A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

Magyar Konyha

2012. július 21.

Heimann Zoltán Magyarország ötven legsikeresebb családi borászatának egyikét vezeti. Nemrégen mutatták be a Heimann Birtokbort, az ízig-vérig szekszárdi bort, Cabernet Franc, Merlot, és Kékfrankosból készült cuvée, amely megvalósítja a világfajták és helyi fajta remek összhangját.

Heimann már négyévesen a dédapját figyelte, a bor ízét is ekkortól ismeri. Ma a birtok húsz hektár. Két fia közül az egyik a borúton jár. Tanulja a szakmát Franciaországban. A borász azért annak idején nem bízta a véletlenre: amikor Zoli fiát keresztelték, a keresztelővízbe titkon belecseppentett egy csepp francia, egy csepp szekszárdi, egy csepp bicskei bort, utóbbit Ágnes asszony, a gyerek anyja miatt, aki bicskei illetőségű. A francia vérvonalnak azóta is jelentősége van a borokban. Ágnes pedig méltó társ a borászatban is. Ez igazi családi gazdaság, ha vannak is alkalmazottak, azok is inkább barátok.

A Birtokbor a Heimann  pince névjegye. Mit is értenek ezalatt?  Ha a Heimann Családi Birtok egyetlen borral mutathatja be magát, akkor ők ezt a bort tennék az asztalra. Ez egy ízig-vérig szekszárdi és egyben Heimann bor. Cabernet Franc, Merlot, és Kékfrankos, tehát az általuk legjobban szeretett fajták alkotják, megvalósítja a világfajták és helyi fajta remek összhangját.

 

Amit borászként hozzáadnak, az a bor stílusa: harmónia, kerekség, kedvesség, jól ihatóság, az, amit maguk is elvárnak egy olyan vörösbortól, amit a hétköznapinál egy fokkal ünnepibb alkalmakra fogyasztunk. Egyben azt is szeretnék, hogy ez a bor ne legyen luxus, megfizethető legyen egy szélesebb borértő kör részére, ezért a Birtokbor a középkategóriás ársávban található.

A Birtokbor, mint elnevezés egyébként a jövőben a kategória  megjelölése lesz, és előtérbe emelik a Heimann nevet, valamint az 1758 évszámot, ami a család életében egy emblematikus évszám, a Heimannok szekszárdi letelepülésének éve.