Magyar Konyha főzőiskola

Nábelek Zsófia

2021. február 24.

Igaz, hogy kicsit pepecselős a bécsi rakott palacsinta, de megéri elmolyolni vele egy hétvégi ebédhez: puha, krémes, felül ropogós, illatos - ez a túrós palacsinta csúcsra járatva.

A túrós palacsinta önmagában is egy tökéletes édesség, de ez a rakott, gazdagon megtöltött, krémes változat az egyik legjobb formája egy végtelenül egyszerű süteménynek. Munka persze van vele, az biztos, de semmilyen különleges konyhai manővert nem igényel, csak kicsit időigényes a végére jutni: a kisütött palacsintákat megtöltjük, mindegyiket félbevágjuk, szépen egymásra fektetjük egy sütőedényben, majd egy szép adag vaníliás-rumos tejszínnel öntjük nyakon. A tojásfehérjével könnyített töltelék és a vaníliás sodó sütős közben megemeli, könnyíti a palacsintákat,

a végeredmény pedig egy eszméletlenül krémes és nagyon hamar eltűnő sütemény lesz.


Az egyszerű, hagyományos változatban mazsola, vanília és citromhéj (gyakran rum is) szerepel, az alábbi változatot pedig narancslekvárral egészítettük ki - ez ad egy kis fűszeres savasságot a palacsintának, de baracklekvárral még jobb lehet. A túrót ricottával egészítettük ki, ettől még krémesebb lett a töltelék. Lehet vastagon megtöltve, háromszögbe hajtva vagy szoros kis tekercsekké formázni, az utóbbinál a rakott palacsinta teteje pirosra és ropogósra sül, ami ad egy kis pluszt a puhaság és könnyedség mellé. Egy tartalmas leves után tökéletes második fogás.

Hozzávalók a palacsintához (kb. 20 db)


  • 400 g liszt
  • 4 tojás
  • 500 g tej
  • 500 g szódavíz
  • 1 tk cukor
  • 1 mk só
  • Vaj a sütéshez


Hagyományos palacsintatésztát készítünk: a tojást habverővel összekeverjük a cukorral és a sóval, hozzáadjuk a tejet és a lisztet, csomómentesre keverjük, végül pedig a szódavízzel lazítjuk.

Minimum fél órát pihentessük szobahőmérsékleten, csak ezután kezdjük kisütni a palacsintákat vékonyan kivajazott serpenyőben.

A kész palacsintákat tegyük félre, amíg elkészítjük a tölteléket.

Hozzávalók a túrótöltelékhez

  • 450 g zsíros túró
  • 250 g ricotta
  • 2 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • 130 g cukor
  • 60 g puha vaj
  • Fél mk só
  • Fél rúd vanília magjai kikaparva
  • Negyed citrom héja
  • 2 dl barack- vagy narancslekvár
  • Opcionális: 50 g langyos vízbe áztatott, majd lecsepegtetett mazsola

A túrót, ricottát, vajat, sót, az ízesítőket, a két tojássárgáját a cukor felével krémesre keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukor másik felével habbá verjük, de nem túl keményre, szárazra, maradjon meg a selymessége! Két-három részletben forgassuk a túrókrém alapjához.

Kezdjük az összeállítást: egy sütőformát vajazzunk ki alaposan. A palacsintákat kenjük meg vékonyan lekvárral (a képen narancslekvár látható), erre halmozzunk egy púpos evőkanálnyi tölteléket, így tekerjük fel a palacsintákat.

Minden darabot vágjunk félbe, majd szépen egymásra fektetve tegyük az előkészített formába.

Hozzávalók a vaníliás öntethez

  • 250 g zsíros tejszín
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 4 cl rum


A hozzávalókat habverővel simára keverjük, majd az egészet egyenletesen a palacsintákra locsoljuk.

170 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, amíg a közepe remegős marad, a palacsinták kilógó részei pedig szép barnára sülnek. Hagyjuk langyosra hűlni (2-3 óra szobahőmérsékleten), majd porcukrozva tálaljuk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra