A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

MKO

2012. április 14.

Az év borász felfedezettje Balassa István tokaji borász, a Borászok barátja díjat Dr. Freund Tamás nemzetközi hírű tudós kapta.

A díjátadó gálát Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg. Az esten borászok, borral foglalkozó szakemberek, poltitikusok és közéleti személyiségek vettek részt.

A díjat adó Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma előbb összeállította annak az ötven borásznak a listáját, akik esélyesek a Borászok Borásza díj elnyerésére, majd a győztest, az öt legtöbb szavazatot kapott borászból választották ki. Szavazati joga az 50 jelölt borásznak, illetve a díjat a korábbi években elnyert borászoknak volt. Esélyesként indult Áts Károly, a Royal Tokaji főborásza, Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokigazgatója, Berecz Stephanie, a tarcali Kikelet pince borásza, Györgykovács Imre és Szentesi József nadapi-pázmándi borász. Közülük kapta a legtöbb szavazatot a a somlói borvidék borlovagja.

Idén új kategóriában is hirdettek nyertest. A Borászok barátja-díjat, amelyet a magyar borászok népszerűsítéséért legtöbbet tévő személynek ítélnek, 2012-ben Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja kapta. Az év borászfelfedezettje egy tokaji ifjú borász, Balassa István lett.

A Magyar borért különdíjat 2012-ben Szentesi József nadapi-pázmándi borász, a hazai gyöngyözőbor- és pezsgőkészítés felélesztője kapta.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra