Nagy Róbert receptje
2018. június 27.(kb. 20 pohár)
A MOUSSE ÉS A CHIPS
HOZZÁVALÓK:
- 400 g piros rebarbara
- 100 g cukor
- 1 tk rózsavíz
- 5 lap zselatin
- 450 ml tejszín
A MENTACUKOR
HOZZÁVALÓK:
- 2 ek cukor
- 20 mentalevél
A MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 200 g zöld rebarbara
- 40 g cukor
- 1 lap zselatin
ADAG: 20 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A rebarbara valójában zöldség, ezért virágvizekkel (pl. bodza, rózsa, narancsvirág) kölcsönözhetünk neki gyümölcsösebb ízt.
A mousse és a chips elkészítése:
Kis lángon egy kis lábasban olvasszuk fel a cukrot 100 ml vízzel és 1 tk rózsavízzel. Mossuk meg a rebarbarát, majd hámozás nélkül krumplihámozóval vagy szeletelővel 50 g rebarbarából vágjunk 1 mm vékony szeleteket.
Kis lángon egy kis lábasban olvasszuk fel a cukrot 100 ml vízzel és 1 tk rózsavízzel. Mossuk meg a rebarbarát, majd hámozás nélkül krumplihámozóval vagy szeletelővel 50 g rebarbarából vágjunk 1 mm vékony szeleteket.

Adjuk a szeleteket a meleg cukorszirupba, majd fél perc után vegyük ki belőle, és egyesével tegyük sütőpapírral borított sütőrácsra. 70 °C-os sütőben 1,5-2 óra alatt szárítsuk ki. Csak a sütőből kivéve fog megkeményedni, tehát olykor tegyünk egy próbát. A többi rebarbarát hámozás nélkül vágjuk apró kockákra, és tegyük a szirupba. Fedő alatt kis lángon főzzük puhára.
Ha teljesen szétfőtt, botmixerrel pürésítsük és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Jéghideg edényben kis sebességen verjük habbá a tejszínt. Hideg vízben áztassuk be a zselatint, majd 5 perc után nyomkodjuk ki. 3-4 ek rebarbarapürét melegítsünk meg, olvasszuk fel benne a zselatinlapokat, és adjuk a pürésített rebarbarához. Alaposan kavarjuk el, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot a rebarbarába. Töltsük a rebarbarakrémet kis poharakba, és hűtőben 3-4 óra alatt hagyjuk megdermedni.

Mozsárban törjük össze a mentalevelet a cukorral.
A mártás elkészítése:
Mossuk meg a rebarbarát, és vágjuk apró kockákra. Kavarjuk el a cukorral, és hagyjuk 1 órán át szobahőmérsékleten levet ereszteni. Hideg vízben áztassuk be a zselatint, majd 5 perc után nyomkodjuk ki. Közepes hőmérsékleten néhány perc alatt főzzük puhára a rebarbarát (de még ne essen szét), majd adjuk hozzá a zselatint. Borítsuk tányérra a rebarbarát, és mélyhűtőben gyorsan hűtsük le. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Mossuk meg a rebarbarát, és vágjuk apró kockákra. Kavarjuk el a cukorral, és hagyjuk 1 órán át szobahőmérsékleten levet ereszteni. Hideg vízben áztassuk be a zselatint, majd 5 perc után nyomkodjuk ki. Közepes hőmérsékleten néhány perc alatt főzzük puhára a rebarbarát (de még ne essen szét), majd adjuk hozzá a zselatint. Borítsuk tányérra a rebarbarát, és mélyhűtőben gyorsan hűtsük le. Tálalásig hűtőben tároljuk.
TÁLALÁS
Tegyünk a darabos rebarbaramártásból a poharakba, szórjuk meg mentacukorral, és díszítsük kandírozott rebarbarával.
Tegyünk a darabos rebarbaramártásból a poharakba, szórjuk meg mentacukorral, és díszítsük kandírozott rebarbarával.

rebarbara , mousse , rózsavíz , zselatin , tejszín , mentalevél