Ízvadászat » Alapanyagok

Terítéken a só

Terítéken a só

2014.04.29.

Mint ahogy a mesebeli király is megtapasztalta, a só annyira szerves része az ételünknek és az életünknek, hogy fontossága csak akkor tűnik fel, amikor valamiért hiányzik belőlük. A só nemcsak a legfontosabb ételízesítő, de alapvető tartósítószer is, és emellett számos egyéb célra is használják.

Az ételek sóval való ízesítése az őskori időkbe nyúlik vissza. A nomád életmódot folytató, alapvetően állatokat fogyasztó őseinknek kevésbé volt rá szükségük, de a földművesség elterjedésével, a növényi táplálékok előtérbe kerülésével az ételek sózását is fel kellett találni. A konyhasó, ahogy az iskolában tanultuk, nátrium-kloridból áll. Ez általában legalább 97 százalékban igaz, akár tengeri, akár bányászott só kerül az asztalunkra. A szupermarketekben többnyire csak finomított, csomósodásgátlóval kezelt sóféléket kapni. Bioboltokban kezeletlen tengeri, valamint Himalája és már parajdi konyhasó is kapható. Salamon Csaba írása.

A Magyar Konyha májusi lapszámában a só kerül terítékre: sófajtákat és sóban készült fogásokat, ételeket mutatunk be.

 


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább