A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

Dénes Judit

2017. november 25.

Szeptemberben még éppen csak ízlelgettük az élményt, hogy feltámadt Eger csillaga, de máris a testesebb adventi időszaknál tartunk, a borvidéknél maradva pedig a bikavér kerül előtérbe. Ebből a szempontból is különleges a St. Andreában az idei karácsony; legjelentősebb boruk, a Merengő, tizedik évjárathoz érkezett. A jeles alkalomra a fiatalabb generáció is készült, méghozzá egy páratlan Ajándékkal, aminek a születésénél Szepsy István, Áts Károly, Balassa István és Szilágyi László segédkezett.

És ha már kerek számok, idén a borászat a 15., Lőrincz György és felesége, Tóth Andrea (a St. Andrea név ihletője) pedig ötvenéves születésnapjukat ülik. A halmozott jubilálás méltó ünneplést kíván, amire mindkét borász - apa és fia - nagy várakozással készült, ahogy a főborász fogalmazott, “van is gondolatunk az ünnepről”.  A gondolatok mellé pedig borok és történetek is társultak.

Máriás borászok Isten szőlőskertjében

Kevesen tudnak olyan szeretetteljes meghatottsággal beszélni szőlőhöz, borhoz, természethez, családhoz, Egerhez és a Jóistenhez fűződő személyes viszonyukról, mint második Lőrincz György. Ezen kevesek egyike legidősebb fia, harmadik Lőrincz György.

A hit mindkettejük életének fontos mozgatóereje, Szűz Mária tisztelete pedig munkájuk operatív részét is meghatározza,

így ragasztották rájuk a máriás borász nevet. A trónörökös ugyan nem borásznak készült, végül mégis felcserélte a profi futballista pályát szőlész - borász diplomára, a hajnali kelésre és így a napfelkelte csodájára. Első gyakorlatát Tokajon szerezte Szepsy Pista bácsinál majd az ausztriai és új-zélandi tanulóévek után 2013-ban hazatért a szülői házba. Jelenleg ő irányítja a St. Andrea 45 ha területen folyó munkálatait, “a szőllőben én vagyok édesapám szeme”. A tudni akarás, a kemény munka és az alázat eredményeként már 8-10 fajtabor is köthető az ő nevéhez. Egyelőre fehér műfajban utazik, tapasztalatát is ebben szerezte.

A borász higgyen a borában

A maga alkotta filozófiát látgatóan Lőrincz György a gyakorlatban is megéli. Sőt, a sajátján túl a fiáéban is hisz: a sajtókostoló öt tételes bor sorában a keretet ifj. Lőrincz György fehérei adták, ami nagy fokú bizalomról tesz tanubizonyságot. Nyitányként St. Andrea Panagia Egri Cuvée Superior 2016 érkezett, amire ifj. Lőrincz György eddigi legnagyobb becsben tartott bókját kapta, méghozzá az édesapjától:

“Ez finom, kisfiam.”

Ez a tétel az első, forgalomban is kapható a fiatal borásztól.
Természetesen stafétaátadásról még szó sincs a St. Andreában, de a fokozatosság elvén egyre nagyobb felelősség hárul az új generációra. Az egymás iránti bizalom nagy játék teret enged a kísérletezésnek is, mert Lőrincz György szerint “Fontos, hogy a fiatalok az identitás keresésben habzsolják a tudásvágyat és a minőségre törekvést”, és ebben útmutatással támogatni kell őket. Nem csak zárt ajtók mögött, a borvidék, és a magyar borász közösség válogatott tagjai közös erőfeszítéssel dolgoznak azon, hogy a feltörekvőket egységben tartsák. A fiatalokban meg is van az igény és a készség, nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással.

Eger a házasított borok hazája

A borvidék sok viszontagságot élt meg, de a helyi borászok komoly helyreállító műhelymunkába vágtak. Az egyik nagy feladat a borszabályozás kérdése, azon belül is a bikavér tisztázása a fő cél. Lőrincz György szerint be kell látni és helyretenni, hogy adott környezeti adottságok és háttér mellett hogyan lehet világszínvonalú borokat létrehozni. Az állandó keresgetés helyett fel kell végre ismerni, hogy az egri stílus ott van a hordóban. Ez azér sem egyszerű, mert

minőségi borászati munka röpke húsz éve zajlik még csak, ez pedig Ifj. Lőrincz György szerint borászkodásban,

de leginkább a szőlőtermesztésben édeskevés.

Hosszú még az út, elképesztő lemaradást kell ledolgozni. A két borász egyetért abban, hogy Eger arca leginkább a háziasításokban megvalósuló karakterben mutatható meg. Ennek ellenére Lőrincz György egyik kedvence egy fajtabor, a bájos, kedves és könnyed St. Andrea Nagy-Eged-Hegy Egri Pinot Noir 2014. Az alkotó szerint ez a bor kiválóan alkalmas a borvidék stílusjegyeinek bemutatására, egyúttal bikavérben is jól működik.

Merengő X. és Ajándék

Két különleges bor is szerepel a St. Andrea borászat karácsonyi kínálatában, a tizedik évjáratához érkező Merengő és a limitált palackszámú Ajándék, Eger első édes késői szüretelésű bora ifj. Lőrincz György kezéből.

St. Andrea Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013

Lőrincz György szerint, “a bikavér Eger kapcsán megkerülhetetlen, de súlyos terheket hordoz. Nehéz ügy..” A borász bár veszélyes és kiszámíthatatlan természetűnek ítéli a bikavért, de ebből a fajtaházasításból mérhető le igazán, hogy hol tart egy birtok.

A Merengő pedig a borászat fő büszkesége, a hiteles bikavér számukra, “ez az a bor, amit a kezdetektől komolyan gondoltunk”.

Különösen kedves évjárataik a 2003-as, 2006-os és a 2011-es. A 2016-ban palackozott Merengő X.  jellemzése szerint “Egries, vibráló ízek 2013-ban”.  Szőlőfajta:  kékfrankos 50%, Merlot 20%, Cabernet franc 15%, Pinot Noir 8%, Kadarka 7%.

St. Andrea Ajándék Egri Késői Szüret Superior 2015

Eger első 6 puttonyos aszú kategóriájú édes borával Ifj. Lőrincz György régi álma valósult meg. A névválasztás nem véletlen, úgy érzi, a 2015-ös évjárat valóban hatalmas ajándék az életében, amit a Jóistennek köszönhet.

A kora őszi betakarítás során a Hangács dűlő Hárslevelűjének nagyját kint hagyták és novemberig felé se néztek, a hónap közepére azonban a komplett ültetvény beaszúsodott.

A fiatal borász a laboreredményt megküldte tokaji tanító mesterének, aki aki másnap személyesen meg is jelent Egerben, hogy leellenőrizze a hihetetlennek tűnő számokat. Szepsy István mellett másik három keresztapa, Áts Károly, Balassi István és Szilágyi László is végigkísérte az első egri édes késői szüretelésű bor születését. Ifj. Lőrincz György a négy szakvéleményből szemezgetve, összegyúrva alakította saját eljárását. A 300 liter kinyerése a türelem és az alázat játéka volt: saját kezűleg, 10 órán keresztül préselte az arany cseppeket egy kis kosaras víznyomásos préssel.
Az eredmény egyedülálló, a csodálatos nedű méltó csomagolást kapott, az aszúbort egyedi, 0,375 l űrmértékű kristály esszencia üvegbe palackozták.  691 palack készült összesen Eger első édes késői szüretelésű borából.

A budapesti St. Andrea Wine & Gourmet Bar-ban tartott sajtókóstolón a borokat művészien komponált falatok kísérték, amik Barna Ádám séf kreatív alkotómunkáját dicsérik. A karácsonyi menütervezéshez  kiinduló pontot jelenthet a körültekintően alakított bor és étel társítás:

St. Andrea Panagia Egri Cuvée Superior 2016
Libamell, birsalma

St. Andrea Nagy-Eged-Hegy Egri Pinot Noir 2014
St. Andrea Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013
St. Andrea Nagy-Eged-Hegy Egri Bikavér Grand Superior 2013.
Véreshurka, cékla, mangó

St. Andrea Ajándék Egri Késői Szüret Superior 2015
Tökmag fagylalt és sütőtök krémes