Receptek

Sült csülök párolt savanyú káposztával

Sült csülök párolt savanyú káposztával

Salamon Tamás receptje 4 fő részére

FŐTT-FÜSTÖLT CSÜLÖK

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db sertés hátsó csülök

A FŐZŐLÉBE:

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db egész vöröshagyma
  • 1 db egész fokhagyma
  • babérlevél
  • majoránna
  • csípős cseresznyepaprika

ELKÉSZÍTÉSE:

A sertéscsülköt pácsóval besózzuk: fontos, hogy belül a csontoknál is alaposan be legyen sózva. Két hétig hűtőben tároljuk, naponta átforgatjuk, és a saját levével meglocsolgatjuk. Két hét után fél napig langyos vízben áztatjuk. Lecsöpögtetjük, leszárítjuk, és lehetőség szerint mi magunk füstöljük vagy füstöltetjük hagyományos füstölési eljárással. Amennyiben nincs lehetőségünk erre, úgy megbízható hentestől vagy termelőtől vásároljunk füstölt csülköt. A füstölt csülköt hideg vízben tesszük fel. Ízesítjük és 3-4 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük.

SÜLT CSÜLÖK

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db sertés hátsó csülök
  • mangalicazsír
  • fokhagyma
  • majoránna
  • fűszerpaprika
  • köménymag
  • só, bors
ELKÉSZTÉSE:

A kicsontozott sertéscsülköt alaposan fűszerezzük, majd 4-6 óra alatt megsütjük.

PÁROLT SAVANYÚ KÁPOSZTA NYÁRI ALMÁVAL

HOZZÁVALÓK:
  • 1/2 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg nyári alma
  • fehér bor
  • friss csombor
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:

Mangalicazsíron a vöröshagymát megfonnyasztjuk. (Ha sikerül füstölt bőrt vagy csontot vásárolnunk, azt hozzáadhatjuk.) Rátesszük az alaposan átmosott savanyú káposztát, és fedő alatt, fehér borral gyakran locsolgatva, az almát is hozzáadva puhára pároljuk. Tálaláskor a főtt csülköt tetszés szerint daraboljuk, savanyított zöldségekkel (cékla, fokhagyma, paradicsom, csípős hegyes erős paprika), frissen reszelt tormával tálaljuk. A sült csülköt darabolás után a serpenyőben alaposan átpirítjuk, hogy a bőre ropogós legyen, és a párolt almás savanyú káposztára tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.