Receptek

Téli főzelék

Téli főzelék

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

Az elmúlt évtizedekben a magyar konyhákon méltatlanul ritkán használt olcsó és egyszerű őszi és téli (avagy télre jól elvermelhető) zöldségekből kiváló főzelék készíthető, az alapképlet sok irányban variálható is. Jó magában, de kísérheti tükörtojás, hal, füstölt hús is.

HOZZÁVALÓK:
  • kevés libazsír, vaj vagy olívaolaj a pároláshoz
  • 200 g csicsóka, hámozva, félbevágva
  • 200 g feketegyökér hámozva, 5 cm-es darabokra vágva
  • 200 g kis szemű salátaburgonya (pl. somogyi kifliburgonya)
  • 600 ml szárnyasalaplé
  • 30-50 g vaj hidegen, kockára vágva (a montírozáshoz*)
  • 1/2 csokor petrezselyem levele finomra vágva (esetleg snidling)
  • 50 g szarvasgomba vagy gombapor vagy néhány evőkanálnyi szárított gomba áztatóleve (esetlegesen)
ELKÉSZÍTÉSE:

A zsiradékot lábosban felhevítjük, hozzáadjuk a csicsókát, feketegyökeret, burgonyát. Ha kívánjuk, ilyenkor adjuk hozzá a gombaport avagy az áztatólevet.

Felöntjük az alaplé kétharmadával (hogy épp ellepje), kis lángon gyöngyöző forrással készítjük, a ragura papírfedőt helyezünk.

Mikor a ragu besűrűsödött, hozzáadjuk a maradék alaplevet, s tovább pároljuk, míg a zöldség meg nem puhul.

Tálalás előtt belekeverjük a vajat, meghintjük a petrezselyemmel. A fenti zöldségekhez igen jól illik a tálaláskor hozzáadott (vajon röviden megforgatott, vékonyra gyalult vagy apró kockára vágott) szarvasgomba.

! TIPPEK

A fenti zöldségek kiegészíthetők és/vagy helyettesíthetők petrezselyemgyökérrel, zellergumóval, pasztinákkal, retekkel, tarlórépával, laskagombával, shiitake gombával.

Gombaporkeverék: azonos mennyiségben keverjük a kucsmagombából, shiitakéból és vargányából őrölt port.(A szárított gombákat fűszerőrlésre rendszeresített kávédarálóban készítjük el.)

* Montírozás: a francia "monter" (emelni, magasítani) kifejezésből ered, annyit jelent, hogy vaj (esetleg más zsiradék, tojássárgája, tejszín) hozzákeverésével levest, mártást sűrítünk-fényesítünk, minőségét, fényét "emeljük".

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább