mulatságot.
A rendezvény alatt több helyszínen is bőven nyílik majd lehetőség a kóstolásra, ugyanis a helyi borászatok ezúttal is felvonultatják Tokaj-Hegyalja borainak legkiválóbbjait, miközben táncházzal, koncertekkel és valódi magyar ízekkel is találkozhatnak az ide látogatóknak.


Ezen a napon kerül sor Magyarország egyetlen borecet múzeumának hivatalos megnyitójára is a Borecet Műveknél, a Tokaji Borecet Manufaktúra új üzeme mellett. A minőségi tokaji borból készült borecet gyártására szakosodott cég legújabb meglepetését.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra