A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Metro gasztroakadémia

Konyhafőnök: Segal Viktor - Szerkesztő: Madary Orsolya

2017. október 6.

A főzés, párolás, gőzölés a leggyakoribb konyhai eljárás. Nem mindegy azonban, hogy mennyi folyadékban főzünk, használunk-e fedőt, miben pároljuk az ételt. Sokan hajlamosak túlfőzni a zöldségeket, pedig sokkal ízletesebb és egészségesebb, ha rövid ideig, lobogó forró vízben készítjük és kicsit roppanós marad. A húst viszont lassan, alacsony hőfokon érdemes párolni, mert akkor bomlanak le a kötőszövetek, és a kioldódó léből finom mártás is készíthető. A halat csak rövid ideig kell párolni halalap

Főzés

Főzni vízben, alaplében vagy egyéb folyadékban szoktunk, ilyenkor a folyadék hőmérséklete meghaladja a 100 ºC-ot. Előnye, hogy nem használunk zsiradékot, így könnyű, diétás ételt készíthetünk, viszont forraláskor az alapanyagok íze és tápértéke csökken, a vízben oldódó vitaminok és ásványi sók a főzőlében maradnak. Ezért érdemes a levet később felhasználni.

Ha az a célunk, hogy az alapanyagban lévő ízanyagok kioldódjanak, vagy a nyersanyag megpuhuljon, akkor a főzést hideg folyadékban kezdjük (pl. húslevesek, bab, lencse). Ha azt szeretnénk, hogy a zöldségek megtartsák színüket és roppanósak maradjanak, akkor forrásban lévő folyadékba helyezzük. Szinte minden élelmiszert lehet folyadékban főzni, egyes alapanyagokat pedig csak folyadékban főzve tudunk megpuhítani, ilyenek a hüvelyesek, a lencse, a bab.

Forrázás

Forrázáskor csak egy pillanatra tesszük ki nagy hőhatásnak az ételt. Nyers, kockára vágott halfilét, tengergyümölcsét (pl. rák, tintahal) vagy vékonyra szeletelt húst is készíthetünk így. Tányérba tesszük a forrázni kívánt alapanyagot és a forró, kész levest ráöntjük. Az alapanyag textúrája a szemünk előtt változik és készül el.

Párolás

A párolást lassú tűzön végezzük, az alapanyag saját levében, alaplében, vízben, borban, tejszínben vagy egyéb folyadékban, fedővel, hogy a gőznek köszönhetően megmaradjon és koncentrálódjon az étel jellegzetes íze. Párolni főleg zöldségeket, gyorsan megpuhuló halakat és szárnyasokat szoktunk. Ennél az eljárásnál az alapanyagok íze intenzív marad, állaguk rugalmasabb, mivel alacsony hőhatásnak tesszük ki. Ha húst párolunk, vigyázzunk, hogy a hús hőmérséklete nagyon alacsony maradjon (60-80 ºC), így érhető el, hogy a kollagén átalakuljon és omlós, szaftos húst kapjunk.

Dinsztelés

Amikor az alapanyagot, hagymát vagy más zöldséget kevés, forró zsiradékban megforgatjuk, majd lassú tűzön pároljuk. A zsiradék jellegzetes ízt és állagot kölcsönöz a kész ételnek. Még ízletesebb, ha egy kis bort is öntünk hozzá.

Gőzölés

A gőzölés a legkíméletesebb főzési technika, az étel nem érintkezik a folyadékkal, a felszálló gőz puhítja meg, így alacsonyabb hőhatásnak tesszük ki az alapanyagokat. A tápanyagok megmaradnak, az étel íze intenzívebb, állaga keményebb, ropogósabb lesz. Gőzölésnél elég helyet biztosítsunk a gőznek, hogy megfelelően átjárhassa az edényt. Ha többet szeretnénk készíteni, inkább többször, kisebb mennyiséggel ismételjük meg a gőzölést. Gőzöléshez használhatunk párolóedényt vagy egymásra rak-ható bambuszkosarat is.

Blansírozás

A blansírozás néhány másodperctől két percig tarthat a zöldségtől függően. A zöldségeket nagyon rövid időre forrásban lévő folyadékba mártjuk, majd szűrővel kivesszük, és jeges vízbe tesszük. Ezzel megakadályozzuk, hogy tovább főjön az étel. Ezzel a technikával az ételek tápértékének csupán 10-40 százaléka veszik el. A B- és C-vitamin sajnos a főzéssel majdnem teljesen távozik. A blansírozás a legjobb módszer arra, hogy gyönyörű színű és tápanyagban gazdag, ízletes és roppanós zöldséget kapjunk.

Posírozás

A más néven buggyantásnak nevezett technikát főleg halaknál, tojásnál alkalmazzuk, kevés folyadékban, forrpont alatti hőmérsékleten, rövid ideig fedő alatt pároljuk a nyersanyagot. Kevés alaplevet vagy vizet felforralunk, beletesszük a halat, esetleg apróra vágott zöldségeket, és a lángot azonnal a legalacsonyabb fokozatra állítjuk.

Braise

A sütést és a párolást kombinálja ez a francia konyhai eljárás, amikor magas hőfokú zsiradékban elősütjük az ételt, majd folyadékkal felöntve alacsony hőfokon lefedve pároljuk. Ha húst készítünk ezzel a módszerrel, kitűnő mártást kapunk a végére. A kész alapanyagot csak ki kell venni, és a visszamaradt párolólevet beforralni, szükség esetén besűríteni.

Illusztráció: Léphaft Pál