A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Tokajban épült meg a Négyszögletű Kerekerdő

Magyar Konyha

2019. július 16.

Tokaj-Hegyalja a világ legszebb vidéke, mindent meg kell tenni azért, hogy figyelmet kapjon, felemelkedjen. Ezt célozza a Hello Wood építészmustrája is, amit harmadik alkalommal rendeztek meg a térségben.

A Hello Wood csapata idén is maga köré gyűjtötte az ország építészhallgatóit, és tábort ütöttek a Tokaji borvidéken, hogy egy hét közös gondolkodás és intenzív munka után bemutassák a jellemzően fából készült alkotásaikat. Az építészmustra célja nemcsak az, hogy az egyetemisták beszélgessenek egymással és a gyakorlatban próbálgassák az oroszlánkörmeiket, hanem hogy

a térség elfeledett értékeire, hagyományaira, vagy éppen a jelenlegi problémáira irányítsák a figyelmet.

A Tokaji borvidék pedig minden figyelmet megérdemel, nem véletlen, hogy a program a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával, a régió megújításáért végzett munkához illeszkedve valósult meg.

Épített és természeti környezet

A hazai építészképzést nyújtó felsőoktatási intézmények és a Magyar Képzőművészeti Egyetem több mint száz hallgatója és oktatóik idén hét településen tíz új alkotást hoztak létre. A helyszíneken járva jó volt látni, ahogy a fiatalok tettrekészsége megmozgatta a helyi közösségeket is: megtisztították, előkészítették a faépítmények környékét, és örültek a változásnak, birtokukba is vették az egészen egyedi, de kimondottan gyakorlatias funkciókkal létrehozott installációkat.

Az alkotások révén párbeszéd alakulhatott ki a borvidék épített és természeti környezetével is: a híd, a játszótér, a patakparti emeletes, kacskaringós pad mind egy-egy „kilátó”, amelyek új nézőpontot kínálnak, s ahonnan

az Y-generáció szemén keresztül tekinthetünk a régióra, ismerhetjük fel a megújulás lehetséges irányait.

A tábor annak a hónapokon át tartó előkészítő munkának a betetőzése, amelynek során a diákok és vezetőik a helyi igényekre reflektálva, a régió életéhez természetes módon illeszkedve tervezik meg projektjeiket.

És most nézzük, mik is épültek Tokaj-Hegyalján! Erdőhorvátiban Négyszögletű Kerekerdő, Tolcsván, a „Tilalmasban” az egykori népszerű fürdőhelyre emlékező köríves tekepálya, Szegilong határában borterasz, Vámosújfalu központjában pedig paddal körülölelt kert létesült.

Az Erdőbényén emelt alkotás egyszerre mutatja magát kilátónak, ahonnan a tájat szemügyre vehetjük, és hídnak, amely a túlpartra viszi az embert. Hasonló filozófia ihlette az olaszliszkai fahidat, amelynek azonban komoly gyakorlati funkciója is van: a gyalogosok biztonságos átkelését segíti, akik eddig csak a járda nélküli autós hidat tudták erre a célra használni, így az építmény egy kicsit a 2006-os olaszliszkai tragédiára is reflektál.

Egy francia Olaszliszkán

A falu másik installációja – a gyerekek igényei szerint kialakított, és velük együtt elkészített játszótér – már a jövőbe tekint. S hogy mennyire élhető és gyerekbarát Tokaj-Hegyalja, azt a helyszínt bejáróknak Samuel Tinon bordeaux-i származású borász szavai is alátámasztották, aki párizsi születésű feleségével együtt döntött úgy, hogy

Olaszliszkán telepednek le, ez a nyugodt vidék ugyanis a legmegfelelőbb hely a gyerekneveléshez.

A döntésüket egy percig sem bánták meg, a gyerekeik már a miskolci jezsuitákhoz járnak gimnáziumba.

Tolcsván egy szabad ég alatti mozival a település világhírű szülöttére, a 20th Century Fox filmstúdiót alapító William Foxra emlékeztek, a másik erdőbényei projekt pedig a régió talán leghíresebb szőlőjének, a furmintnak állít emléket, felelevenítve a bor és az építészet kapcsolatát.

Az emlékek felidézése motiválta a tokaji installációt is, amely Makovecz Imre granica fedésű közösségi házához épült. A leromlott állapotú kunyhóval kapcsolatba lépő alkotás szimbolikus üzenetében felfedezhető az organikus építészet hazai mesterének tokaji táborai és a Hello Wood programjai közötti szellemi párhuzam. A granica-ház ideiglenes megmentése, emlékének megőrzése, és a gondolatiság továbbadása a mustra legfontosabb célkitűzéseit ötvözi.

Kiránduljunk Tokaj-Hegyalján!

Az alkotásokat érdemes egy tokaj-hegyaljai kirándulás keretében végigjárni, és a valóságban is megnézni, hogy a friss faillatot árasztó alkotások milyen kreatív energiáikkal támogatják a borvidék újjászületését, hogyan segítik továbbörökíteni a terület gazdag történelmi, kulturális és gasztronómiai hagyományait. Kezdhetjük mindjárt egy borterasszal: a Budapesti Műszaki Egyetem csapata Szegilong határában, egy dombtetőn talált rá az ideális helyszínre.

A csodálatos panorámával rendelkező magaslatra a település borozóteraszt álmodott, ezt a tervet gondolták tovább a diákok és vezetőik.

A közelben mindössze egyetlen fa árválkodik,

az installáció legszembetűnőbb funkciója az, hogy árnyékot vet. Nem volt mellékes azonban az sem, hogy a helyszín közelében haladnak el a turistaútvonalak, így a látványra is komoly hangsúlyt fektettek az alkotók.

Az építmény szerkezetét apró lyukak szabdalják, ezek éppen akkorák, mint egy-egy parafadugó. Ha valaki felmegy az installációhoz és kibont egy palack bort, akkor a dugót belenyomhatja a szerkezetbe, emléket állítva a pillanatnak. A helyszínnek – a fiatalabb generációt is megszólítva – egy Instagram-fiókot készített a csapat, hogy az arra járók fotókon is megörökíthessék az installációt, így kapcsolva be a települést a közösségi média vérkeringésébe. Azért tegyük hozzá: Tokaj-Hegyalján szerencsére nincs mindenütt térerő…

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra