A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Aranygaluska

Litauszki Zsolt receptje

2018. május 22.

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • 20 g élesztő
  • 200 g vaj
  • 75 + 50 g porcukor
  • 1/2 db citrom héja
  • 1/2 rúd vanília
  • 3 g só
  • 1 db tojás
  • 2 cl rum
  • 1 csipet fahéj
  • 200 g dió

Hozzávalók a szószhoz:

  • 5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 4 db tojássárgája
  • 1/2 rúd vanília
  • 2 g só
  • 100 g porcukor
  • 1 cl rum
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

1. A langyos tejből, az élesztőből és a 75 g cukorból előtésztát készítünk. A tetejét megszórjuk kevés liszttel, és amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan kidagasztjuk, kidolgozzuk. Kelesztjük kétszer fél óra pihentetéssel, közben a tésztát egyszer átmozgatjuk. A tésztából apró gombócokat formázunk, először kevés olvasztott vajba, majd porcukros dióba forgatjuk, végül kivajazott formába rakosgatjuk. Ismét pihentetjük fél órát, majd megkenjük a tetejét tojássárgájával. 160 °C-on 30 percig sütjük.

2. A tejet a sóval és a vaníliával melegíteni kezdjük. Az egész tojást, a tojássárgáját és a porcukrot habverővel csomómentesre keverjük. Folyamatos keverés mellett a tej felével hőkiegyenlítjük, majd az egészet visszaöntve a lábasba, folyamatosan keverve 85 °C-ig főzzük. Hozzáadjuk a rumot, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Hidegen, az aranygaluskával tálaljuk.


Tipp!
Juhos József tippje: amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk. Egyenként megvajazzuk – a vajas kezünkben forgatjuk, hogy a vaj teljesen bevonja. Kevés vajat használjunk, mert a vaj visszafogja a tésztát a keléskor.

rum , vanília , fahéj , tej , élesztő , tojás , liszt , citrom , dió , vaj , porcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra