A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tanyasi jérce

Cetner Attila receptje

2012. február 16.
HOZZÁVALÓK:

1500 g tanyasi jérce
5 szál kakukkfű
200 g vajfrissen őrölt borssó ízlés szerint


ÁRPAGYÖNGYRIZOTTÓHOZZÁVALÓK:

200 g árpagyöngy
1 evőkanál libazsír
50 g vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1000 ml szárnyasalaplé
2 szál rozmaringfrissen őrölt borssó ízlés szerint


VARGÁNYADUÓHOZZÁVALÓK:

1 ek libazsír
50 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
300 g vargánya
100 ml tejszín
2 ek glacé
ADAG: 6 főre
(

ELKÉSZÍTÉSE:

Az egész tanyasi jércét megmossuk, szárazra töröljük, majd a combját és a mellét lefejtjük. A mellet tálalásig hűtőbe helyezzük és pihentjük. A tanyasi combokat kifilézzük, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és roládokat készítünk. Vajjal együtt alufóliába feltekerjük, és sütőben alacsony hőmérsékleten megsütjük. A tanyasi jércemellet vajon a bőrös oldalán elősütjük, és
°C-on sütőben 8 perc alatt készre sütjük. Tálalásig melegen tartjuk és pihentetjük.A megmaradt jércedarabokból egy jóízű szárnyasalaplevet készítünk friss fűszerekkel, hasonlóan, mint egy húslevest, csak só nélkül. Ha elkészült, leszűrjük és zsírtalanítjuk.

ELKÉSZÍTÉSE:

A finomra vágott vöröshagymát libazsíron megdinszteljük, hozzáadjuk az árpagyöngyöt, és mint egy rizottót az alaplével készre pároljuk, ízesítjük, egy evőkanál libazsírral krémesítjük.

ELKÉSZÍTÉSE:

A vargányagombát megmossuk, majd az egyik felét vöröshagymával, fokhagymával, fűszerekkel együtt lepirítjuk, és tejszínnel, valamint glacéval felforraljuk, turmixoljuk, szitán áttörjük, majd habszifonba töltjük. A maradék gombát apró kockára vágjuk, majd lepirítjuk, és tálalásig melegen tartjuk.

TÁLALÁSA
lesütött csirkemellet és a combot a lesütött vargányával és az árpagyöngyrizottóval együtt ízlésesen tálaljuk.

jérce