A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

MKO

2013. augusztus 29.

A Magyarországon leggyakrabban használt 71 gyógynövény gyógyhatásáról, hatóanyagairól és felhasználásuk módjáról olvashatunk A bükki füvesember nyomában címmel megjelent kötetben.

A Magyar Konyha szeptemberi számában F. Tóth Benedek beszélget Gyuri bácsival, vagyis Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel,  aki 85 évesen is szakmai túrákat vezet a Bükkben orvosoknak, gyógyszerészeknek. Hatéves kora óta járja a mezőket és véleménye szerint meglehetős tudatlanságban él a mai, természettől eltávolodott ember.

A könyvfesztiválra jelent meg Lopes-Szabó Zsuzsa könyve, amelyben a szerző édesapjáról, a családban nagyanyákról, apákról unokákra öröklődő népi gyógyító hivatásról és a gyógyteákról ír.

Az első néhány fejezet a magyar gyógynövényes gyógyítás évszázadairól (vagyis Gyuri bácsi elődeiről) szól, olvashatunk a Bükk hegységről, Bükkszentkeresztről, a gyógynövények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásukról, a Györgytea születéséről. Külön rész szól arról, miért kell magyar embereknek magyar gyógynövényt fogyasztaniuk. Fogyasztók által gyakran feltett kérdések és arra adott válaszok találhatók néhány hasznos oldalon - például hogyan kell gyógyszerek mellett inni gyógyteákat, mit mivel lehet összekeverni, milyen teákat ihatnak kismamák, gyerekek.

fotó: Sebestyén László

A könyv végén abc sorrendbe foglalva megtalálják, melyik betegségre milyen gyógynövényeket ajánl a népgyógyászat. Ez az index megkönnyíti a könyv használatát. Mindezt jól kiegészítik a  szebbnél szebb, szemet gyönyörködtető fényképek és rajzok, melyek segítenek az amatőr gyűjtőknek a növények felismerésében.

Levendula

Mindenki ismeri ezt a lila virágú, illatos növényt, melyet nemcsak a fürdőben, a gyógyászatban, hanem a konyhában, vagy dekorációként az egész lakásban is használunk.

Gyuri bácsi gyógynövény kertjében hatalmas fejű levendula bokrok mutatják, ez a kényesnek tartott  délszaki növény kiválóan tűri a hideget és a fagyokat. Az igazi levendula a francia, nemesített változata, melyet angol levendulának hívnak, nem olyan illatos és nem is fagytűrő. A francia levendula virága sötétlila, illata erős, levelei is sötétek.  Ma már csak luxusparfümök előállításához és terápiás célokra használják, az olcsóbb kozmetikai készítményekben a hibrid változatok illóolaja található.

A téli fagyok után a szürke ágakat látva azt hinné az ember, elpusztult a levendulája. Nem így van: a halottnak hitt ágak egyszer csak elkezdenek friss leveleket hajtani, melyek eleinte szinte kékes színűek. A virágok nyár közepén jelennek meg. Akkor kell őket levágni, mikor félig nyitott állapotban vannak, olyankor a legintenzívebb az illatuk, olyankor van bennük a legtöbb illóolaj. A szárról a teljes száradás után fosztjuk le a virágokat, melyeket aztán alvópárnában, szekrények illatosítására és a molyok távol tartására használhatunk. Házilag is készíthetünk illatpárnát vagy zacskót tüllből, színes szalaggal átkötve. Ha nincs időnk vagy tehetségünk ehhez, egy régi harisnya szára is megteszi: térdnél elvágjuk, megtöltjük levendula virágokkal, utána csomót kötünk rá.

A levendula gyógyító hatása is a virágban van. Forrázva keserű, ezért kis mennyiségben, más, nyugtató gyógynövényekkel együtt ajánljuk. Mindössze egy csipetnyit tegyenek egy adag komló, citromfű, galagonya vagy orbáncfű teafűhöz. Este igyák meg altató hatása miatt. Ideges szívdobogást, migrént, szédülést, melankóliát szüntet, enyhe vízhajtó. Alvási zavarok, idegessség, ideges gyomor-és bélpanaszok esetén ajánlott. Nyugtató, epehajtó, epeműködést szabályozó hatása van. Túlzott mennyiségben fogyasztva (több mint napi egy csésze tea vagy 5 csepp illóolaj) szédülést, émelygést, fejfájást, hányást okozhat.

Inhalálásra légúti gyulladások, hörgőgyulladás esetén használhatjuk. Illóolaja külsőleg, zúzódások bedörzsöléses kezelésére kiváló.  Antibakteriális hatása sebek, megégett, gyulladt bőr, rovarcsípés kezelésére teszi alkalmassá.

Még számtalan felhasználási területe van. Háziállatok szőrét dörzsöljük be levendula virágokkal, távol tartja a bolhákat. A vasaláshoz levendula illatú vizet készíthetünk: 5 liter vízben áztatunk 10 evőkanálnyi levendula virágot 8 napon keresztül. Utána palackokba szűrve tároljuk.

Finom ételek, italok, sütemények is készülnek levendulával. Magyarországon talán még szokatlan ez a felhasználási módja, de más országokban szívesen eszik-isszák a levendulát.

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra