Varga Klára
2012. január 4.Máig a szilvapálinka Magyarország legelterjedtebb, leggyakrabban fogyasztott pálinkája. Szilvapálinkából - különösen a beszterceiből - kell a legtöbbet tartani a magyar éttermekben, és a kóstolóházakba betérők is gyakran a szilvapálinkán tesztelik, megkóstolják-e a főzde többi italát is.
Az ötvenes-hatvanas generáció számára az otthon készült házi szilvapálinka jelenti az alapélményt, a harmincas-negyvenes értelmiségiek már inkább erdélyi szilvapálinkán szocializálódtak.
Nincs is olyan pálinkaház Magyarországon, ahol ne főznének legalább egyféle szilvapálinkát, de nem ritkán három-négy fajtát is kínálnak. Az ezredfordulót követő pálinkaforradalom után - amikor a kizárólag hibátlan, friss gyümölcsből készült prémiumpálinkák megjelentek a piacon - két szilvapálinka-fajta is uniós eredetvédettséget kapott. A szatmári szilvapálinka fő alapanyaga a Szatmárban, vagyis a Tisza-Szamos környékén gyakran dzsungelgyümölcsösökben termett penyigei vagy más néven "nemtudom szilva", illetve a besztercei szilva lehet. Másfajta szilvát a párlat csak húsz százalékban tartalmazhat, de vörös szilva egy szem sem lehet benne. A békési szilvapálinka, amely szintén eredetvédett, legalább ötven százalékban a Békésen és környékén termett vörös szilvából készülhet, de mehet a cefrébe besztercei, stanley és ageni szilva is.
A szatmári szárazabb, szikárabb, gyakrabban készül belőle afféle klasszikus férfias pálinka, míg a békési kerekebb, édeskésebb, de a szabvány szerint mindkettő cefréjében maradhat egyötöd rész mag, amely a kesernyés-marcipános ízeket mindkét pálinkában megtartja. Szikárságot, nagyvonalú, tartózkodó eleganciát a mag íze mellett a tölgyfahordós érlelés is adhat a szilvának. Így akkor is komoly, fogadásokhoz illő férfipálinkának tűnik a tulipános poharakban aranyló ital, ha csupán negyvenfokosra hagyja a főzőmester.
Van persze a szilvapálinkának játékosabb, "nőiesebb" arca is. A debreceni muskotályos szilvából készült nedű virágos, tavaszt idéző, könnyed ital lehet, de már önmagában az is "légiesebbé" teszi a szilvapálinkát, ha a cefrébe nem kerül bele a gyümölcs magja. Akkor ugyanis megmarad a kerekded íz és az a lebegés, amely a frissen szedett gyümölcs sajátja. Aszalt szilvával is megágyazhatunk a pálinkának. Teltebb, árnyaltabb, hosszabb aromát kap így.