A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

Vajda Pierre

2014. december 5.

A veszprémi viadukt árnyékában, az állatkert szomszédságában található a Dunántúl egyik legjobb étterme. A Villa Medicit a dunántúli ínyencek törzshelyének nevezik. Amrein Csabát a leghűségesebb főszakácsnak. És ez igaz is. Tizenhetedik éve vezeti az étterem konyháját.

Részlet a cikkből:

Amrein Csaba, a Villa Medici szálloda éttermének séfje attól sem riad vissza, hogy a Veszprém környéki kistermelőktől, tanyagazdáktól vásároljon friss termékeket. Előfordul, hogy a friss halat - mert mit meg nem tesz az ember a tökéletes minőségért - hajnalban hozza az éjszakai horgász. Sokszor a gombákat is maga gyűjti a nevezetes vargányakrém leveshez, ami mára az étterem emblematikus fogása.

A Villa Medici tavaly ünnepelte huszadik születésnapját, elnyert számos gasztronómiai díjat, két éve tagja a patinás nemzetközi Chaine des Rotisseurs láncnak.

A séf életének nagyobb részét a Villa Me­dici konyháján tölti, pedig két gyermek édesapja is.
Még szerencse, hogy hétéves fia (mi sem természetesebb) érdeklődik a konyha rejtelmei iránt.
Nem csoda, hi­szen a séf maga is úgy emlékezik vissza gyerekkorára, amit részben falun töltött, hogy ünnepnapokon számtalan közeli és távoli rokon ülte körbe a családi asztalt, és (ahogy az minden ilyen történetben szokásos) a nagymama főztje nyűgöz­te le először.

Mindig könnyed természe­tességgel hivatkozik falusi gyökereire és németországi tanulóéveire. Ezért aztán attól sem riad vissza, hogy a Veszprém környéki kistermelőktől, ta­nyagazdáktól vásároljon friss terméke­ket. A mangalica is onnan származik.

Elő­fordul, hogy a friss halat hajnalban hozza az éjszakai horgász. Sokszor a gombákat is maga gyűjti a nevezetes vargányakrémleveshez, ami mára az étterem emblema­tikus fogása lett. Még a lisztet is maguk őrlik: vettek egy kis gabonamalmot, a tel­jes kiőrlésű liszt mindennapos alapanya­ga a házi kenyérnek. Amit a házias, vidé­ki hagyományokból lehetséges, azt a séf az éttermi "üzemmódhoz" igazítja.

Köz­ben azon lamentál, hogy a nagymamá­nak még természetes volt, hogy a sár­garépa göcsörtös és nem sima, ipari. Ők télire még agyagba tették a répát, ott tá­rolták, úgy maradt friss, zamatos, majd a húslevesbe óvatosan adagolták. Annak aztán volt íze!

A Villa Medicit a dunántúli ínyencek törzs­helyének nevezik, Amrein Csabát pedig a leghűségesebb főszakácsnak. És ez igaz is. Tizenhetedik éve vezeti az étterem konyháját. Pedig a hűséget nem jegyzik az értéktőzsdéken.