A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. június 10.

A hétvégén rendezik a hazai kézműves sörök nyári seregszemléjét, amelyen a megszokott választék mellett ezúttal is számos új főzde bemutatkozására számíthatunk. A három napos sörfieszta helyszíne a városligeti Napozórét lesz, ahol 54 kisüzemi főzde és gerilla sörfőző közel 600 sörét kóstolhatjuk.

"Return of the lager" - ezzel a mottóval nyit pénteken a tizenegyedik Főzdefeszt. A sörforradalom eddigi öt évében számos izgalmas, különleges, és a korábban megszokottól merőben eltérő, néha már furcsának is tűnő főzetet ismerhettünk meg. A sörmesterek gyakran az extrémitásokig is bátran elmentek, de mintha kicsit háttérbe szorult volna az a sörfajta, amelyet az átlag magyar sörivó azért még mindig a leggyakrabban iszik, és szeret. Ezért döntöttek úgy a Főzdefeszt szervezői, hogy a nyári fesztiválon kiemelt figyelmet kapnak a mindennapok sörei: a láger, és a pilseni. Ezzel egyrészt a kisüzemeket szeretnék ösztönözni, hogy portfóliójukban a különlegességek mellett tartsanak ivósört is, másrészt a fogyasztóknak megmutatni, hogy mostanra a lágerek is szintet léptek. Az újhullámos láger ugyanis akkor számíthat csak jónak, ha határozott ízű, de főtt kukoricás mellékíztől mentes, és szénsavassága megfelelő. A jó pilseni pedig nem lehet jellegtelen, hanem szép komlókaraktere van.  Kisüzemeknek lágert készíteni igazi kihívás, mert az alsóerjesztéses technológiájából adódóan leginkább nagyüzemekben főzhető gazdaságosan.

A fesztiválon viszont számos jó példát találhatunk majd, érdemes lesz többek közt felkeresni a Zip's, a Szent András, a Fóti, a Kapucinus, a Zentus, a YeastWörks, és a District9 standjait! Pilsenit pedig a sörfajta nagyüzemi specialistájánál, a Pilsner Urquell-nél is kóstolhatunk. Az ő meghívásuk jogosságát erre a fesztiválra sokan megkérdőjelezhetik, a szervezők ugyanakkor állítják: a cseh multi megfelelő választ adott a sörforradalomra, és ha hatalmas üstökben is, de a világ egyik legjobb pilsenijét mégis csak ők főzik. Az ezúttal minimális számú külföldi résztvevő közül kiemelendő az Importer standjában a Fourpure - London leggyorsabban növekedő kézműves főzdéje, ami sokak szerint a következő évtized Brewdogja lehet. 

Emellett természetesen most is jelen lesznek a már megszokott hazai kedvencek, a klasszikus lágerek mellett ipáikkal, gyümölcsös söreikkel, és számtalan új fejlesztéssel. Utóbbira példa a Hara'Punk és a Synthesis Brewlab koprodukciója, ők a külön főzött söreiket (kávés porter, narancsos világos) keverve is kínálják, 'vágott' sörként.  Újonnan nyílt, vagy nyitásközeli állapotban lévő főzdék is bemutatkoznak, ilyen a Mad Scientist, amely alig pár hónappal ezelőtt indult a Monyó mellett, de a leányvári Beerfort is először mutatkozik be a Főzdefeszten. Az Etyeki Sörmanufaktúra friss söreit most kóstolhatjuk majd először, ahogy a 2013-ban alapított szentesi Zentus etióp kávés-kakaós brown ale-jét is. A Főzde Projekt Váci út 83. - Budapest első újhullámos látványsörfőzdéje - ősszel nyit csak, de már most 4 sörrel jönnek, a nyáron startoló újhartyáni Áperte - "egyenes, nyíltszívű" régiesen - pedig az "Első Csók" nevű bohemian pilsnerével csábít. Bemutatkozik a Hekkelberg is, a Csehországban főzött magyar márka célja, hogy legyen a pesti kocsmákban is olcsó, de tisztességes ivósör.

Idén frissül az ételkínálat is. A számos új résztvevő közül izgalmasnak ígérkezik a Mangalica BBQ Show, a Kansasból érkező masszív BBQ trailereikkel. Megkóstolhatjuk majd a Zabáljcsak pulled-porkját, a Che-Che Bistro steak-szendvicsét. Bemutatkozik a Butcher's Kitchen új projektje, a Tartine - francia szendvicsező, és a Lekker! Stroopwafel Manufaktúra karamelles ostyalapjai is biztosan jól fognak passzolni a barna sörökhöz. A Kanálgép új csülkös szendviccsel, a lószállítóból átalakított Low Cost Gourmet Trailer pedig tócsnival jön.

A Főzdefeszt ezúttal ismét készpénzes lesz, belépő gyanánt pedig egy kedvezményes árú (1 200 forintért megvásárolandó) kristály üvegpohár szolgál majd, amit távozáskor nem lehet visszaváltani.

IDŐPONT: 2016. június 10-12.
HELYSZÍN: Városliget, Napozórét

Kiállítók, sörök listája, további információ: http://www.fozdefeszt.hu/  

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra