A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

Közvetlenül a termelőtől.Interjú Rönky Balázzsal, a termelőtől.hu kitalálójával.

Madary Orsolya

2012. június 8.

A jövő társadalmában egyre nagyobb szerephez jutnak a civil kezdeményezések. Az ökológia és a gasztronómia területén különösen szükség van a helyi összefogásra. Interjú Rönky Balázzsal, a termelőtől.hu kitalálójával.

- Honnan jött az ötlet, hogy létrehozz egy termelői adatbázist és elindítsd a termelőtől.hu honlapot?

- 2006-ban volt valami a levegőben, a környezetemben érzékeltem, hogy mindenkiben él a tettvágy, de mindenki mástól várja, hogy történjen valami. Eljártam fórumokra és megfogalmazódott bennem, hogy tenni kéne valami olyat, ami mások életére is kihathat. A lökést egy termelőnél történt látogatás adta. Egy Maglód környéki gazdaságban jártam, ahol tejet, sajtot készítettek, de volt pálinkájuk, húsuk és zöldséget is termeltek. Még lovagoltunk is. Vásároltam tőlük bikahúst, ha jól emlékszem, amiből hihetetlen finom pörköltet készítettünk. Ebből a hétvégi programból született a szerelem. Rájöttem, hogy nagyon kevés az információ, nincs egy adatbázis, rendszerezni kellene a kistermelőket. Így született az ötlet, hogy csináljuk meg a termelőtől.hu-t. Végiggondoltam, hogy mi ebben az üzlet és nagyon hosszú távon még anyagi lehetőséget is láttam benne. Persze inkább az motivált, hogy jót és hasznosat tegyek, kapcsolatba lépjek termelőkkel.

- Mi az eredeti szakmád?

-  Marketinggel foglalkozom. Oldalakat tervezünk és működtetünk, vagyis ez a része könnyen ment. Mikor elindultunk, leültem, megterveztem, hogyan lehetne a leghatásosabb, mi lehet izgalmas a termelők és mi a felhasználók számára. Egy évig dolgoztam rajta, aztán két éve a születésnapomon azt mondtam, hogy rendben. Elindulunk. Eleinte nehéz volt, mert kevés adatunk volt, márpedig egy adatbázis lényege, hogy legyen rajta adat, különben nem látogatják az oldalt. Vásárokra jártam, szórólapokat szereztem, interneten szörföltem. Hétvégeken bepakoltam a családot az autóba és saját költségen rendezvényekre jártam. Ahogy egyre népszerűbb lett az oldal, maguk a termelők kezdtek regisztrálni és most már elértük az ezres számot.

- Nem is volt hasonló termelőkről szóló honlap az interneten?

- Szinte semmilyen adatbázist nem találtam. Azóta persze már hihetetlen sok oldal van, de azt hiszem, a termelőtől.hu indított be egy folyamatot. Nagyon sok üzletet láttam, amely a mi oldalunkon keresztül valósult meg, tudom, hogy hány termelőnek sikerült a termékek piacra juttatása, úgyhogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nagyon sok visszajelzést kaptam.

- Hányan csináljátok?

- Ketten. Magát a jövőképet, a kapcsolatépítést én magam, a kolleganőm pedig segít a hírek feldolgozásában, publikálásában és a facebook életben tartásában. Azt gondolom, hogy egy közösségépítés esetében is fontos hogy legyen egy keret. Reggel a Pálinkás jó reggelt-tel köszönünk be este meg Esti mesével búcsúzunk. Ez mindig ad egy keretet.

- Milyen fajta termékeket kínálnak a termelők?

- Erre vagyok a legbüszkébb. Mert mondhatom, szinte minden megtalálható az oldalon. Fűszernövény, méz, húsok, magvak, gomba, pékárú, szörp, tojás, zöldség és még sorolhatnám. Az alapcél az volt, hogy a hozzám hasonló városlakó megtalálja a hozzá közel lakó termelőt, felvegye vele a kapcsolatot és közvetlenül tőle szerezze be a termékeket. És persze közösségben is gondolkodtam. Ezért is ajánlhat az oldalon bárki termelőt. Sajnos kevesen veszik igénybe ezt a szolgáltatást, sokan másoktól várják a kezdeményezést. Bátorító levelet sokat kaptam, karácsonykor sikerült egy adakozást is létrehozni, sokan felajánlották a termékeiket.

- Hogyan tartod a kapcsolatot a termelőkkel?

- Ma már hírlevélen keresztül érem el a termelőket. Persze az lenne a legjobb, ha létrejönnének helyi közösségek, kis piacok ahol mindenkinek meglenne a saját például zöldség termelője, de sajnos ezek a közösségek még gyerekcipőben járnak. Persze van jó példa is, mint a nagymarosi piac, ahol szinte mindent megtalálni, érződik a közösslégi szellem, jó a hangulat... Egyébként ők a Szimpla kertben létrejött vasárnapi termelői piac ötletgazdái is. Sajnos nagyon kevés az ilyen közösség.

 - Innen jött az ötlet, hogy nyitni kellene egy termelői üzletet?

- Mostanáig csak azzal foglalkoztam, hogy a termelők és a fogyasztók egymásra találjanak. Kimaradtam abból, hogy hogyan jusson el a termék a termelőtől a fogyasztóig. Egyszerűen lehetetlennek tartottam megszervezni. A tudatos vásárlók ellátogatnak a termelőhöz, de sokaknak nincs ideje és ne feledkezzünk meg a sok hamis termékről és csalásról sem. Ezért gondoltuk, hogy nyitunk egy termelői boltot és egy webshopot. Úgy néz ki, hogy nemsokára nyitunk...

- Ha már említetted a hamis termelőket: hogyan ellenőrzitek az adatbázisban szereplő termelők termékeinek minőségét?

- Ez okozza a legnagyobb gondot. Nem tudunk mindenhová elmenni, mintát kérni, bevizsgáltatni. Ehhez már támogatás kellene, márpedig én saját zsebemből állom az egész projektet. Viszont a honlapon minden termelőt lehet értékelni csillagokkal, illetve kommentet lehet hozzá fűzni, hogy mi a véleménye a látogatóknak a termékekről. Ezzel a közösségre bízzuk, hogy minősítse a termelőt és a terméket. Vannak toplistáink is. Abban reménykedem, hogy maga a termelőtől.hu és az e köré épülő webshop, amelyet mi nem egy hatalmas üzletnek szántunk, annyira sikeres lesz, hogy lesz időm még többet foglalkozni magukkal a termékekkel.

 - Mégis mi lenne a megoldás?

- Kecskeméten például szövetkeztek a kistermelők, kidogoztak egy rendszert, amely alapján egymást ellenőrzik. A kamaráknak is jobban kellene ügyelnie. Ugye nem szeretjük egymást feljelentgetni, pedig sok esetben így kellene megtisztítani a piacokat a hamisítóktól, mert nemcsak nekünk fogyasztóknak okoznak kárt, hanem a többi termelőnek is. A borászok előrébb járnak. Róluk kellene példát venni. Az államnak nincs pénze, az ellenőrzések nagyon drágák, bár bizonyos dolgokat egy mozgólaborral meg lehetne oldani, de félő, hogy az állam újra csak egy bevételi forrásnak tekintené, ahol büntethet. Nekünk civileknek kellene kitalálni valamit, hogy jól működjön.

- Van kedvenc termelőd?

- Senkit nem emelnék ki, nem tartanám igazságosnak. Szép élményeim voltak az Őrségben a maglódi piacon, Gulácson. Nagyon sok helyre szívesen visszatérnék, sőt még egy darabig ott is maradnék.

 - Egy jó történet?

- Jó történeteim azért vannak. Például egyszer megkeresett egy lány, aki a József Attila lakótelepen lakott, hogy szeretne riportot készíteni velem. Elmesélte, a lakótelepen évek óta rendeznek töklámpás fesztivált és mikor pár éve megkeresett, hogy tudok-e töktermelőt én azonnal válaszoltam a levelére és kiküldtem a töktermelőknek egy hírlevelet, hogy keressék meg. Erre egymás után jelentkeztek a termelők és ő nagyon jó tököket tudott vásárolni. Megdöbbentette, hogy egy vadidegen ember így segített neki. Azóta a barátnőivel összejár, minden hónapban kiválasztanak a termelőtől.hu-ról egy termelőt és meglátogatják. Ez lett a hobbijuk, hogy termelőket látogatnak. Aztán ott van a néni, aki eladta az összes kacsáját. Kiskunfélegyházi asszony, szólt, hogy van kacsája és libája amit eladna, kiküldtem a hírlevelet és pár napon belül írta, hogy "Jajj, elfogyott az összes kacsa és liba, ne küldjek több vevőt". De szeretem Dávid történetét is, aki annyi szürkemarhát és mangalicát adott el, hogy lemondta a hírlevélben való megjelenést, mert kialakult az állandó vevőköre.

Tavaly ősszel pedig az Anker-közben a piacon odajött hozzám egy hölgy és kérdezte, hogy ismerem-e a Rönky Balázst. Mondtam, hogy én vagyok az. Erre szabályosan leteremtett, hogy itt van ez a csomó ember és senki nem tudja, ki vagyok én, hogy én hoztam itt létre mindent... Talán már ezért is megérte.

www.termelotol.hu

 

 

 

 

 

www.termelotol.hu

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra