Receptek

Étcsokoládés, kakaóbabos sóskaramell-szelet

Étcsokoládés, kakaóbabos sóskaramell-szelet

Ötvös Zsuzsanna receptje

KAKAÓS PISKÓTA

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g puha vaj
  • 100 g Koronás Porcukor
  • 100 g tojás (kb. 2 db közepes méretű tojás)
  • 50 g finomliszt
  • 35 g finomra őrölt kakaóbabtöret
  • 15 g holland kakaópor
  • 30 g kakaóbabtöret a szóráshoz

ELKÉSZÍTÉSE:

A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd két részletben hozzádolgozzuk a villával előzőleg lazán felvert tojásokat. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, majd a finomra őrölt kakaóbabtörettel együtt a masszához keverjük. A piskótatésztát szűk egy centi vastagságban kikenjük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd a tetejét megszórjuk kakaóbabtörettel. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 6-8 perc alatt készre sütjük. A kész piskótából egy 18x28 cm-es téglalapot vágunk ki, és azonos méretű sütőkeret aljába helyezzük. 

ÉTCSOKOLÁDÉMOUSSE

HOZZÁVALÓK:

  • 180 g tej
  • 60 g tojássárgája (kb. 3 db tojássárgája)
  • 270 g étcsokoládé (70% kakaótartalom)
  • 15 g whisky
  • 1 nagy csipet füstölt Maldon-só
  • 300 g habtejszín

ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet a tojássárgájával alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük (kb. 80 °C-on). Az így kapott angolkrémet szűrőn keresztül a csokoládépasztillákra öntjük, és elkeverjük-emulgeáljuk. Hozzákeverjük az alkoholt és a sót. A tejszínt laza habbá verjük, majd két részletben a csokoládés krémhez forgatjuk. A kész mousse-t a sütőkeretbe öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk a kakaós piskótán. Hűtőbe tesszük, míg a mousse teljesen meg nem szilárdul. 

SÓSKARAMELL-MOUSSE 

HOZZÁVALÓK:

  • 150 g Koronás Nád Kristálycukor
  • 30 g méz
  • 2,5 lap zselatin
  • 1 g füstölt Maldon-só
  • 110 g + 150 g habtejszín

ELKÉSZÍTÉSE:

A nádcukor felét a mézzel karamellizálni kezdjük. Amikor az első részlet cukor teljesen fe lolvadt, hozzáadjuk a másik felét is, és karamellizáljuk. Közben forrásig melegítünk 110 g habtejszínt. Amikor a cukor karamellizálódott, lehúzzuk a tűzről, és óvatosan hozzákeverjük a forró tejszínt. Vigyázzunk, mert gőzölni fog! Fontos, hogy minél forróbb legyen a tejszín – ha túl nagy lenne a hőmérsékletkülönbség a tejszín és a karamell között, fröcskölne. Miután egyneműre kevertük a karamellt a tejszínnel, átszűrjük, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzákeverjük a sót is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor laza habbá verjük a maradék 150 g hideg tejszínt, és két részletben a karamellhez forgatjuk. A mousse-t hűtőbe tesszük, míg teljesen meg nem szilárdul. 

CSOKOLÁDÉLAP

HOZZÁVALÓK:

  • 150 g étcsokoládé

ESZKÖZÖK:

textúrafólia (házilag kiválóan helyettesíthető összegyűrt, majd gondosan kisimított sütőpapírral)

ELKÉSZÍTÉSE:

A csokoládé kb. egynegyedét apróra vágjuk, a többit pedig megolvasztjuk. Az olvasztott csokoládéba belekeverjük a feldarabolt csokoládét – így hűtjük vissza az ideális munkahőmérsékletre. A csokoládét vékony rétegben kikenjük a fóliára vagy a gyűrt sütőpapírra, majd megvárjuk, hogy elkezdjen megszilárdulni. Amikor már matt, nem folyik, de még nem is teljesen szilárd (mert akkor már törne), késsel téglalapokat vágunk belőle. Hűtőbe tesszük, míg teljesen meg nem szilárdul a csokoládé, majd óvatosan lehúzzuk a kész csokoládé-téglalapokat a fóliáról.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

HOZZÁVALÓK:

  • 20 g kakaóbabtöret

A csokoládémousse-t a piskótával szeletekre vágjuk. A sóskaramell-mousse-t alaposan átkeverjük-fellazítjuk, majd habzsákba töltjük, és a szeletekre habrózsákat nyomunk belőle. A habrózsákat kevés kakaóbabtörettel megszórjuk, majd óvatosan csokilapot helyezünk rájuk. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább