A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

Madary Orsolya

2012. június 12.

Enrique Sánchez az andalúz konyha legismertebb képviselője az Andalúz Kereskedelmi Iroda meghívására érkezett Magyarországra. A híres séf az Andalúz Receptverseny záróakkordjaként egy főzőbemutatót tartott a Gastropolis főzőiskolában. Interjú a spanyolok egyik legismertebb tévés szakácsával.

- A spanyol gasztronómiáról az utóbbi időben mindenkinek Baszkföld és Ferrán Adriának köszönhetően Katalónia jut az eszébe. Mi történik az andalúz konyhákon?

- Sokszor meglepődök én is, hogy a spanyol konyhát mostanában az észak-spanyol tartományok konyhájával azonosítják. Szerintem Andalúzia az igazi spanyol konyha fellegvára, az olívaolaj, a tengeri halak és rákok és a mediterrán konyha alapanyagainak legjobb lelőhelye és a hagyományos spanyol konyha igazi őrzője. A baszk konyha nagyon sokat köszönhet Paul Bocuse-nek, és, hogy őszinte legyek meg is érdemlik a világhírt. Éppúgy mint a mi konyhánk.

 - Néhány mondatban összefoglalná az andalúz konyha jellegzetességeit?

 - Az andalúz konyha alapja a népi konyha. Akkor lehet egy szakács kreatív, ha a hagyományos fogásokat is el tudja készíteni. Nálunk a tengernek köszönhetően a tengeri halak, rákok, kagylók mind megtalálhatók, de ne feledjük, hogy itt terem a legtöbb olivabogyó, rizstermelésben egyedülállóak vagyunk Európában és Andalúziából származnak a legfinomabb sonkák is. Panaszra tehát nincs okunk. Andalúziában a recepteket nem könyvből tanuljuk, hanem apáról fiúra száll, így természetes, hogy folyamatosan fejlődik és változik az andalúz konyha, miközben a legmélyebb gyökerekbe kapaszkodik.

 - Mostanában mindenki a szerzői konyháról beszél. Mi az Ön véleménye, hogy fér meg egymás mellett a hagyományos és a kreatív konyha?

 - A szerzői és a hagyományos konyha nem zárja ki egymást. Csak együtt létezik. A gasztronómia kifejezésének különböző formája. A nagy séfek manapság a kreativitásban versenyeznek. De kiderült, hogy csak az tud igazán kreatív lenni, akinek a kisujjában van a hagyományos konyha. Én fontosabbnak találom az ételek ízét mint a kreatív tálalást.

 - Évek óta főzőműsora van a spanyol televízióban, főzőbemutatókat tart? Mit szeretne átadni az embereknek?

 - Televíziós műsoraimmal és bemutatóimmal is arra törekszem, hogy az embereknek kedvet csináljak a főzéshez. Mindenkinek azt ajánlom, hogy könnyű receptekkel kezdjen, aztán lassan használjon minél több alapanyagot. A lényeg, hogy egészséges és friss alapanyagot használjunk. Mindig a szezonális zöldség és gyümölcs a legolcsóbb és a legegészségesebb. Arról nem beszélve, hogy a legfinomabb is. A másik tanácsom, hogy soha ne menjünk vásárolni üres gyomorral. Akkor objektív szemmel tudjuk nézni az árut. És nézzük meg jól a hűtőszekrényt, mielőtt vásárolnánk!

 - Mi a kedvenc étele?

 - Kedvenc ételem nincs. Szeretem a halakat, a rizst, a leveseket és a sonkát. Mindent, amit az andalúz föld megterem.

Az Extenda Magyarország eseményén Enrique Sánchez egy látványos főzőbemutatóval is elbűvölte a közönséget.

A menü az alábbi volt:

  • Cékla salmorejo serrano sonkával és fürjtojással
  • Sajtos és kolbászos fánkocskák paradicsomkompóton
  • Garnélarák tortillácskák fokhagymásan narancs tartárral
  • Sertés Cochifrito édes morzsával és bormártással
  • Ragacsos rizs báránnyal, kakukkfűvel és gombával
  • Sült tej citrusos keksszel

A főzés nagyon jó hangulatban telt, Enrique számos ötletet adott az andalúz olívaolaj, olajbogyó, serrano sonka, chorizo kolbász és borecet ötletes felhasználásához, és nem utolsó sorban mindenkit lehengerelt rendkívül közvetlen és vidám stílusával.

Enrique Sánchez Garnélarák tortillácskák fokhagymásan narancs tartárral receptjét megtalálják Recept rovatunkban.