Az alapkínálat, vagyis a hókifli, zserbó, hájas sütemény, mézeskalács mellé mutatunk még néhány gyors receptet, amik feldobják a hagyományos aprósüteményes dobozokat.
Az alábbi receptek gyorsan elkészíthetőek, sokáig elállnak, változatosan lehet őket variálni és szerencsére egyszerre sokat lehet belőlük készíteni. Itt van például ez a lebkuchen recept, amihez ugyan sokféle fűszer kell, de egyiket sem nehéz még a mostani hajrában beszerezni, cserébe a sütemény sokáig eláll és olyan puha marad, mint a legjobb mézespuszedlik.
Lebkuchen
Hozzávalók
- 60 g darált mandula vagy dió
- 160 g liszt
- 1 tk kakaópor
- Fél tk sütőpor
- Fél mk szódabikarbóna
- Fél mk fahéj
- Fél mk őrölt gyömbér
- Negyed mk őrölt szegfűszeg
- Negyed mk őrölt kardamom
- Negyed mk őrölt szegfűbors
- 3-4 reszelésnyi szerecsendió
- Fél mk só
- 100 g apróra vágott kandírozott narancshéj
- 50 g puha vaj
- 75 g sötét barnacukor
- 170 g méz
- 1 tojás
A darált mandulától a sóig minden szárazanyagot habverővel csomómentesre keverünk. A puha vajat és a sötét barnacukrot kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, végül a tojást is.
Világosra keverjük, majd ehhez a mézes alaphoz spatulával beleforgatjuk a szárazanyagokat,
majd az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket is. Egy 20x30 centis formát sütőpapírral kibélelünk úgy, hogy a széleken néhány centire kilógjon a papír, majd beleöntjük a masszát és egyenletesen elosztjuk a sütőedényben. 175 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje puha marad, de ha egy hústűt szúrunk bele, azon már nem maradnak ragacsos morzsák. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a kilógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából.
Hozzávalók a mázhoz:
- 180 g porcukor
- 45 ml citromlé
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd a langyos süteményre öntjük és gyorsan elegyengetjük, a máz hamar megköt. Mikor megszáradt, éles késsel, finom fűrészelő mozdulatokkal szeleteljük tetszőleges méretű darabokra.
Lezárt dobozban 2 hétig eláll.
Aztán itt van ez a vörösáfonyás keksz, ami a méztől puha marad (de ha ropogósabban szeretik, de 4-5 perccel tovább kell sütni), lehet bátran játszani a fűszerekkel, és persze nem kell ragaszkodni az áfonyához sem: kerülhet bele mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, de a kandírozott citrusok is jól állnak neki.
Vörösáfonyás mézes keksz
Hozzávalók
- 150 g liszt
- 1 mk fahéj
- 100 g világos barnacukor
- 115 g szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojássárgája
- 85 g méz
- Fél mk só
- 60 g aszalt vörösáfonya
A puha vajat, cukrot és a sót világosra habosítjuk, majd hozzáadjuk a mézet és a tojássárgáját is, ezekkel további 2 percig habosítjuk tovább. Keverjük hozzá a szárazanyagokat és a vörösáfonyát, amit feldarabolhatunk apróra, de hagyhatjuk egészben is, szabad a pálya.
Kétféleképpen is formázhatjuk: egy darab fóliára halmozzuk a masszát, ezt a fólia segítségével hengergessük rúddá, így tegyük hűtőbe 2 órára, hogy megszilárduljon (ebben a formában fagyasztóban 3 hónapig eláll). Ezután forgassuk barna vagy kristálycukorba, szeleteljünk a rúdból fél centis korongokat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire 2 centi helyet hagyva a kekszek között. A másik, gyorsabb módszer, ha a masszát két sütőpapír között fél centi vastagon kinyújtjuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezután éles késsel szeleteljük tetszés szerinti formákra, és ugyanúgy tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, ahogy a kör alakúakat.
175 °C-ra előmelegített sütőben 13-15 percig süssük, amíg éppen megpirulnak a széleken. Lezárt dobozban 2 hétig eláll.
A francia (és a tulajdonképpen a világ) cukrászat királya, Pierre Hermé nem csak az elképesztő desszertekben vagy a tökéletes macaronokban mutatja az utat és ad hozzá támpontokat, de még egy olyan egyszerű süteményt is, mint ez a csokoládés keksz, a legmagasabb szintre emeli. A legkiválóbb minőségű Valrhona csokoládét kakaóport ajánlja a készítéshez, de mivel ehhez kereskedelmi forgalomban elég nehéz hozzájutni, válasszanak igazán jó minőségű alapanyagokat, higgyék el, érezni fogják a különbséget.
Pierre Hermé csokoládés keksze
Hozzávalók
- 90 g liszt
- 15 g sötét, jó minőségű kakaópor
- 2.5 g szódabikarbóna (kb. 1 mk)
- 2.5 g só
- 75 g durvára vágott jó minőségű étcsokoládé (60-70%-os)
- 75 g puha vaj
- 60 g nádcukor
- 25 g cukor
A szárazanyagokat a csokoládé kivételével csomómentesre keverjük. A vajat és a cukrokat kihabosítjuk, hozzáadjuk a szárazanyagokat, végül a durvára vágott csokoládét is. Egy darab fólia segítségével kb. 3 centi átmérőjű rudat sodrunk belőle, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük (így egyébként fagyasztóban 3 hónapig eláll). Mikor megdermedt, csomagoljuk ki a fóliából és szeleteljünk belőle 1 cm vastag korongokat. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire 2 centi helyet hagyva közöttük.
165 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük.
Forrón még puha a keksz, de ahogy kihűl, megdermed. Lezárt dobozban 2-3 hétig eláll.
A legomlósabb hókifli, amit a kardamomtól és az őrölt szegfűszegtől lesz igazán izgalmas, a durvára vágott pekándiótól pedig még jobb beleharapni. Ugyanebből a tésztából készíthetnek lekváros halmokat is, az egészet pedig nagyjából fél óra elkészíteni.
Fűszeres hókiflik és lekváros halmok
Hozzávalók
- 125 g liszt
- Fél mk őrölt kardamom
- Fél mk őrölt fahéj
- Negyed mk őrölt szerecsendió
- 20 g porcukor
- 50 g durvára vágott pekándió (de lehet dió, mandula, mogyoró, fenyőmag)
- 90 g puha vaj.
- Lekvár
- Porcukor a befejezéshez
A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd beleforgatjuk a szárazanyagokat. 3-4 részre osztjuk a tésztát és lisztezett felületen kisujjnyi rudakat sodrunk belőle. Kb. 4 centis darabokra vágjuk, ezeket patkó/kifli formára hajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Nem fognak nagyon terülni, de 1-2 centi helyet azért hagyjunk közöttük.
Ha halmokat készítünk, akkor a tésztából fél diónyi darabokat csippentsünk le, a két tenyerünk között gyorsan formázzuk golyókká, amiknek a közepét nyomjuk be az ujjunkkal. Ide töltsük fél teáskanálnyi lekvárt, majd ugyanúgy tegyük tepsire, ahogy a kifliket. 170 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig süssük. Melegen még nagyon porhanyósak, kihűlve viszont már könnyen kezelhetőek. A kifliket forgassuk meg porcukorban. Lezárt dobozban hetekig eláll.