A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

Madary Orsolya

2012. május 22.

Peter Gordon, a világhírű új-zélandi szakács, többszörös étteremtulajdonos és hét szakácskönyv szerzője főzőbemutatót tartott a Chefparade Főzőiskolában.

Peter Gordon pillanatok alatt otthonossá tette a Chefparade nagy termét, elnézést kért új-zélandi kiejtéséért, majd miután kiderült, hogy a jelenlévők közül többen "csak" Ausztráliában jártak, megjegyezte, hogy Új-Zéland sokkal szebb. Aztán bele is kezdett az első fogás elkészítésébe, ami egy spanyol tortillára emlékeztető felfújt volt édeskrumplival, spenóttal, hagymával, fetával és egy sumac nevű közel-keleti fűszerrel.

Mindez a főzőiskola új programján történt, amelynek keretében nemzetközileg elismert séfeket és gasztronómiai írókat hívnak meg frissen megjelent szakácskönyveik bemutatására. És ha már itt vannak, akkor egy főzőbemutatót is tartanak. Peter Gordont, akit a "fúziós konyha" atyja névvel mutattak be, Magyarországon a Szakácsok Könyve című, az utóbbi évtizedek legsikeresebb gasztronómiai tárgyú kötet egyik szerzőjeként ismertük meg.

Az új-zélandi fiatalember, aki maori és skót felmenőkkel rendelkezik, tizennyolc éves korában Melbourne-be költözött, és az ottani szakácsiskolában szemtanúja volt a modern ausztrál konyha megszületésének. Ezután körbeutazta Ázsiát és Európát és tapasztalatokkal, ízekkel és a fűszerek iránti szeretettel tért vissza Új-Zélandra.

Peter számára a világ nem más, mint ízek és textúrák kavalkádja. Hite szerint nem szabad a konyhaművészetet határok közé szorítani. Maori, skót ősei, új-zélandi gyermekkora és utazásai mind nagy hatással voltak rá, a lehető legtöbb alapanyagot kipróbálta. Az általa "kevert konyhának" nevezett szakácsművészet a fúziós konyha elnevezéssel terjedt el a világon.

Ma már számos étterem tulajdonosa Londonban és hazájában, Új-Zélandon. Hét saját szakácskönyv szerzője és számtalan kiadvány társszerzője. London elegáns negyedében vezete a legendás Sugar Club éttermet. Ma számos étteremnek a konzulense és társtulajdonosa Auckland, London, Istanbul and New York városában - de sokat utazik: bemutatókon vesz részt és számos szakkönyvet is írt.

A budapesti főzőesten hat ételt készített el, a résztvevők közelről figyelhették meg, hogyan vágja ki a tonhal "rágós" részeit, megtudhattuk, hogy nem igaz, hogy a kuszkuszt forró vízbe kell tenni, hiszen akkor ragadós lesz, hogy nem kell spórolni a fűszerekkel, mert az adja meg az ételek jó ízét és hogy a velős csonttal készült parmezánszósz az egyik kedvence.

A menü Peter Gordon: Fusion - a culinary journey c. könyve alapján készült:

Sült tonhal nori mártással, zöld papaya, mangó és kókuszdió salátával és wasabi tobikkoval

Kumara, spenót, feta tortilla sumacjoghurttal

Kávé, csillagánizs és ánizscukor mártásban főtt sertéshús birsalmával

Gyömbéres buggyantott szarvas parmezánszósszal és brokkoli kuszkusszal

Gránátalma pannacotta körte és bazsalikom zselével

Fűszeres gyümölcs rizottó vaníliával ás juharsziruppal

A bemutató után a szerző dedikálta a kötetet.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra