A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 28.

A Stílusos Vidéki Éttermiség programjai évek óta tömegeket vonzanak. Szeptember 7-én Debrecenben lesz a találkozó, a Békás-tó partján találkoznak a SVÉT konyhái.

13 étterem, 13 világnézet, 13 kreatív séf, egy küldetés. Hangzik a jelmondat. 

A Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke Ruprecht László megunta, hogy mindenki csak budapesti fine dining éttermekről beszél, mikor vidéken éppolyan minőségi vendéglátóhelyek vannak mint a fővárosban. Anyukám mondta, Baricska csárda, Chianti, mádi Gusteau, Ikon, Kistücsük, Macok, Mandula, Manga, Nomád, Rosinante, Viator, Walter. Tizenhárom étterem, ahol  a szívből jövő, vidéki vendéglátást tartják legfontosabb alapelvüknek, minőségi, főleg helyi alapanyagokat használnak és kreatív séf irányítja a konyhát.

  “A SVÉT egyesület azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek baráti szövetsége. A SVÉT tagjai napi kapcsolatban állnak egyással, folyamatos szakmai munka folyik az egyesületen belül, melynek csúcspontja az éves rendezvények megtartása. Ezek a rendezvények pontosan visszaadják és tükrözik az éttermek hitvallásait és remek alkalmat adnak arra, hogy felszabadultan, a vendégekkel közösen, családias környezetben tudjunk örömfőzést tartani, színes programokkal összekötve” – szól az ország különböző pontjain müködő kézműves éttermeket össszefogó  egyesület alapelve.


Szeptember 7-én vasárnap, a debreceni Békás-tó partján az éttermek olyan fogásokkal készülnek, amelyekhez az alapanyagokat 30 km-en belül szerzik be. A házigazda, Debrecen és környékének gasztronómiai képviselői is bemutatkoznak, többek között a Cut’N’Coffee kávépörkölő szalon, a Nárcisz Birtok sajtmanufaktúra, a tuzséri pálinkafőző manufaktúra, a PM Choco kézműves csokoládé, a Séfakadémia főzőiskola.
A SVÉT-tagok mellett vendégéttermek is részt vesznek az eseményeken, ezúttal a palkonyai Palkonyha és a soproni Erhardt Étterem.

Ezenfelül a szervezők a borászatok közül is az izgalmas, karaketeres műhelyeket hívják meg. Ahogy vendégként csatlakozik Hajdú-Bihar büszkesége, a kemencéiről híres Tuba Tanya is a SVÉT rendezvényéhez.
A rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Előzetesen maximum 1500 fő regisztrálására van mód, ezenfelül 500 belépőt a szervezők a helyszínen értékesítenek. A helyszínen kóstolójegyek vásárlása ellenében kóstolhatók meg az éttermek fogásai.