A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Szamosújvári örmény mézespogácsa (Chátláma)

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2019. december 11.
  • 20 dkg méz
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl víz
  • 45 dkg liszt
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1/2 kk só
  • 1 kk fahéj
  • 2 db tojás
  • 1 csipet sáfrány
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A mézet és a cukrot összeforraljuk 2 dl vízzel, majd leforrázunk vele 45 dkg lisztet, amit előtte összekevertünk a szódabikarbónával, sóval és a fahéjjal. Ha kissé lehűlt, hozzáadjuk a tojást és az egy evőkanálnyi forró vízben kiáztatott sáfrányt, majd jól eldolgozzuk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk, 4,5 cm-es pogácsaszaggatóval kivágjuk, közepébe egy szem mogyorót vagy mandulát helyezünk. Tepsiben fél órát pihentetjük, majd 15 percig sütjük. Dobozban tároljuk, nagyon sokáig eláll, a karácsonyi ünnepekre előre megsüthetjük.


fahéj , tojás , méz , porcukor , szódabikarbóna , sáfrány , víz , liszt

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra