Receptek

Birsalma−sütőtök kombó

Saly Noémi receptje

2020. augusztus 5.
  • 1 kg birsalma tisztán mérve
  • 1 kg sütőtök tisztán mérve
  • 60-70 dkg cukor
  • 1-2 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 rudacska egész fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

ESZKÖZÖK:
éles, erős kiskés, tálak, turmixgép, három lábos, üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A birset és a tököt is kimagozzuk, felkockázzuk, két külön edényben föltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi.

Ha megpuhult, kevés lével leturmixoljuk, és a két pépet összekeverjük a főzőedényben.

Hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fűszereket, még fél óráig kavargatjuk (nem szabad magára hagyni!), a végén mehet bele a citrom leve, a fahéjat kihalásszuk, a lekvárt hamar beüvegezzük, fejreállítjuk, irány a dunszt, kész.


CIFRÁZZAM?
Ebbe is tehetünk almát, de még inkább narancsot. Teljesen más irány: egy-két kupica alma- vagy szilvapálinka (innentől persze külön címke, 18+).

Megint más irány: egy-egy kiskanálnyi só és frissen őrölt bors, sőt gyömbér és chili (ebből nem kell ipari mennyiséget készíteni, de pár kis üvegre valót érdemes különválasztani a többitől ezzel a különleges fűszerezéssel).


FELHASZNÁLÁSA:
Pirítóson is jó, de próbáljuk csak ki vadhúsok mellé, sült kacsához, májhoz, illetve megint csak sajttal! A sós-borsos változat persze csak húsokhoz-sajtokhoz való.


sütőtök , birsalma , szegfűszeg , citrom , fahéj