A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Várjuk a kis Jézust, közben pálinkás lazacot falatozunk

Magyar Konyha

2018. november 27.

Advent (ádvent) jelentése: eljövetel. És lám, eljöve a sok árus idén is a Bazilikához, a budapesti Szent István térre, hogy nyolcadik alkalommal megtartsák az Adventi Ünnep a Bazilikánál nevű rendezvényt a külföldiek, a haspókok, a borisszák és az ajándékfetisiszták legnagyobb örömére.

Lesznek irodalmi estek, hagyományőrző programok, 3D fényfestés, jótékonysági hangversenyek, eljön a Mikulás is, van műjégpálya, január elsején, az esemény zárónapján pedig lencse napot tartanak a rendezők, a szerencsére áhítozók legnagyobb örömére.

Engem elsősorban a kulináris lehetőségek foglalkoztatnak, de mielőtt enni kezdenék, meg kell állapítsam, hogy ez tényleg egy vásár, ahol kézműves mécsestartókat, natúrkozmetikumokat, matrjoska babát, plüssállatot, szalmakalapot,

tűzzománc fülbevalót, nemeztáskát, fából faragott Nagy-Magyarországot, bőrövet, kesztyűbábot, kékfestő tornacipőt, plüssgitárt, üvegmozaikot, irha papucsot,

sütipecsétet, és tán még toronyórát lánccal is lehet vásárolni.

Százhatvan kiállító van jelen, köztük örvendetesen sokan kínálnak enni- és innivalókat. Az ilyen helyeken kötelező betyárromantikás töki pompos-kolbász-gulyás szentháromságon túl igazi különlegességeket is - engem elsőre egy lazacfüstölő tűzhelyhez visz az orrom.

A lazacot szilvapálinkás pácban érlelték, bükkfán füstölték, illetve füstölik helyben. Többféle körettel kérhető, én hasábkrumpliként megsütött édesburgonyával kérem, hozzá kétféle szószt adnak.

Az egyik európai értelemben véve csípős, vagyis a magyar szájnak nem az,

de sok a külföldi turista, sőt, többségben vannak, értjük, hogy nem lehet a lazacozásból szittyamagyar tűzokádó szeánszot varázsolni. Pláne, mivel a lazac egyelőre nem tipikusan kárpát-medencei hal.

A másik szósz citrusos-korianderes, isteni, a papírtányéron ott az egész világ, és én ennek örülök, mert harmóniában van ott. A bódét derék zalai emberek működtetik, akik elmondják, vendégeik nagy kedvence a lazacos lángos. Itt egy kicsit meg kell kapaszkodnom, látják ezt a zalaiak, ezért második fogásként szűkebb hazájukra utalva krumpliprószát kínálnak.

Jó választás, hiszen olykor a legegyszerűbb ételek a legnagyszerűbbek. A prószához kell aludttej, reszelt krumpli, liszt, más nem. A masszából lepényt formáznak, megsütik, szigorúan zsírban, és nem olajban, tejföllel kenegetik, mi meg örömmel befaljuk. A mértéktelen 21. század kíván némi cifrázást is, a legtöbb vásárló a tejfeles-szalonnás-lilahagymás változatot kéri. Az is jó.

Pihenésképpen Miklós Rudolf sajtos pultjánál állok meg, aki Magyarország keleti csücskében, a Hegyköz csodás tájain egy majdnem kihalt szarvasmarha,

a kárpáti borzderes megmentésén fáradozik, miközben csodálatos sajtokat és húsárukat készít.

A kárpáti borzderes kis testű, de ridegtartásra alkalmas marha, ami a ma divatos fajtákhoz képest nem ad sok tejet, de annak magas a zsírtartalma, szárazanyagtartalma pedig kiemelkedő. Könnyű elképzelni, hogy milyen sajtokat lehet készíteni az ilyen tejekből.

