Receptek

Csokiból és málnából a sok sem elég

Csokiból és málnából a sok sem elég

Kívül fényes, finoman roppanó, belül ragacsosan lágy és krémes, amelyet a tetejére szórt málnaszemek frissítenek. Íme a kedvenc málnás boriwnie-receptünk, de más gyümölcsökkel, fűszerekkel és önmagában is tökéletes. Nábelek Zsófia receptje.

A májusi baszkföldi utazásunkon nem csak a spanyolországi területeket jártuk be, hanem megnéztük a francia baszk települések közül is kettőt, ahol két csokoládémanufaktúra is üzemel. A l’Atelier du Chocolate Bayonne városban működik egy csokoládémúzeummal, ahol végigkövethetjük a csokoládékészítést a kakaóbabtól, nézhetjük a kézüves bonbonok mártogatását és befejezését, és persze kóstolni is lehet, de ez egy másik történet. Innen hoztam egy csomag kakaóport, de mivel

azóta nem sütöttem semmi olyat, amihez nagy mennyiségű, jó minőségű kakaópor kell,

ezért nem nyúltam hozzá eddig.

A málnaszezon viszont rengeteg opciót jelent, és a hagyományos lekvár, szörp, vodkába áztatás mellett persze a reggeli zabkásába, turmixba vagy pitébe is kerül, hiszen addig kell kihasználni, amíg van. Kézenfekvő megoldás viszont, hogy csokoládéval is használjuk, mivel (szerintem) sokkal jobban kiegészíti és feldobja, mint mondjuk az eper.

Így készült végül az egyik kedvenc oldalam, a Serious Eats és Stella Parks receptje alapján a málnás brownie, ami sok szempontból

más, mint amit eddig sütöttem: laposabb, lisztesebb, sokkal kakaósabb, kevesebb csokoládé kerül bele, barna vajat használ és rengeteg cukrot.

Utóbbival még nem tudom, hogy sikerült-e megbarátkoznom, de ez tényleg az a ragacsos brownie, amilyennek ígéri magát, a kakaó íze dominál, a barna vaj pedig mélyíti az édes ízeket. Feldobhatjuk kevés kávéval, tonkával, még több vaníliával, egyéb fűszerekkel, lehet szórni szederrel, áfonyával és hagyhatjuk csak önmagában is a reggeli kávéhoz, egyszerű nassolni valónak. Tömény, laktató és nagyon nehéz abbahagyni.

A recept alumínium sütőformát javasol, mivel az nagyon könnyen melegszik és adja át a hőt sütés közben, így a szélek megsülnek, belül ragacsos marad, de semmiképp sem nyers. Próbáltam már fém és üvegedényben is, ezekkel is jó eredményt lehet elérni, de a harminc perces sütési idő olyankor inkább 35-40 percre tolódik ki. Egy alumínium formát pedig 1-2 ezer forintért be lehet szerezni hipermarketekben, érdemes körülnézni.

Hozzávalók

340 g vaj
170 g étcsokoládé (70% körüli)
450 g cukor
55 g barnacukor
4 g só
295 g hideg tojás (6 db)
15 g vaníliakivonat
125 g liszt
115 g kakaópor

Egy kb. 30x20 centis, lehetőleg alumínium sütőformát kibélelünk alufóliával úgy, hogy az alját és a forma hosszabb felét fedje. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

A vajat egy lábasban hevíteni kezdjük, amíg felforr, majd a sistergés alábbhagy és enyhén barnulni kezd. Óvatosan felkeverjük az alját, levesszük a tűzről, és ebbe a barnavajba dobjuk a feldarabolt csokoládét. Alaposan elkeverjük, amíg fényes, selymes lesz.
A hideg egész tojásokat, cukrokat, sót és a vaníliát egy keverőtálba mérjük és

addig habosítjuk, amíg sűrű, szinte fehér masszát kapunk. Ez jó pár percig eltarthat.

A lisztet és a kakaóport átszitáljuk.

Mikor a tojáshab sűrű és masszív, kisebb fokozaton hozzácsorgatjuk a meleg barnavajas csokoldét, majd egyszerre hozzáadjuk a szárazanyagokat. Nagyjából összekeverjük habverővel, de spatulával vagy fakanállal fejezzük be.

A masszát az előkészített sütőformába simítjuk, megszórjuk 3-4 marék málnával és az előmelegített sütőben nagyjából fél órát sütjük. Ez az edénytől és a sütő teljesítményétől is függ, 30 perc után érdemes ellenőrizni, hogy ha óvatosan a tetejéhez érünk, ne érezzük belül túl folyósnak. De

túl száraznak sem, mert akkor fojtós lesz. Inkább nézzük meg egy maghőmérővel,

hogy elérte-e a 95 fokot a belseje. (Nagyon kényes dolog a tökéletes brownie, de a maghőmérők már két-háromezer forintért kaphatók, máskor jó szolgálatot tehetnek a konyhában!)

Miután kivettük a sütőből, legalább 2 órán át pihentetjük. Legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy a belseje megkössön és szeletelni tudjuk - nagyon nehéz kivárni, és ha nem sikerül, az első szétfolyó brownie-szeletnél sem kell megijedni, csak még várni kell egy kicsit.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.