A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. június 5.

Talán soha nem volt olyan könnyű a hedonizmusnak élni, mint napjainkban. Az elmúlt évtizedet bátran nevezhetjük gasztronómiai forradalomnak hazánkban: áradnak felénk az exkluzív kóstolók, speciális tanfolyamok, főzős filmek és tévéműsorok, nem beszélve a gasztro blogokról.

A konyha mindenkié lett. A fakanál ma már nemcsak a háziasszonyok kiváltsága és/vagy kötelezettsége, divat lett főzni és kísérletezni - mindennel. De a határtalanság mást is jelent: ízeket, színeket, formákat, alapanyagokat, eszközöket, módszereket. Ma már senki sem retten meg az olyan szavaktól, mint a blanchírozás, a konfitálás vagy a rillette-készítés.

Mi számít trendnek?

Akárcsak a kifutók világában, úgy a gasztronómiában is vannak divatkorszakok. A '90-es évek reformételeit a nemzetek konyháinak berobbanása követte a világ sokízűségének jegyében, majd jöttek a különböző életmódok követése (vega, vegán, bio, makrobiotikus, paleo, csíráztató, nyers ételező). Ám érdekesen változik a világ, mert ahogyan a régi helyét átveszi az új, úgy tér vissza időről-időre a régi is új köntösbe öltözve. Vagyis ha azt keressük, mi számít jelenleg trendinek a gasztronómiában hazánkban, megkerülhetetlen egy szó: a kézművesség. Hogy mennyire megkerülhetetlen, jól mutatja a Klassz.hu kutatása, amely szerint az elmúlt öt évben megháromszorozódott hazánkban a kézműves szóra interneten keresők száma. Jelenleg a „kézműves ötletek” a legkeresettebb kifejezés a témában az interneten, de a lista élén találjuk a „kézműves vásárt”, valamint a „kézműves ízeket” is. Ez utóbbira például csak az elmúlt két év során kezdtek el célirányosan kutatni az internetezők. Megfigyelhető, hogy az őszi és a tavaszi gasztrofesztiválok idején jelentősen megugrik a kézműves szóra keresők aránya.

Vissza a múltba

A futószalagon gyártott, tartósítószerektől, térfogatnövelőktől, mesterséges színezőanyagoktól és aromáktól hemzsegő "élelmiszerek" ideje kezd lejárni, és ha eltűnni nem is fognak, egyre többen vásárolnak már tudatosan (piacokon, ismerős kistermelőktől, gasztro fesztiválokon, kézműves vásárokon). Sőt egyre többen állítják elő, termelik meg saját maguk a konyhára való zöldséget, gyümölcsöt, húst, vagy készítenek szörpöt, pálinkát, sört, sajtot, lekvárt, mézet. Sokan éppen az otthoni sikereken felbuzdulva kezdenek el nagyobb léptékben gondolkodni. A kézművesség második aranykorát éljük, ahol nemcsak a minőség, de a különlegesség is számít. Minderre a webshopok is felfigyeltek, az online kereskedelem azonnal reagált az új piaci trendre, így már nemcsak a termelői vásárokon és eldugott kis üzletekben lehet kapni minőségi és ritka alapanyagokat, hanem az interneten is. 

„Ezerféle méz és házi lekvár, egyedi bonbonok, mártások, szószok tárháza várja az ínyenceket az interneten is. Nálunk például folyamatosan keresik ezeket a minőségi, ám de megfizethető gasztro termékeket a vásárlók” - mondta Vajda Mályi Zsuzsa, a Klassz.hu szakmai vezetője.

Meghökkentő ízek házassága

Izgalmas utazást tehet az, aki felfedező útra indul. Kezdjük az italokkal. A pálinka- és sörfesztiválok rendre bebizonyítják, hogy mindig van új a nap alatt. Aki például nem kóstolta még a banán, a narancs vagy az idei év slágerének számító cékla, illetve bodza pálinkát, az éppúgy kimarad a jóból, mint aki bojkottálja a gyümölcsös söröket. (Ez utóbbi főként a hölgyek körében lett népszerű kevésbé kesernyés mivolta miatt.) Aki az alkoholtól távol kívánja tartani magát, az olyan természetes üdítőkkel találkozhat egy-egy vásáron, mint az orgona, a levendula, a rózsa, a pitypang vagy az akác szörp - merthogy akácból nemcsak méz készülhet.

Legnagyobb változáson talán a csokoládék mentek át az elmúlt években. Első hallásra sokszor bizarr ötletek kelnek életre, de éppen ezért csigázza fel annyira az ember fantáziáját. Ilyen például a töpörtyűs csokoládé, mint a legextrémebb darabok egyike, de méltán társul hozzá a borsos és a chilis csoki is. Aki a csokoládét inni szeretné, az a Klassz.hu kínálatában például szilva-fahéj ízű konstellációban is elmerülhet. Különleges desszertnek és egyre divatosabbnak számít a zöld teával vagy más teafűvel ízesített keksz és sütemény, mint például a marcipánba töltött matcha tea szív, amely ugyancsak megtalálható a Klassz.hu-n. Sokaknak a lekvárok jelentik az édességet, lekvárt pedig gyakorlatilag bármiből lehet készíteni. Érdemes megkóstolni a rózsalekvárt, de a savanyúbb, citrusféléket kedvelők citrom, grapefruit és kiwi lekvárral is találkozhatnak a piacon vagy akár már az interneten is. Ettől a vonaltól már csak egy lépés a mangó vagy gránátalmás-szilva szósz, amely nemcsak pirítósra, de húsok mellé is kiváló.

Mit jelent trendinek lenni a gasztronómiában napjainkban? A fentiekben remélhetőleg bebizonyítottuk, hogy határtalan kísérletezést az ízekkel.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra