Magyar Konyha főzőiskola

Nábelek Zsófia

2020. december 15.

Az alapkínálat, vagyis a hókifli, zserbó, hájas sütemény, mézeskalács mellé mutatunk még néhány gyors receptet, amik feldobják a hagyományos aprósüteményes dobozokat.

Az alábbi receptek gyorsan elkészíthetőek, sokáig elállnak, változatosan lehet őket variálni és szerencsére egyszerre sokat lehet belőlük készíteni. Itt van például ez a lebkuchen recept, amihez ugyan sokféle fűszer kell, de egyiket sem nehéz még a mostani hajrában beszerezni, cserébe a sütemény sokáig eláll és olyan puha marad, mint a legjobb mézespuszedlik.


Lebkuchen

Hozzávalók

  • 60 g darált mandula vagy dió
  • 160 g liszt
  • 1 tk kakaópor
  • Fél tk sütőpor
  • Fél mk szódabikarbóna
  • Fél mk fahéj
  • Fél mk őrölt gyömbér
  • Negyed mk őrölt szegfűszeg
  • Negyed mk őrölt kardamom
  • Negyed mk őrölt szegfűbors
  • 3-4 reszelésnyi szerecsendió
  • Fél mk só
  • 100 g apróra vágott kandírozott narancshéj
  • 50 g puha vaj
  • 75 g sötét barnacukor
  • 170 g méz
  • 1 tojás

A darált mandulától a sóig minden szárazanyagot habverővel csomómentesre keverünk. A puha vajat és a sötét barnacukrot kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, végül a tojást is.

Világosra keverjük, majd ehhez a mézes alaphoz spatulával beleforgatjuk a szárazanyagokat,

majd az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket is. Egy 20x30 centis formát sütőpapírral kibélelünk úgy, hogy a széleken néhány centire kilógjon a papír, majd beleöntjük a masszát és egyenletesen elosztjuk a sütőedényben. 175 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje puha marad, de ha egy hústűt szúrunk bele, azon már nem maradnak ragacsos morzsák. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a kilógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 180 g porcukor
  • 45 ml citromlé

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd a langyos süteményre öntjük és gyorsan elegyengetjük, a máz hamar megköt. Mikor megszáradt, éles késsel, finom fűrészelő mozdulatokkal szeleteljük tetszőleges méretű darabokra.

Lezárt dobozban 2 hétig eláll.

Aztán itt van ez a vörösáfonyás keksz, ami a méztől puha marad (de ha ropogósabban szeretik, de 4-5 perccel tovább kell sütni), lehet bátran játszani a fűszerekkel, és persze nem kell ragaszkodni az áfonyához sem: kerülhet bele mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, de a kandírozott citrusok is jól állnak neki.


Vörösáfonyás mézes keksz

Hozzávalók

  • 150 g liszt
  • 1 mk fahéj
  • 100 g világos barnacukor
  • 115 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojássárgája
  • 85 g méz
  • Fél mk só
  • 60 g aszalt vörösáfonya

A puha vajat, cukrot és a sót világosra habosítjuk, majd hozzáadjuk a mézet és a tojássárgáját is, ezekkel további 2 percig habosítjuk tovább. Keverjük hozzá a szárazanyagokat és a vörösáfonyát, amit feldarabolhatunk apróra, de hagyhatjuk egészben is, szabad a pálya.

Kétféleképpen is formázhatjuk: egy darab fóliára halmozzuk a masszát, ezt a fólia segítségével hengergessük rúddá, így tegyük hűtőbe 2 órára, hogy megszilárduljon (ebben a formában fagyasztóban 3 hónapig eláll). Ezután forgassuk barna vagy kristálycukorba, szeleteljünk a rúdból fél centis korongokat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire 2 centi helyet hagyva a kekszek között. A másik, gyorsabb módszer, ha a masszát két sütőpapír között fél centi vastagon kinyújtjuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezután éles késsel szeleteljük tetszés szerinti formákra, és ugyanúgy tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, ahogy a kör alakúakat.

175 °C-ra előmelegített sütőben 13-15 percig süssük, amíg éppen megpirulnak a széleken. Lezárt dobozban 2 hétig eláll.


A francia (és a tulajdonképpen a világ) cukrászat királya, Pierre Hermé nem csak az elképesztő desszertekben vagy a tökéletes macaronokban mutatja az utat és ad hozzá támpontokat, de még egy olyan egyszerű süteményt is, mint ez a csokoládés keksz, a legmagasabb szintre emeli. A legkiválóbb minőségű Valrhona csokoládét kakaóport ajánlja a készítéshez, de mivel ehhez kereskedelmi forgalomban elég nehéz hozzájutni, válasszanak igazán jó minőségű alapanyagokat, higgyék el, érezni fogják a különbséget.

Pierre Hermé csokoládés keksze

Hozzávalók

  • 90 g liszt
  • 15 g sötét, jó minőségű kakaópor
  • 2.5 g szódabikarbóna (kb. 1 mk)
  • 2.5 g só
  • 75 g durvára vágott jó minőségű étcsokoládé (60-70%-os)
  • 75 g puha vaj
  • 60 g nádcukor
  • 25 g cukor

A szárazanyagokat a csokoládé kivételével csomómentesre keverjük. A vajat és a cukrokat kihabosítjuk, hozzáadjuk a szárazanyagokat, végül a durvára vágott csokoládét is. Egy darab fólia segítségével kb. 3 centi átmérőjű rudat sodrunk belőle, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük (így egyébként fagyasztóban 3 hónapig eláll). Mikor megdermedt, csomagoljuk ki a fóliából és szeleteljünk belőle 1 cm vastag korongokat. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire 2 centi helyet hagyva közöttük.

165 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük.

Forrón még puha a keksz, de ahogy kihűl, megdermed. Lezárt dobozban 2-3 hétig eláll.


A legomlósabb hókifli, amit a kardamomtól és az őrölt szegfűszegtől lesz igazán izgalmas, a durvára vágott pekándiótól pedig még jobb beleharapni. Ugyanebből a tésztából készíthetnek lekváros halmokat is, az egészet pedig nagyjából fél óra elkészíteni.

Fűszeres hókiflik és lekváros halmok

Hozzávalók

  • 125 g liszt
  • Fél mk őrölt kardamom
  • Fél mk őrölt fahéj
  • Negyed mk őrölt szerecsendió
  • 20 g porcukor
  • 50 g durvára vágott pekándió (de lehet dió, mandula, mogyoró, fenyőmag)
  • 90 g puha vaj.
  • Lekvár
  • Porcukor a befejezéshez

A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd beleforgatjuk a szárazanyagokat. 3-4 részre osztjuk a tésztát és lisztezett felületen kisujjnyi rudakat sodrunk belőle. Kb. 4 centis darabokra vágjuk, ezeket patkó/kifli formára hajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

Nem fognak nagyon terülni, de 1-2 centi helyet azért hagyjunk közöttük.

Ha halmokat készítünk, akkor a tésztából fél diónyi darabokat csippentsünk le, a két tenyerünk között gyorsan formázzuk golyókká, amiknek a közepét nyomjuk be az ujjunkkal. Ide töltsük fél teáskanálnyi lekvárt, majd ugyanúgy tegyük tepsire, ahogy a kifliket. 170 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig süssük. Melegen még nagyon porhanyósak, kihűlve viszont már könnyen kezelhetőek. A kifliket forgassuk meg porcukorban. Lezárt dobozban hetekig eláll.