A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Főtt-füstölt csülök vs. sült csülök párolt savanyú káposztával

Salamon Tamás receptje

2018. február 2.
FŐTT-FÜSTÖLT CSÜLÖK
HOZZÁVALÓK:
  • 1 db sertés hátsó csülök
A FŐZŐLÉBE:
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db egész vöröshagyma
  • 1 db egész fokhagyma
  • babérlevél
  • majoránna
  • csípős cseresznyepaprika

SÜLT CSÜLÖK
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db sertés hátsó csülök
  • mangalicazsír
  • fokhagyma
  • majoránna
  • fűszerpaprika
  • köménymag
  • só, bors

PÁROLT SAVANYÚ KÁPOSZTA NYÁRI ALMÁVAL
HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg nyári alma
  • fehér bor
  • friss csombor
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A sertéscsülköt pácsóval besózzuk: fontos, hogy belül a csontoknál is alaposan be legyen sózva.

Két hétig hűtőben tároljuk, naponta átforgatjuk, és a saját levével meglocsolgatjuk.

Két hét után fél napig langyos vízben áztatjuk. Lecsöpögtetjük, leszárítjuk, és lehetőség szerint mi magunk füstöljük vagy füstöltetjük hagyományos füstölési eljárással. Amennyiben nincs lehetőségünk erre, úgy megbízható hentestől vagy termelőtől vásároljunk füstölt csülköt. A füstölt csülköt hideg vízben tesszük fel. Ízesítjük és 3-4 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük.

SÜLT CSÜLÖK ELKÉSZTÉSE:
A kicsontozott sertéscsülköt alaposan fűszerezzük, majd 4-6 óra alatt megsütjük.

PÁROLT SAVANYÚ KÁPOSZTA NYÁRI ALMÁVAL
ELKÉSZÍTÉSE:

Mangalicazsíron a vöröshagymát megfonnyasztjuk. (Ha sikerül füstölt bőrt vagy csontot vásárolnunk, azt hozzáadhatjuk.) Rátesszük az alaposan átmosott savanyú káposztát, és fedő alatt, fehér borral gyakran locsolgatva, az almát is hozzáadva puhára pároljuk.

Tálaláskor a főtt csülköt tetszés szerint daraboljuk, savanyított zöldségekkel (cékla, fokhagyma, paradicsom, csípős hegyes erős paprika), frissen reszelt tormával tálaljuk.

A sült csülköt darabolás után a serpenyőben alaposan átpirítjuk, hogy a bőre ropogós legyen, és a párolt almás savanyú káposztára tálaljuk.


sertés hátsó csülök , vöröshagyma , fokhagyma , majoranna , babérlevél , csípős cseresznyepaprika , mangalicazsír , fűszerpaprika , köménymag , savanyú káposzta , nyári alma , fehérbor , csombor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra