A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. március 5.

Ahogy lennie kéne. A hétvégi túra után az éhes család betér a turistaházba, ahol vadragulevest, vaddisznópörköltet és szarvasgerincet rendel. Van még egy ilyen hely a budai hegyekben. A Frank-hegyi Turistaház.

Két hegymászó, a Himaláján járt Harsányi Levente és testvére, Harsányi László tizenhárom éve vette meg a budai hegyekben, az erdő mélyén fekvő „menedékházat”. A Frank-hegyi Turistaház a háromszögben, a XI., XII. kerület és Budaörs találkozásánál áll, így több oldalról megközelíthető. A legegyszerűbb a 21-es busz végállomásától elindulni, a Csillebérci KFKI Kutatóközponttal szemben, a kék csíkkal jelzett turistaúton. A lustábbak autóval is mehetnek, de garantált, hogy a kirándulók felháborodott arccal tekintenek a kocsiban ülőkre. Mindössze másfél kilométer séta az úton, de persze izgalmasabb az erdőben bóklászni.

A 438 méter magasan fekvő turistaház eredetileg menedékházként működött, először a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) II. Kerületi Szakosztálya húzta fel az első épületet a területen, amely az 1960-as években felvette a szervezet egykori elnökének, Kolacskovszky Lajos, turistaújság-író nevét. Az 1970-es évek végén a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat, majd a Honvéd Auróra Sportegyesület kezébe került, akik a nyolcvanas években felújították a házat és bevezették a vizet. Azóta a Frank-hegyi Turistaház a kirándulók kedvelt helye.

A Harsányi testvérek nem egyszerű turistaházat, hanem vendéglátóhelyet képzeltek az erdei menedékház helyére. Házias jellegű ételek, kedves kiszolgálás, családias hangulat jellemzi a 60 fő befogadására alkalmas éttermet. A kínálatban fontos szerepet kapnak a vadak. Van vadraguleves csuporban, vadpörkölt juhtúrós galuskával, szarvasgerinc spékelve, áfonyamártással. Mégsem keresik a vendégek a vadat.

Harsányi László - aki maga állt be a konyhára szakácsnak és jó érzékkel fűszerezi a vadhúsokat – meséli, hogy míg tíz éve 100 kiló vadhús fogyott havonta, most örülnek, ha tíz kilót eladnak egy hónapban. Évekkel ezelőtt még árultak fácánt, nyulat, ma már kevesen rendelnék és nem éri meg tartani. Hogy az ízlés változott vagy a vendégek pénztárcája üresebb, nehéz megmondani. Egy vaddisznópörkölt 2600 Ft., de van vadtál is 6800 Ft-ért, amiből 3-4 fő is megebédel. Persze vannak frissensültek, és étlapon tartják a Hegymászó kedvencét, amely csíkokra vágott hús mustáros szószban, ennek ára 1850 Ft. Hamburgert, hot dogot nem tartanak, bár sokan keresik, de szerencsére a tulajdonosok ellent álltak a kéréseknek és maradtak a házias ízeknél.

Jó időben a külső terasz, családias sütés-főzésnek helyt adó kerti grill és szalonnasütő is van, innen gyönyörű a kilátás Budapestre.

Sokan választják családi ünnepségek, baráti összejövetelek helyszínének, mert tíz főtől bográcsételek készítését is vállalják. Borjúpörkölt, birkapörölt vagy vadpörölt is készülhet a teraszon.

Frank-hegyi Turistaház 2040 Budaörs Ezüstfenyő u.
Tel: 23/703-093, Mobil:20/557-00-11
www.frankhegypanzio.hu/

Nyitva tartás:
Szerda-Péntek: 11.30-18.00
Szombat-Vasárnap: 10.00-20.00

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra