A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Téli főzelék

Tamás és Bittera Dóra receptje

2012. február 14.
HOZZÁVALÓK:

kevés libazsír, vaj vagy olívaolaj a pároláshoz
200 g csicsóka, hámozva, félbevágva
200 g feketegyökér hámozva, 5 cm-es darabokra vágva
200 g kis szemű salátaburgonya (pl. somogyi kifliburgonya)
600 ml szárnyasalaplé
30-50 g vaj hidegen, kockára vágva (a montírozáshoz*)
1/2 csokor petrezselyem levele finomra vágva (esetleg snidling)
50 g szarvasgomba vagy gombapor vagy néhány evőkanálnyi szárított gomba áztatóleve (esetlegesen)
Az elmúlt évtizedekben a magyar konyhákon méltatlanul ritkán használt olcsó és egyszerű őszi és téli (avagy télre jól elvermelhető) zöldségekből kiváló főzelék készíthető, az alapképlet sok irányban variálható is. Jó magában, de kísérheti tükörtojás, hal, füstölt hús is.

ELKÉSZÍTÉSE:

A zsiradékot lábosban felhevítjük, hozzáadjuk a csicsókát, feketegyökeret, burgonyát. Ha kívánjuk, ilyenkor adjuk hozzá a gombaport avagy az áztatólevet.Felöntjük az alaplé kétharmadával (hogy épp ellepje), kis lángon gyöngyöző forrással készítjük, a ragura papírfedőt helyezünk.Mikor a ragu besűrűsödött, hozzáadjuk a maradék alaplevet, s tovább pároljuk, míg a zöldség meg nem puhul.Tálalás előtt belekeverjük a vajat, meghintjük a petrezselyemmel. A fenti zöldségekhez igen jól illik a tálaláskor hozzáadott (vajon röviden megforgatott, vékonyra gyalult vagy apró kockára vágott) szarvasgomba.! TIPPEKA fenti zöldségek kiegészíthetők és/vagy helyettesíthetők petrezselyemgyökérrel, zellergumóval, pasztinákkal, retekkel, tarlórépával, laskagombával, shiitake gombával.Gombaporkeverék: azonos mennyiségben keverjük a kucsmagombából, shiitakéból és vargányából őrölt port.(A szárított gombákat fűszerőrlésre rendszeresített kávédarálóban készítjük el.)* Montírozás: a francia "monter" (emelni, magasítani) kifejezésből ered, annyit jelent, hogy vaj (esetleg más zsiradék, tojássárgája, tejszín) hozzákeverésével levest, mártást sűrítünk-fényesítünk, minőségét, fényét "emeljük". Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

csicsóka , gomba , burgonya

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra