A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Van okunk rettegni Ivántól?

Magyar Konyha

2019. február 12.

Rettegett, azaz IV. Iván nem volt jó fej. Ahogy elhatalmasodott rajta a paranoia, úgy fokozta szörnyűségeit – az orosz cárnak most egy magyar sör állít emléket. Ez is szörnyű volna?

Az 1570-es novgorodi vérfürdő során a város mintegy 70 ezer lakóját ölték meg a cár katonái, csak mert Ivánban gyanút keltett a település gazdagsága. Ahogy politikai sikereit egyre több kudarc feketítette be, úgy lett ingerlékenyebb és agresszívebb. Dühét volt, hogy a családján vezette le:

1581-ben úgy megverte terhes menyét a nem megfelelő öltözéke miatt, hogy elvetélt.

Neve azonban nem ezzel fonódott össze: a cár saját fiával is összeveszett, és dühében halálosan megszúrta.

Egy ilyen név akár rossz ómen is lehetne, de IV. Iván mindezekkel együtt is Oroszország egyik legfontosabb uralkodója, hiszen trónra kerülése után megreformálta az államrendet, modernizált és központosított – a legjobb európai államszervezési metódusokat ültette át.

Amikor 1584 márciusában egy sakkjátszma közben hirtelen meghalt, másik fia, a nem túl eszes I. Fjodor jutott hatalomra. Mivel gyermektelen maradt és Iván felesége is elvetélt, 1598-ban

a 10. század óta uralkodó Rurik-dinasztia kihalt

– a hirtelen káoszt a Romanovok 1613-as trónra kerülése fékezte meg. Ők Rettegett Iván geopolitikai örökségét vették át s tették az alapján igazi nagyhatalommá Oroszországot.

A Russian Imperial Stout is történelmi dolog. Persze nem a cár fennhatósága alatt készült, hanem az angol sorfőzők exportálták a sűrű, magas alkoholtartalmú italt az oroszoknak. Az ilyen sör még télen is képes átmelegíteni – nem véletlen, hogy máig nagyon népszerű, főleg az északi főzdék körében.

A Szent András sörfőzdéről tudjuk, hogy egyre jobban bánik a feketékkel: a tavalyi Esthajnal és a nemrég kóstolt Black Rose is maradandó élmény volt. Ez utóbbi érdekessége, hogy évjáratos palackok is piacra kerültek, hogy megtudjuk, pár év érés milyen irányba viszi el az aromákat. Úgy tűnik, most is ez a céljuk, hiszen a palackon ott a dátum, sőt, a minőségmegőrzési időt is 2029-ben adják meg!

Nem viccelnek: a 9% alkoholtartalmú stout tényleg

méltó arra, hogy egy-egy üveggel megfelelő körülmények között elraktározzunk.

Frissen kibontva viszont szintén remek: a malátahangsúlyos italt példaértékű magabiztosággal tették egyensúlyba a hozzáadott komlóval – szakértőknek legyen annyi elég, hogy 60 IBU a keserűségi skálán.

A stoutok kötelező csokoládés aromája alapértelmezett. Miközben a buborékok a nyelvünkkel játszanak, kiegészítő ízként aszalt szilva és kávé nyomaira bukkanunk. Amilyen szörnyű volt a cár, annyira szörnyen jó ez a sör: komoly fejlődést mutatnak a békésszentandrásiak évről évre, a Rettegett Iván jelenleg a legkoherensebb és legjobb sörük.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra