A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

Madary Orsolya

2013. november 11.

Jamie Oliver , Fűszer Boy

Sármos, szellemes, közvetlen, egyszóval karizmatikus személyiség. Jamie Oliver könnyedén készít el finom fogásokat, s így sok embert vett már rá, hogy a fakanálhoz nyúljon. Spice Boy (Fűszer Boy) - így nevezik. Talán mert egyszer azt mondta magáról: "Chilifüggő vagyok. Nekem a chili: drog."

Jamie Oliver élete gyerekkora óta az ételek körül forog. Szülei essexi pubjában már nyolcévesen megtanulta a helyi alapanyagok használatát. Londoni tanulmányai után a brit főváros legismertebb séfjeinél dolgozott, de útja nem a fine dining világába vezetett. A londoni River Caféban egy tévéproducer meglátta benne a jövő televíziós szakácsát. A pucér szakács című műsora hihetetlen nézettséget hozott - mintha Jamie-t az Isten is tévészakácsnak teremtette volna. De az essexi kocsmáros fia a médiát fontosabb dolgokra is használta. Tudatosan kampányolt az egészséges táplálkozás mellett és a csirke- és disznótenyésztők érdekeiért, hátrányos helyzetű fiatalokat képzett szakáccsá, és meghirdette a szigetország első "menzaforradalmát". A hatása tagadhatatlan. Amikor egy hirdetésben szerecsendiót reszelt egy tésztás fogásra, 400 százalékkal nőtt a szerecsendió eladása. A Sainsbury's lánc, amelynek tizenegy évig volt a szóvivője, neki köszönhetően hagyott fel a ketreces csirkék tojásainak forgalmazásával.


- A világ három legismertebb televíziós séfje angol: Nigella Lawson, Gordon Ramsay és ön. Pedig az angol konyha sosem a különlegességéről volt híres.

- Szerintem alulértékelik külföldön az angol konyhát. Anglia fantasztikus hely, ahol elképesztően jó ételek vannak. A séfeket illetően azért vagyunk egy páran. Attól függően, hogy ki milyen típusú konyhát ismer, vannak amerikai, indiai és más televíziós szakácsok. Csak nem mindenhol vetítik a show-műsoraikat.

- A Feed Me Better (menzareform) kampány elején így fogalmazott: ez lehet a legnagyobb étkezési forradalom, amit Anglia valaha is látott. Bejött ez a jóslat?
- A Jamie menzája című műsorom készítése alatt sok időt töltöttem iskolai konyhákon, és láttam azt a küzdelmet, amit az ott dolgozók folytattak, hogy a gyerekek minél egészségesebben étkezzenek. Amikor mélyebbre ástam, rádöbbentem, hogy nem csak az iskola a hibás: a családok éppoly keveset tudnak a főzésről. Ahhoz, hogy az egészséges táplálkozás a mindennapi élet része legyen, az iskolák és a családok mentalitását is meg kell változtatni. Komoly eredményeket értünk el, mert Nagy-Britanniában megvalósult az iskolai étkezési program, és az egészséges táplálkozás egyre népszerűbb a fiatalok körében. Persze még hosszú út áll előttünk.

- Az sem vette el a kedvét, hogy nemrégiben az újságok közölték a School Food Trust (Iskolai Étkeztetési Alap) felmérését, amely szerint az általános iskolások több mint fele, a középiskolásoknak pedig a kétharmada elutasítja az ön egészséges menüjét? Vagy talán a média ellenséges önnel?
- A sajtó szokásához híven túloz. Miért nem azt emelik ki, hogy évről évre több diák választja az iskolai étkezést? Korábban azt hittem, hogy legalább tíz évnek kell eltelnie, mire látszódik az eredmény, de a számok azt mutatják, hogy a kezdeti drasztikus elutasítással szemben szép lassan emelkedik az egészséges menüt választó diákok száma.

- A menzareformot nem mindenki szereti. Andrew Lansley brit egészségügyi miniszter felesleges mitugrásznak nevezte önt.
- Be is pipultam, de aztán bocsánatot kért. Sokan félreértenek. Ez nem boszorkányüldözés, nem a hamburgert akarom máglyán megégetni, de ha már hetente hétszer azt eszel, legalább csináld magad. A betegségek nyolcvan százalékát az élelmiszer okozza.

- Hogyan védekezne a műtáp ellen?
- Egyszerű: ha megkívánsz egy csomag kaját, nézd meg az összetevőket, és ha nem érted, mi van benne, ne vedd meg.

- Thomas Keller azt mondta: nem az ő feladata az amerikaiak rossz étkezési szokásait megváltoztatni. Ön miért vállalta a misszionáriusi szerepet?
- Nekem szenvedélyemmé vált, hogy az ételek ízletesek, táplálóak és mindenki számára elérhetőek legyenek. És mindig is szerettem volna másokat is megfertőzni ezzel a szenvedéllyel. Az evés a mindennapok része, így fontos, hogy örömünk teljen benne. Ha pedig gyerekeink vannak, hát nem az az egyik legfontosabb, hogy milyen ételt adunk a fejlődő szervezetüknek? Már az első televíziós műsoromban is arra ösztönöztem az embereket, hogy élvezzék a főzést, ne kötelező házimunkának tartsák.

- A számtalan projekt közül melyikre a legbüszkébb?
- Az iskolai menzaprogramra, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány 280 millió fonttal támogatta. Nehezen indult, és sokan nem hittek benne, de aztán mindenki mellém állt. Jól haladunk, feltéve, hogy az új kormány nem fordítja vissza az órát. Ugyanez történt Amerikában is. Mellénk állt az amerikai elnök felesége, aki segített abban, hogy a kormány támogassa a menzareformot.

- Étkezési forradalmat hirdetett Angliában, Ausztráliában, Amerikában. Miért nem jön Európába?
- Ezek a projektek rengeteg munkát igényelnek, és még tartanak. Európában minden adott, hogy egy séf vagy kormánytag kövesse a példámat.

- A neves séfek körében manapság az avantgárd stílus és a kreativitás a kulcsszó. Ön miért az egyszerű főzési technológiákat és alapanyagokat választotta? 
- Az embereket arra akarom ösztönözni, hogy minél több új dolgot próbáljanak ki a konyhában. Ahhoz, hogy önbizalmuk legyen, az egyszerűség alapvető kérdés. A lényeg, hogy az ételnek jó íze legyen, és jól nézzen ki. 

- Ferran Adrià azt nyilatkozta, hogy figyelemmel kíséri Jamie Oliver tevékenységét, s hogy ön többet tesz a nép neveléséért, mint a kormányok.
- Találkoztam Ferrannal, fantasztikus ember. Igazi úriember. A főzési stílusa pedig egyedülálló. A fine diningnak tökéletesen megvan a helye az ételek világában. Nem az én stílusom, de ez nem azt jelenti, hogy ne tisztelném. Nagyon is tisztelem.

- Mi lesz a fő tendencia a jövőben?
- Reményeim szerint az emberek otthon kísérleteznek és rögtönöznek majd a konyhában, szezonális alapanyagokat használnak, és körbeülik a családi asztalt.

- Két étteremlánc és húsz étterem tulajdonosa. Miért szereti annyira az olasz konyhát?
- A Jamie's Italian nem étteremlánc: szívesebben nevezzük kollekciónak, gyűjteménynek. Séfként mindig is imádtam az olaszok étel- és evésszeretetét, Olaszország ízeit. Itáliai utazásaim olyanok, mintha hazatérnék. Csodálatos, ahogy néhány egyszerű alapanyagból világraszóló fogásokat tudnak létrehozni. Azt is bírom, ahogy az egész család a konyhában sertepertél. Gyerekek, szülők, nagyszülők mind részt vesznek a vacsora elkészítésében. Az iskola elvégzése után legfőbb vágyam volt, hogy megtanuljam a jó tészta és az olasz kenyér elkészítését. Nagy szerencsém volt, mert találkoztam Gennaro Contaldóval, akit azóta is mesteremnek és mentoromnak tartok. Visszatérve az éttermeimre: a Fifteen sem étteremlánc.

Három karitatív éttermében hátrányos helyzetű fiatalokat tanít és foglalkoztat- A Fifteen három karitatív étterem nevét rejti, ahol hátrányos helyzetű fiatalokat foglalkoztat. Lassan tíz éve nyitotta meg az elsőt Londonban. Követi a fiatalok sorsát?
- Hát persze! A nálunk végzettek közül sokan már első osztályú éttermekben dolgoznak szerte a világon. Csodálatos látni a fejlődést, amin keresztülmennek az első naptól addig, amíg a kezükbe veszik a bizonyítványt. Első tanítványaim közül az egyik, Tim Siadatan már saját éttermet működtet, és olyan sikere van, hogy még nekem is nehezen tud asztalt találni.

- És a saját gyerekeire marad ideje?
- Betartom a szabályokat. Hétvégeken mindig otthon vagyok, és általában hazaérek, még mielőtt a gyerekek lefekszenek. Minden évben kiveszek hét hét szabadságot, és ezt próbáljuk a legjobban kihasználni. Imádok főzni a gyerekeknek, és élvezem, ha ők is próbálkoznak a konyhában. A két nagyobb lányom már kész kis szakácsnő.

- Régebben még egy együttese is volt, a Scarlet Division Band.
- Még megvan a dobfelszerelésem, és szoktam is játszani rajta. De otthon azért nem veszik szívesen. A bandával viszont már tíz éve nem játszunk.

- Főzőműsoraiban rengeteg chilit használ. Talán ez a kedvenc nyersanyaga?
- Nagyon sok kedvenc nyersanyagom van, az viszont igaz, hogy chilirajongó vagyok. Imádom az illatát, az aromáját, a tüzességét. Legyen por, friss vagy szárított chili. Lenyűgöző a hatása.

- És mi az, amit egyáltalán nem szeret?
- Sok furcsa dolgot ettem már életemben, de a belsőségeket, például az agyat ki nem állhatom.

- Gordon Ramsay azt mondta: több száz szakácskönyve van, kivéve Jamie Oliver-kötetet. Ez is a show része, vagy tényleg ellenfelének tartja?
- Gordonnak ez a szokása, hogy ilyeneket mondjon. Próbálok felülemelkedni rajta. A felesége viszont nagyon jó ember, ráadásul kiváló szakácsnő.

- Egyszer élő adásban nyiszálta el egy tyúk nyakát, csurgott a vér. Megtenné még egyszer?
- Gondolkodás nélkül. Meg akartam mutatni, hogy készül az olcsó hús. Pont úgy vágtam le a csirkét, ahogy a vágóhídon csinálják. Horror volt. Másnap negyven százalékkal csökkent a ketreces csirke eladása. Az emberek tudják, mit tesznek.

- Tényleg? Amikor bevezették a reformmenzát, a szülők chipset és hamburgert csempésztek be a gyerekeiknek a kerítésen keresztül.
- Igaz, de ez csak egy iskolában történt, ahol az idióta igazgató bezáratta a kapukat, hogy a gyerekek ne tudjanak kimenni. Naná, hogy éhesek voltak. A bulvársajtó imádta ezt, száz gyerekkéz a rácson át, mint valami börtönben.

- Változott valamit az évek alatt?
- Korábban egy nap alatt akartam megváltani a világot, most a kis lépések taktikáját követem.

- De a konyhában nincs megállás.
- Otthon és az étteremben is felgyorsult a tempó. A végén már csak tíz, aztán öt, a legvégén pedig egy perced marad, aztán kiviszik az ételt. Ez a pillanat tiszta stressz. Mégis szeretem.

- Nevéhez konyhafelszerelések is fűződnek. Ez is a forradalom része, vagy csak üzlet?
- Mindennel az a célom, hogy az embereket a konyhába csalogassam. Hogy főzzenek. A nevemet viselő termékek is ennek a missziónak a részei.

- Olyan rajongótábora van, mint régen a Beatles együttesnek. Leveleket is kap?
- Nagyon sok támogató levelet kapok, és hihetetlen, hogy milyen különböző korú és típusú embereket tudtam magam mellé állítani. A honlapomra érkező hozzászólások is élvezetesek. De aminek a legjobban örülök, az az, hogy cool dolog lett főzni.

Az interjú a Dynamit Kft. közreműködésével jött létre.
www.facebook.com/jamiekonyhaja