Nábelek Zsófia receptje
2019. május 22.- 100 g zabpehely
- 50 g kókuszcukor (vagy barna cukor)
- 100 g vaj
- 75 g liszt
- 3 szál rebarbara
- 200 g eper
- 1 db citrom héja
- 2 ek cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A hideg, felkockázott vajat összedolgozzuk a liszttel, egy csipet sóval, a zabpehellyel és a cukorral, amíg morzsás állaga nem lesz. Tíz percre hűtőbe tesszük. Közben a rebarbarákat megtisztítjuk – hámozni nem szükséges –, kétcentis darabokra vágjuk, és összekeverjük az ugyanekkorára szeletelt eperrel. Hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, átfogatjuk, és egy edénybe simítjuk. A tetejét egyenletesen megszórjuk a morzsával – nem baj, ha nem fedi mindenhol tökéletesen, sütés közben szétterül. 170 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, vagy amíg a teteje aranybarna lesz, az oldalán pedig felbugyog a sült gyümölcsszósz. Langyosan a legjobb magában, egy kanálnyi jéghideg tejszínnel vagy fagylalttal.

citrom , eper , zabpehely , rebarbara , kókuszcukor , vaj , liszt