Falatozom egy kis vargányás sajtot, aztán aszalt paradicsomosat, majd fügés parenyicát, rózsaborsos gomolyát, és megint örülök, mert ezek hozzávalók nem arra hivatottak, hogy egy-egy rosszul sikerült sajt bukéját elnyomják, épp csak fűszerezik a remek alapízeket.

A száraz borok feltétlen híveként tétován állok meg a dabasi Beebor mézborászat pultjánál, de megkönnyebbülök: a mézbor nem geil, viszont benne van a méz összes természetes aromája, az ásványi anyagok, és még a virágzó rétek illata is. A borokhoz többféle méz különféle arányú keveréke van megerjesztve, évjáratok nincsenek, fogódzót inkább az alkoholhányad adhat. Egy 13,5 százalékosat kortyolok, jó ital, de

otthonra nem veszek, mert egy palack ára 4200 forint.

Ha már pénz: forralt bort 900 forintért látok, egy sajtos tejfölös tócsni 1500-ba kerül, ugyanez zöldségekkel és csirkehússal 2500, egy krémekkel töltött, fagyi alakú kürtőskalács-kehely 1800.  

Megyek tovább, a mézeskalácsos néni éppen sopánkodik, egyik vevője ugyanis helyben megeszi a kalácsot, ahelyett, hogy hazavinné és a karácsonyfára tenné. Az asszonyság fejcsóválva mondja, ez rendszeresen így van. A renitens vásárló nyomába eredek,

Spanyolországból jött, nem tudta, hogy díszt evett, de köszöni szépen, nagyon finom volt.

És hát nem tervezték, hogy eljönnek a vásárba, ő és a kedvese csak a Bazilikát kívánta megtekinteni, de ha már eljöttek, körülnéznek. A különlegességekre hajtanak, eddig a mézeskalácson kívül szuvidált kacsát ettek, azt mondják jó volt. Mutatják, merre van, de nem találom meg.

A Vegan Love standjánál vigasztalódom (jut eszembe: vannak a vásárban szép számmal glutén-, cukor- és laktózmentes termékek is), méghozzá egy Santa Burgerrel (2500 forint). Ez egy piros, szezámos buciban lévő „fenntartható vegán húspogácsa” röszti burgonyával, vegán gravy mártással, rukkolával, szójából készült „veganézzel”. Azt az eladók nem árulják el, hogy a buci mitől piros,

én céklára tippelek, ők meg sejtelmesen mosolyognak.

A hamburger mindenesetre finom, ha nem tudnám, hol vagyok, simán enném húsos burgerként is.

Az azért eszembe jut két falat között, hogy a vegánok közül sokan lelkiismereti okokból nem esznek húst, meg egyebeket, de művészi szintre emelték a húsos ízek utánzását, holott lenne abban logika, hogy ezt is kerülni igyekezzenek. Nem értem a dolgot, de legyen ez az én bajom. Nem tudok szabadulni a gondolatkörtől, ezért gyorsan kirendelek egy „Vegán húsgolyók” nevű fogást, amit sültkrumplival, újhagymával, vegán gravyvel és veganézzel adnak. Ez is finom, úgy érzem, vígan ellennék ilyen koszton, ha a lelkiismeret, vagy a sors arra kényszerítene, hogy vegánként táplálkozzam. 

A kolbászosnál éppen ezért most nem állok meg, desszertet hajtok. A vásárban rendkívül erős a kürtőskalácsos felhozatal, téblábolok jobbra-balra, végül a Vitéz Kürtőst választom. Ők Székelyudvarhelyen kezdték a kalácsot sütni, márpedig ezt az ételt különösen Székelyföldön kedvelik. Itt most egy karácsonyi kiadású, gyömbéres változatot is árulnak, nyilván azt kell megkóstolni. Olyan jó, hogy

akár nyáron is szívesen enném.

Elnézhető mennyiségű gagyiárus, klassz ételek, kellemes hangulat – ha valaki szereti a hasonló rendezvényeket, itt a helye. Én nem szeretem, de tény, hogy az Adventi Ünnepet Európa negyedik legjobb adventi vásárának választották.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra