Ízvadászat » Magyar ízek

Magyar Konyha Főzőiskola: a párolás

Magyar Konyha Főzőiskola: a párolás

2013.04.03.  | séf: Segal Viktor, szerkesztő: Madary Orsolya

A főzés, párolás, gőzölés a leggyakoribb konyhai eljárás. Nem mindegy azonban, hogy kevés vagy sok folyadékban főzünk, használunk-e fedőt, miben pároljuk az ételt.

Egy tanulmány szerint, ha friss brokkolit mikrohullámú sütőben készítünk el, a flavonoid (antioxidáns tulajdonságú növényi vegyületek, hatóanyagok) szintje 97%-kal csökken, ha forraljuk, akkor 66%-al, ha kuktában pároljuk 47%-al, és ha gőzben pároljuk, mindössze 11 %-kal csökken. Forraláskor a C-vitamin, a B1 vitamin és az ásványi sók távoznak a nyersanyagból.

Sokan hajlamosak túlfőzni a zöldségeket, pedig sokkal ízletesebb és egészségesebb, ha rövid ideig, lobogó forró vízben készítjük és kicsit roppanós marad. A húst viszont lassan, alacsony hőfokon érdemes párolni, mert akkor bomlanak le a kötőszövetek és a kioldódó léből finom mártás is készíthető. A halat csak rövid ideig kell párolni halalaplében vagy borban.

Főzés, forralás, párolás, dinsztelés, blansírozás, posírozás, braise... Ismert kifejezések, de vajon mit jelentenek pontosan? Mennyi folyadékot, zsiradékot használjunk? A Magyar Konyha Főzőiskola harmadik részében a párolásról olvashatnak. Megtudhatják ki találta fel a kuktát, miért érdemes bambuszkosárban gőzölni, milyen párolóedényeket ismerünk, hogyan készül a legjobb rizs, mik a legfontosabb tudnivalók, ha egészséges, tápanyagban, ásványi sókban gazdag ételeket szeretnénk fogyasztani.

Mindent a párolásról a Magyar Konyha áprilisi számában.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.